Treceți la conținutul principal

Nimic despre regalitate

O veste a trecut mai putin observata in aceasta perioada: Regele Mihai a desemnat-o pe principesa Margareta mostenitoare a tronului Romaniei. Departe de a fi o chestiune simpla, aceasta problema de succesiune e destul de complicata.

Unu la mana ar fi ca nu mai exista tronul Romaniei si nici coroana.

Doi la mana, problema republica/monarhie imi pare transata definitiv, in ciuda putinilor nostalgici.

Trei la mana, exista asa-numita “lege salica”, care se aplica in cazul succesiunii la tronul Romaniei (spre deosebire, de exemplu, de Anglia) si care interzice succesiunea pe linie feminina.

Adica, daca un rege nu are fii, ci doar fiice, acestea nu pot deveni regine.

In ciuda unor articole pline de simpatie, referitoare la faptul ca “Regele a modificat astfel statutul dinastic, eliminand legea salica prin care mostenitorii la tron pot fi doar pe linie masculina“, problema tine numai de competenta Parlamentului.

Patru la mana, in acest moment vorbim despre Casa Regala a Romaniei dar aceasta nu exista oficial. Constitutia nu o reglementeaza si nici nu o recunoaste, Parlamentul, la fel, si exista doar niste decrete referitoare la functia de ambasador sau ceva de genul acesta al printului Duda.

Si atunci?


from: http://www.contrasens.com/2008/01/03/nimic-despre-regalitate.html

Comentarii

  1. Casa regala a Romaniei, Tronul si Coroana sunt niste valori perene ale poporului roman, valori ce nu pot fi sanctionate sau abrogate de catre Parlament! Bunul Dumnezeu ne-a inzestrat cu ele, si le vom avea pe vecie! Traiasca Casa Regala!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu