Regele Mihai schimbă statutul Casei Regale


Regele Mihai I a semnat un nou statut dinastic, conform căruia moştenitor al Casei Regale este Alteţa Sa Regală Margareta, informează BBC. Documentul, semnat la castelul Săvârşin la 60 de ani de la abdicarea forţată a regelui, reglementează drepturile şi obligaţiile membrilor familiei regale. Noul statut dinastic ar aboli aşadar aşa numita lege salică, legea care interzice ascensiunea la tron a femeilor.
"Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic şi Şef al Casei Regale a României, după moartea mea" anunţă regele Mihai I. "În cazul în care Naţiunea română şi Parlamentul României vor considera potrivită folosirea monarhiei ca formă de guvernământ, solicit Parlamentului să renunţe la aplicarea legii salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astăzi, nici valorilor societăţii româneşti. Până când aceste lucruri se vor întâmpla, Principesa Margareta va rămâne, după moartea mea, Şeful Casei Regale a României si Custode al Coroanei României."

Regele Mihai a mai anunţat şi că are de gând să reactiveze Ordinul "Carol I" ca ordin de familie. Fostul suveran a precizat că acest sistem de decorare nu intenţionează să intre în contradicţie cu distincţiile şi decoraţiile acordate de preşedintele României, având mai degrabă un caracter "dinastic, simbolic şi de familie".from: http://www.andilaslau.com/2008/01/regele-mihai-schimb-statutul-casei.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.