BĂLĂCEANU-STOLNICI, ULTIMUL INFORMATOR DECONSPIRAT


Ultimul mare scandal al informatorilor securităţii identificaţi de CNSAS îl are în prim-plan pe Constantin Bălăceanu-Stolnici. Academicianul a avut cel puţin două nume de cod: "Laurenţiu" şi "Ionescu Paul". Securitatea l-a infiltrat pe lângă jurnaliştii postului de radio Europa Liberă, în anturajul Regelui Mihai şi printre reprezentanţii emigraţiei anticomuniste. Seniorul liberal a început să lucreze pentru Securitate în 1965. În 1977, printre multe alte note informative, Bălăceanu-Stolnici a semnat cu numele conspirativ "Laurenţiu" o prezentare elogioasă a propriei munci în slujba Securităţii. Solicită, ca recompensă, confirmarea titlului de doctor docent şi promovarea în cadrul Academiei. În document, Bălăceanu-Stolnici se referă şi la discuţiile purtate cu Regele Mihai.

Iată un exemplu de notă semnată de Bălăceanu-Stolnici:

„ - Se spune la un moment dat că aţi făcut o vizită în Elveţia, la Regele Mihai...
- Da.
- Şi la Mareşalul Palatului, căruia nu îi apare numele dar bănuiesc că e vorba de baronul Ioan Mocioni-Stârcea.
- Da, păi eram prieten cu el.
- Se spune şi de o invitaţie sau de testarea Regelui pentru o posibilă vizită în România...
- Nu, nu. Testare nu. Acestea sunt adăugiri poetice. Dar am fost aşa într-o vizită de 10 minute. Protocolară.
- Şi alte detalii aţi discutat atunci cu Majestatea Sa ?
- Nu.nu. Fiindcă îmi era teamă căci nici în Stârcea nu aveam noi prea mare încredere”.

În această notă, Stolnici spunea că "a influenţat favorabil venirea unor emigranţi români, în ţară, în călătorie".

Stolnici recunoaşte că în 1968 activa ca agent la Radio Europa Liberă. „Eu mergeam acolo o dată la trei ani şi stăteam poate o zi ca să mă odihnesc la una din prietenele mele care era acolo. Şi e adevărat că atunci când eram acolo, mai ales că o dată am fost când erau evenimentele din Cehoslovacia, a venit atunci la mine Noel Bernard şi am avut o discuţie foarte deschisă. Dar i-am spus clar: Domne fii atent că eu trebuie să spun ce vorbesc cu dumneata. Şi i-am spus domne ăştia sunt nemultumiţi de dumneata că cutare şi cutare. Dar nu i-am spus domne, fă, cutare...”, a declarat academicianul într-un interviu acordat prin telefon.

Într-unul dintre dosarele academicianului, apare şi o schiţă a locuinţei din Munchen a lui Vlad Georgescu, director al postului de radio Europa Liberă.

Securitatea l-a asasinat pe Georgescu în 1988. Academicianul neagă însă orice implicare în această crimă.

from: Antena 3

Niciun comentariu

Un produs Blogger.