BBC: Regele Mihai ‘trebuia să devină pilot’ în Marea Britanie

Regele Mihai, pilot de avion - King Michael of Romania, plane pilot

Regele Mihai, care a locuit în Marea Britanie după cel de-al doilea război mondial, ar fi putut lucra ca pilot în această ţară, potrivit unei sugestii venită în 1954 din partea ministrului britanic de externe Anthony Eden.

Potrivit unor documente declasificate şi publicate de Arhivele Naţionale din Marea Britanie, Sir Winston Churchill ceruse ministerului de externe ca Regelui Mihai să îi fie acordate privilegii diplomatice.

Ca răspuns, ministrul Anthony Eden lansase ideea ca regele Mihai să lucreze ca pilot, având în vedere problemele financiare pe care le avea după ce a părăsit România.

Mihai I a abdicat în 1947.

În cel de-al doilea război mondial, România a fost iniţial de partea naziştilor dar apoi a trecut de partea sovieticilor.

România a pierdut o parte din teritoriu - cea mai mare parte din Republica Moldova de acum - în favoarea Uniunii Sovietice.

Premierul britanic de la acea vreme, Winston Churchill, a primit o scrisoare în care se vorbea de îngrijorarea privind bunăstarea monarhului exilat al României.

Scrisoarea menţiona că Regele Mihai şi familia sa plătesc asigurare de stat dar nu primesc nici un fel de tratament special.

“Păcat că suntem în urma altor ţări când vine vorba de felul în care tratăm personalităţi de viţă regală” - se spunea în scrisoare.

Premierul Churchill a tratat cu seriozitate subiectul, cerând ca Regelui Mihai să îi fie acordate privilegii diplomatice pe perioada şederii în Marea Britanie.

Winston Churchill a scris ministerului de externe: „Am o mare consideraţie pentru regele României, care a acţionat cu curaj când ţara se afla într-o situaţie dificilă iar sovieticii au dat dovadă de nerecunoştinţă”.

Dificultăţi financiare

„Sper ca regele României să fie tratat cum se cuvine în timpul exilului, care e posibil să nu fie permanent”.


„Cred că trebuie să îi fie acordate privilegii diplomatice cât mai cuprinzătoare posibil. V-aş fi recunoscător dacă veţi trata favorabil acest caz excepţional”- scria Winston Churchill ministrului de externe.

Documente confidenţiale ale ministerului britanic de externe relevă că la acea vreme Regele Mihai avea „probleme financiare serioase".

Potrivit documentelor, „când a părăsit România, Regele Mihai avea doar 500.000 de franci elveţieni. O mare parte din bani au fost cheltuiţi iar venitul său este acum mai mic de 1200 de lire sterline pe an. E limpede că nu îşi poate întreţine soţia, copii şi că nu poate acoperi cheltuielile impuse de angajamentele pe care le are”.

Ministerul de externe sublinia însă că nu există o lege care să se refere la monarhii exilaţi şi că nu se poate face mare lucru pentru Regele Mihai.

Pilot calificat

Ministrul de externe, Anthony Eden, a venit atunci cu o sugestie: Regele Mihai ar putea să lucreze.

„Regele Mihai este pilot calificat şi ştie multe despre motoarele cu ardere internă”.

În cele din urmă, Familia Regală a României a primit o serie de beneficii minore, precum o serie de documente de identitate.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.