Comunistii de ieri, "regalistii" de azi

OPINII


Autor: Michael ASTNER

Comunistii de ieri, in frunte cu Ion Iliescu, cel despre care putem spune ca l-a gonit pe Regele Mihai din tara nu doar dupa 1989, ci si in zorii comunismului, in 1947, au devenit regalistii de azi si apar brat la brat alaturi de adevarati admiratori ai Regelui Mihai (si-al monarhiei), apar strins uniti intr-o singura suflare si cu unicul scop de-a-l izola la propriu si la figurat pe Traian Basescu, de-ar fi sa se faca pentru asta frate cu... Casa Regala.

Lucruri ciudate s-au putut constata cu ocazia alegerilor locale de anul acesta. In special dupa primul tur (care a hotarit in mare cistigatorii - iar, ca atare, se considera toate cele trei partide care conteaza!!?), ne-a fost dat sa-i vedem reaparind la rampa televiziunii pe alde Hrebenciuc sau chiar si pe aproape uitatul Agathon! Cum care? Ala cu parcul Dracula (de care nici dracu' n-a mai auzit)! Ministru'n cabinetul Nastase. Iar aparitiile astea - pe linga prim-planul (re)ocupat de alde Mitrea (seful campaniei electorale a PSD), Adrian Nastase si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista (dar primul din cap - de la care, cum zice proverbul, se-mpute pestele), Ion Iliescu, eminenta cenusie, pardon: rosie, a vietii politice romanesti postdecembriste, completeaza un tablou de famiglie cum nu se poate mai graitor.

Dar ce naiba, oare ce s-a intimplat? Pai, aparent, nimic deosebit, dar in realitate a fost pusa-n miscare vechea masina (marca sovietica) de propaganda si diversiune: PSD-ul oficial l-a trimis in cursa (a se citi in dublu sens) pe respectabilul Cristian Diaconescu pentru ocuparea fotoliului de primar general al Bucurestiului (asta asa, ca iepure si de ochii lumii), iar PSD-ul neoficial l-a uns "independent" pe doctorul Oprescu, bulversind binisor electoratul satul de politica si de partide. Bun. Chestia, calculul cu Oprescu ramine de vazut daca se-nchide, daca va reusi "independentul" de el sa sparga monopolul dreptei in capitala. Sansele sint jumi-juma (jumi pentru doctor, juma pentru Blaga). Dar simplul fapt ca are sanse sa reuseasca, coroborat cu rezultatele peste asteptari in tara (chiar daca mai ales la tara), s-a coborit ca o boare de drog peste toti fostii potentati din fostul cel mai mare partid din Romania, ce mai, le-a dat aripi tuturor celor din aripa veche - aripa Iliescu, mai exact. Practic, cu totii au adulmecat din nou puternic miros de os, de os al puterii!

Vazindu-se la doar doua fire de mustata departare de PD-L (ca vot politic pe tara), vazind ca si liberalii cei dragalasi si prieteni au facut un scor mult peste asteptari, rotitele s-au pus numaidecit in miscare intru calculari, scaderi si adunari (mai ales) datatoare de majoritate guvernamentala dupa alegerile parlamentare din toamna. Si uite asa, cit ai zice peste, coalitia celor 322 s-a refacut aproape de tot la loc, oferindu-ne un spectacol demn de America Latina sau de Sud, de vreme ce "sistemul", ma rog, buna parte din el (PSD plus PC plus PNL) hotaraste aproape in unanimitate sa-l sustina in turul doi pe candidatul "independent", cum ar veni: anti-"sistem"! Asta ca sa-l blocheze pe Blaga, candidatul partii "nocive" a "sistemului" - al PD-L-ului basescian, adica. Altfel, un numitor comun al discursurilor coalitionarilor este "izolarea" PD-L-ului, a carui problema majora o reprezinta, in ochii lor, ati ghicit, ocupantul Cotroceniului, Traian Basescu, presedintele ales al tarii, suspendat anul de trecut de ei, cei 322, si repus in functie de cetateni.

Si pentru ca am ajuns la Basescu, ce am putut constata zilele acestea, cind televiziunile ne-au tot dat la stiri imagini de la "Nunta de diamant" a Casei Regale? Cui au tot luat reporterii cite-o declaratie? Pai, de exemplu, premierului Tariceanu (PNL) si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL). Cine mai erau amintiti printre participanti/invitati la marea receptie de la Ateneu? Fostul presedinte Ion Iliescu (PSD), fostul presedinte Emil Constantinescu (PNL), fostul presedinte (ha-ha-ha) Dan Voiculescu (patronul PC)... Ca fapt divers (si liant): Alteta Sa Regala Principele Radu de Hohenzollern-Veringen (fostul actor Duda) s-a plimbat mult prin lume pe bani de la guvern - cind de la Nastase, cind de la Tariceanu... Ca sa faca lobby - sau cam asa ceva.

Ma rog. De observat, ce observam? Evident, lipsa actualului presedinte al tarii. Iaca, pare-se ca n-a fost invitat. Cum ar veni, comunistii de ieri, in frunte cu Ion Iliescu, cel despre care putem spune ca l-a gonit pe Regele Mihai din tara nu doar dupa 1989, ci si in zorii comunismului, in 1947, au devenit regalistii de azi si apar brat la brat alaturi de adevarati admiratori ai Regelui Mihai (si-al monarhiei), apar strins uniti intr-o singura suflare si cu unicul scop de-a-l izola la propriu si la figurat pe Traian Basescu, de-ar fi sa se faca pentru asta frate cu... Casa Regala. Ca doar, vorba italianului Macchiavelli, scopul scuza mijloacele.

Acum, aparent, noua, iesenilor, ar putea sa ne fie totuna cine cistiga la Bucuresti - "independentul" Oprescu sau pedelistul Blaga. Dar cred ca stim cu totii ca miza-i mare tocmai in perspectiva alegerilor din toamna. Cum insa la Bucuresti doar bucurestenii pot vota, noua nu ne ramine decit sa transam la Iasi particica de lupta cu cei "322". Pentru asta, desigur, va trebui sa mergem la vot. Fie si numai pentru a arata ca nu sintem niste copii carora sa tot crezi ca le poti lua ochii amenajind heirupist un loc de joaca, asa cum s-a intimplat in "inima" cartierului Mircea saptamina asta.sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/158307.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.