Liga Studentilor - o istorie uitataDecembrie 1989 - Decembrie 1990: Liga Studentilor
Ianuarie 1991 - Mai 1998: Liga Studentilor - Universitatea din Bucuresti
Mai 1998: Liga Studentilor1989 - Liga Studentilor (LS)

21 Decembrie · Dupa o demonstratie organizata de Ceausescu, soldata cu proteste, pe strazile Capitalei tineretul demonstreaza împotriva regimului comunist. Câteva mii de tineri, printre care numerosi studenti, se aduna în Piata Universitatii, cerând înlaturarea regimului comunist, demisia conducerii statului, alegeri libere. Populatia Capitalei este chemata la revolta. Sunt ridicate baricade. Studenti ai Universitatii participa, alaturi de colegi de la alte institutii de învatamânt superior, alaturi de elevi si de tineri bucuresteni, la demonstratia din Piata Universitatii.

22 Decembrie, dimineata · Revolta anticomunista capata dimensiuni de masa. Armata se alatura demonstrantilor. Tineretul bucurestean, sprijinit de Armata, ocupa Piata Palatului. Sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român (actualul sediu al Senatului) este luat cu asalt. Dictatorul Ceausescu fuge si, în aceeasi zi, statul comunist se prabuseste.

22 Decembrie, dupa amiaza · Profitând de entuziasmul general si de lipsa vreunei organizari a maselor rasculate, o grupare controlata de elemente comuniste (Ion Iliescu, Silviu Brucan, Petre Roman si altii) constituie Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN). Prin intermediul televiziunii, ai carei conducatori actioneaza în complicitate cu comunistii din CFSN, Ion Iliescu si acolitii sai se autointituleaza conducatori ai "revolutiei" si purtatori de cuvânt ai insurgentilor.

23-31 Decembrie · CFSN, sprijinit de TVR si de presa comunista (trecuta rapid de partea "revolutiei"), se impune în opinia publica drept reprezentant al "revolutiei", reusind sa obtina adeziunea maselor populare · Studenti si profesori ai Universitatii organizeaza pichete de aparare a Universitatii contra atacurilor prezumtivelor forte fidele clanului Ceausescu. În facultatile Universitatii apar primele încercari de organizare.

23 Decembrie · La Universitatea din Bucuresti, Marian Munteanu (student, anul III, Facultatea de Litere) mobilizeaza un grup de initiativa si declara înfiintarea unei organizatii studentesti nationale, cu numele "Liga Studentilor". Se trece imediat la organizarea la nivel national, cu filiale la nivel de institut de învatamânt superior. · Reprezentanti ai grupului de initiativa lanseaza apeluri pentru organizarea si unitatea miscarii studentesti.

25 Decembrie · Nicolae si Elena Ceausescu sunt executati, dupa un simulacru de proces, în prezenta reprezentantilor CFSN.

26 Decembrie · Manifestatie populara în Piata Palatului, cu o puternica participare studenteasca. Se cere recunoasterea Constitutiei din 1923 si anularea "constitutiilor" comuniste. Prin intermediul TVR, conducerea FSN dezinformeaza grav opinia publica, chemând populatia capitalei sa riposteze împotriva demonstrantilor, acuzati ca ar fi "teroristi". · Devine din ce în ce mai vizibila adevarata orientare, neocomunista, a FSN.

26-28 Decembrie · La apelul grupului pentru formarea Ligii Studentilor se alatura numerosi colegi din diverse universitati din Bucuresti si din tara. Se organizeaza alegeri în urma carora se adopta primul statut al LS si sunt numite primele grupuri de reprezentanti provizorii. Primele filiale ale ligii: Universitatea din Bucuresti, Institutul Agronomic Bucuresti, Institutul de Marina Civila Constanta, Institutul de Educatie Fizica si Sport Bucuresti, Institutul de Subingineri Constanta.

