Principesa Margareta, declarata mostenitoare a tronului regal


La 60 de ani de la abdicarea sa fortata, Regele Mihai I a semnat, la sfarsitul anului recent incheiat, un nou statut dinastic, conforma caruia mostenitor al Casei Regale este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa mostenitoare a Romaniei si Principesa de Hohenzollern. Documentul a fost semnat la castelul Savarsin si reglementeaza drepturile si obligatiile membrilor familiei regale sub titlul: Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei. In situatia in care natiunea romana va considera potrivita revenirea la monarhie ca forma de guvernamant, Parlamentul va trebui sa voteze renuntarea la Legea Salica, potrivit careia femeilor le era interzisa ascensiunea la tron.
Documentul stabileste ca mostenitoarea titlului monarhic al Casei de Hohenzollern este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa mostenitoare a Romaniei si Principesa de Hohenzollern.
Legea Salica interzicea femeilor mostenirea tronului si pana in momentul de fata s-a discutat in diferite ocazii renuntarea la ea, avand in vedere ca Regele Mihai I are doar descendenti pe linie femeiasca.
In conformitate cu articolul 83 din Constitutia Romaniei din 1866, in lipsa de descendenti in linie barbateasca ai Regelui, succesiunea tronului se cuvenea celui mai in varsta dintre fratii sai sau coboratorilor acestora. Pe aceasta baza, la 18 mai 1881, mostenitor al Coroanei Romaniei a devenit principele Ferdinand Hohenzollern, nepotul lui Carol I. Statutul dinastic mai precizeaza ca descendentii regelui Carol al II-lea al Romaniei, pe orice latura colaterala, vor continua sa fie exclusi de la linia de succesiune si nu vor mai fi membri ai Casei Regale a Romaniei. In acest fel, Paul Lambrino, autointitulat Paul de Romania, fiul nelegitim al regelui Carol al II-lea, este exclus de la mostenirea tronului si a oricarui titlu. Acest lucru este intarit de o alta prevedere a documentului, care spune ca "toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilor lor sunt revocate".
Sotul Printesei Margareta va primi, dupa decesul Regelui Mihai I, titlul de Alteta Sa Regala Principe Consort al Romaniei.
Ordinea succesiunii dinastice este urmatoarea: 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; 2. ASR Principesa Elena a Romaniei (a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); 3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (fiul Elenei, nepotul Regelui, care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei la 1 aprilie 2010); 4. Elisabeta Karina de Roumanie (fiica Elenei); 5. ASR Principesa Irina a Romaniei (a treia fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); 6. Michael de Roumanie Kreuger (fiul Irinei); 7. Angelica de Roumanie Kreuger (fiica Irinei); 8. ASR Principesa Sofia a Romaniei (a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); 9. Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei); 10. ASR Principesa Maria a Romaniei (a cincea fiica Regelui Mihai si a Reginei Ana).
Se reinfiinteaza Ordinul "Carol I"
Regele Mihai a anuntat ca intentioneaza sa reactiveze Ordinul "Carol I", ca ordin de familie, precizand ca acest sistem de decorare nu intentioneaza sa intre in contradictie cu distinctiile si decoratiile acordate de Presedintele Romaniei, avand mai degraba un caracter "dinastic, simbolic si de familie". Vor fi rasplatite cu acest ordin "personalitatile care au sprijinit Familia Regala in efortul ei pentru o Romanie democratica, prospera, libera si demna".
Cu doar o luna inainte de abdicare, Regele Mihai I a fost plecat la Londra, pentru a asista la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Printesa Ana de Bourbon-Parma. Intors in tara, a fost chemat de urgenta la Bucuresti si fortat sa semneze actul de abdicare, sub amenintarea ca peste 1000 de studenti aflati in inchisori vor fi omorati de guvernul comunist condus de Petru Groza si Gheorghe Gheorghiu Dej.
In 3 decembrie, Regele paraseste tara si isi ia titulul de Print de Hohenzollern, iar dupa doua luni, in martie 1948, denunta abdicarea. Dupa casatoria cu Printesa Ana de Bourbon- Parma se stabileste in Marea Britanie, apoi se muta la Versoix - Geneva.

from: http://www.ziarulprahova.ro/articol~categorie-politica~stire-31685~principesa-margareta-declarata-mostenitoare-a-tronului-regal.html

Un comentariu:

  1. Regina Ana nascandu-le pe toate cele 4 fete in afara tarii TOT le-a pus nume romanesti. de aici se vede treaba ca a tinut la tara ei! cinste lor, parintilor iubitori de romania.

    fetele lor au pus copiilor lor un nume roamnesc si unul strain: vezi karina! in afara de margareta, se vede treaba ca nici uneia dintre fete nu-i pasa de romania! si daca lor nu le pasa, cum sa le pese altora!? ce exemplu dau ele- fiicele iubitului rege mihai?!?!? pacat ! mare pacat! mi-ar fi placut sa vad o familie cum e cea din marea britanie!tare mi-ar fi placut! sanatate Rege! sa te tina dumnezeu in viata cat mai mult. esti un mare rege!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.