Parlamentul European al Tinerilor, la Sinaia


Astazi dupa-amiaza, la Sinaia, am avut bucuria de a fi oaspetele Parlamentului European al Tinerilor (European Youth Parliament Romania), care organizeaza pe Valea Prahovei si in Bucuresti, din 17 pana in 23 noiembrie, Forumul Est-European 2008.

219.jpg

A fost o placere sa fiu in mijlocul unei sali de cel putin o suta de tineri veniti din Franta, Germania, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Italia, Polonia si Finlanda, alaturi de colegii lor din Romania.

Sub egida “Being together, acting together, innovating together”, membrii Parlamentului European al Tinerilor au pus in discutie la intalnirea cu mine, ca de altfel in fiecare din evenimentele care compun forumul, chestiuni legate de energie si de relatia UE cu Rusia (in cadrul Comitetului pentru Dezvoltare), despre coruptie (in cadrul Comitetului Chestiunilor Legale), despre participarea femeilor la viata publica (in Comitetul Egalitatii intre sexe), despre diversitatea lingvistica (in Comitetul pentru Cultura si Dialog) si despre forta de munca in Uniunea Europeana (in Comitetul Chestiunilor Sociale si de Munca).

68.jpg

Am facut o scurta radiografie a ultimelor saizeci de ani ai Romaniei, regiunii si continentului, reliefand realitatea romaneasca si cauzele ei. Am primit intrebari dintre cele mai incomode, dar pline de miez si de inteles. Ca in oricare alta intalnire cu tinerii, mi-a aparut cu limpezime faptul ca generatia tanara are mai multa spontaneitate si apetit pentru adevar decat generatiile noastre sau mai varstnice.

315.jpg

Am discutat cu ei despre romanii din Italia si despre situatia creata in ultimul an in relatiile dintre cele doua tari ale noastre, despre rolul femeii in politica si in societate, despre coruptie, despre gazul rusesc, despre sansa tinerilor in ziua de maine si despre sansele edificarii unei identitati continentale. Nu in ultimul rand, despre educatie.

Cum in sala se aflau cateva zeci de tineri romani, sper din inima ca entuziasmul si intensitatea dialogului cu ei sa se transfere si aici, in plan electronic. Interventiile lor ar fi de foarte bun augur pentru cei care citesc blogul. Dialogul ideilor, mai ales al celor tinere, a fost de la inceput scopul acestui jurnal online.

128.jpg

414.jpg


http://www.princeradublog.ro/?p=2622

Niciun comentariu

Un produs Blogger.