30 Decembrie · La apelul unui grup de initiativa (aflat, cum se va dovedi ulterior, sub controlul CFSN), sunt invitati la Casa Studentilor din Bucuresti, reprezentanti ai organizatiilor studentesti aflate în curs de constituire din mai multe centre universitare. Participa si o delegatie a Ligii Studentilor (reprezentanti din Universitatea Bucuresti, Institutul de Educatie Fizica si Sport, Institutul Agronomic, Institutul de Marina din Constanta). Reprezentantii Sindicatului Liber Studentesc (SLS) din Institutul Politehnic Bucuresti impun participarea unui "moderator" în persoana unui profesor de "filosofie" (de fapt de socialism stiintific), dl. N.S. Dumitru, personaj necunoscut la acea data (el se va remarca ulterior ca prim-vicepresedinte al FSN si participant la invazia minerilor din iunie 1990). Obiectivul lui N.S. Dumitru si al grupului de presiune de la SLS era formarea unei confederatii studentesti nationale subordonate Frontului Salvarii Nationale condus de Ion Iliescu si Petre Roman. Liga Studentilor propunea propria formula de organizare, deja ajunsa la un numar important de filiale, si, mai ales, asezarea pe pozitii ferme, anticomuniste. Dupa 12 ore de dezbateri, Liga Studentilor îsi întareste reprezentativitatea, principiile promovate de liga fiind sustinute de majoritatea delegatiilor participante. Delegatia SLS refuza colaborarea cu Liga Studentilor, ramânând, dupa cum se va dovedi prin actiunile viitoare, o simpla anexa a guvernului FSN condus de Petre Roman.

1990

Ianuarie ·Este din ce în ce mai evidenta orientarea neo-comunista a conducerii FSN. În Bucuresti încep primele mitinguri împotriva "frontului", printre protestatari numarându-se numerosi membri ai Ligii Studentilor. · Procesul de organizare a Ligii continua. Devin membri ai Ligii studenti din aproape toate institutiile de învatamânt superior (inclusiv institutiile militare). Ulterior, la interventia conducerii CFSN, studentilor militari le este interzisa participarea la Liga Studentilor. · Apare primul numar al ziarului "Glasul", periodic al Ligii Studentilor (Redactor-sef Sorin Dragan, student Facultatea de Limbi Straine, Universitatea din Bucuresti). Dupa trei aparitii, ziarul îsi va înceta activitatea, în urma represaliilor Puterii.

20 Ianuarie · O delegatie a Ligii Studentilor are un dialog cu conducerea FSN (Ion Iliescu, G-ral Nicolae Militaru, Petre Roman, Cazimir Ionescu). Ion Iliescu este invitat sa participe la demonstratia din ziua urmatoare si sa-si precizeze public pozitia cu privire la orientarea ideologica a noului regim. CFSN respinge propunerile ligii de clarificare a atitudinii si orientarii politice.

21 Ianuarie · Prima demonstratie organizata în Piata Universitatii, dupa Decembrie 1989. Cu prilejul trecerii a o luna de la insurectia din Decembrie, se comemoreaza sacrificiul tinerilor si se cere aflarea si pedepsirea vinovatilor. Liga deschide pentru prima data Balconul Universitatii.

28 Ianuarie · Liga Studentilor participa la demonstratia initiata de partidele istorice. · Doi reprezentanti ai ligii participa la negocierile purtate la sediul Guvernului care au dus la transformarea CFSN în Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN).Februarie · La invitatia Ligii Studentilor din Târgu-Mures o delegatie din Bucuresti se deplaseaza la fata locului în vederea medierii conflictelor ivite în relatia cu studentii etnici maghiari. Studentii de origine maghiara resping participarea la constituirea unor organizatii studentesti mixte, optând pentru formarea unei organizatii proprii, pe baze etnice.

Februarie-Aprilie · Continua activitatea de organizare. · Studenti, membri ai ligii, participa la demonstratiile de protest împotriva CFSN. Se cere aflarea adevarului despre mortii din Decembrie 89, sunt condamnate atitudinile neo-comuniste ale guvernantilor, se cere o televiziune corecta, independenta.

18 Februarie · Dupa demonstratia din Piata Victoriei, elemente ramase neidentificate însceneaza un "atac" împotriva Guvernului, atac menit sa induca în eroare, înca odata, opinia publica. În urma demonstratiei, unul din liderii LS, Octav Farcasanu (Facultatea de Matematica) este arestat si închis. Va fi eliberat, dupa câteva saptamâni de detentie, în urma protestelor ligii si ale profesorilor Universitatii.Martie · Puternice demonstratii de solidaritate cu populatia româna agresata în timpul luptelor de strada din Tg.Mures. La chemarea Ligii, mii de cetateni ai Capitalei se alatura studentilor, cerând autoritatilor sprijin pentru românii din Tg. Mures, atacati de grupuri de extremisti maghiari.

22 Aprilie - 13 Iunie 1990 ·Piata Universitatii

22 Aprilie · În Piata Universitatii, un grup de participanti la evenimentele din Decembrie initiaza o manifestatie de protest împotriva FSN.24 aprilie · Manifestantii din Piata Universitatii sunt atacati violent de fortele politienesti. În dupa amiaza aceleiasi zile, Liga Studentilor se alatura oficial demonstratiei. Liderul Ligii Studentilor, Marian Munteanu, redeschide balconul Universitatii, care va fi, din acel moment, tribuna expresiei anticomuniste a demonstratiei. Aceasta decizie luata de Liga Studentilor din Universitate marcheaza începutul a ceea ce se va numi "fenomenul Piata Universitatii".

24 Aprilie - 24 Mai · Liga Studentilor organizeaza desfasurarea demonstratiei, în colaborare cu Asociatia Studentilor Arhitecti si cu alte asociatii prezente (Asociatia 21 Decembrie, Grupul Independent pentru Democratie). Un rol esential îl are prezenta reprezentantilor ranitilor din Decembrie 1989 precum si a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România. · În data de 25 Aprilie, Rectorul Universitatii, Prof. N. Cristescu, va fi informat de decizia Ligii de participare la demonstratie. Se ajunge la un acord cu Rectoratul ca balconul sa nu fie deschis decât în afara orelor de curs (dupa ora 18.00).

Simbolurile si mesajele demonstratiei, propuse de conducerea ligii, sunt acceptate cu entuziasm de demonstranti. Icoana Maicii Domnului este asezata deasupra balconului, pe cele doua coloane laterale fiind pus chipul lui Mihai Eminescu. Cuvintele lui Avram Iancu: "Nu ne-am luptat pentru jucarii" (adoptate ca slogan al LS) stau alaturi de Drapelul National al României.

Presedintele CPUN, Ion Iliescu, cere votarea unei motiuni pentru "eliberarea" fortata a pietei, motiune ce nu va fi adoptata. Ion Iliescu îi numeste pe manifestanti "golani". În aceeasi zi, unul din liderii demonstratiei, George Roncea, creeaza un ecuson inscriptionat cu marca de "golan", îl multiplica, si lanseaza eticheta de "golan" ca marca de autolegitimare a demonstrantilor din Piata Universitatii. Institutul de Arhitectura îsi atribuie public calitatea de "Facultate de golani", emblema fiind preluata de zeci de mii de oameni si devenind în scurt timp renumita în întreaga lume.

Perimetrul din preajma Universitatii este declarat "Zona libera de neo-comunism", "kilometrul zero" al expresiei democratice post-comuniste din România. "Granita" acestui teritoriu este fixata de cladirea Universitatii si a Facultatii de Arhitectura si are ca limite periferiale, intersectia, nod de circulatie vital al orasului, Intercontinentalul, care exprima simbolic deschiderea europeana si internationala, linia fostei baricade din 21 Decembrie 1989, de la Universitate, baricada investita cu semnificatii sacrale, loc al jertfei tinerilor ridicati atunci împotriva comunismului. În Universitate si în Institutul de Arhitectura s-au constituit echipe de lucru specializate, studentii din Arhitectura si din Academia de Arta împreuna cu alti tineri artisti, asumându-si realizarea reperelor vizuale ale Pietei Universitatii - afise, banere, lozinci, pancarte si organizarea imagistica a spatiului demonstratiei. Echipa ce asigura permanenta în Piata s-a grupat în jurul Ligii Studentilor, al asociatiei "21 Decembrie"si Grupului Independent pentru Democratie (GID).

Coordonata de Marian Munteanu, presedintele LS, demonstratia din Piata Universitatii pastreaza constant un caracter pasnic, civilizat, apelurile la non-violenta si dialog fiind sustinute de masa participantilor. Grupurile instigatoare, provocatoare, sunt izolate si descurajate prin atitudinea ferma a demonstrantilor.

Pe un ecran instalat pe Institutul de Arhitectura sunt difuzate, pentru prima oara, imagini din timpul insurectiei din Decembrie 1989 care dovedeau caracterul pucist, antidemocratic, al CFSN. În fiecare seara, zecilor de mii de oameni adunati în Piata Universitatii li se ofera prima alternativa la monopolul comunicarii si al difuzarii imaginilor detinut de Putere. Se contureaza proiectul de realizare a unei televiziuni independente, care va deveni una dintre revendicarile majore ale demonstrantilor.

Demonstrantii din Piata Universitatii avertizeaza asupra pericolului în care se afla România prin prezenta la conducere a unei echipe incapabile, comuniste. Principalele revendicari: condamnarea oficiala a ideologiei comuniste si a întregului sistem comunist (pâna la momentul Piata Universitatii, reprezentantii FSN condamnau exclusiv perioada Ceausescu, multi lideri FSN fiind exponenti ai criminalei perioade a anilor '50), interzicerea accesului la functii politice în stat a fostilor conducatori comunisti (membrii fostului comitet central al PCR) si a conducatorilor politiei politice, pedepsirea vinovatilor pentru masacrul din Decembrie, acordarea de sprijin ranitilor si urmasilor celor decedati, scoaterea televiziunii si a presei de sub controlul FSN.

Sunt invitati sa ia cuvântul si sa se adreseze demonstratiei toti cei care credeau în necesitatea desprinderii definitive de orice forma de comunism. În acelasi timp, pe tot parcursul demonstratiei, este subliniat caracterul nepartizan al Pietei Universitatii, sloganul "Nu suntem partide" fiind scandat zilnic de demonstranti. Personalitatile politice, aflate în campanie electorala, sunt rugate sa nu se implice în demonstratie. · Liga Studentilor primeste mesaje de sprijin si adeziune la idealurile proclamate în Piata Universitatii de la cele mai importante personalitati ale culturii si spiritualitatii românesti contemporane: Parintele Staniloaie, Petre Tutea, Eugen Ionescu, Vintila Horia, Alexandru Paleologu, numerosi oameni de cultura, artisti, profesori participând la demonstratie si adresându-se direct demonstrantilor din balcon.

Fenomenul Piata Universitatii capata dimensiuni nationale, în celelalte centre universitare (Iasi, Constanta, Cluj, Timisoara, Brasov etc.) fiind organizate demonstratii si manifestari similare. Studenti, profesori, asociatii si organizatii studentesti si de tineret din lumea întreaga se solidarizeaza cu Liga Studentilor.

Fenomenul Piata Universitatii a iradiat si în tarile vecine. Reprezentanti ai studentilor din Sofia si din Belgrad au luat contact cu Liga Studentilor si au folosit modelul demonstratiei din Piata Universitatii, declansând ulterior manifestatii asemanatoare, de contestare a puterii comuniste din tarile lor.

Mass-media aservita guvernului a dezinformat permanent populatia tarii cu privire la desfasurarea si mesajul demonstratiei. Prin actiuni si atitudini repetate si insistente, liderii politici neo-comunisti aflati la putere au initiat si întretinut o veritabila campanie de denigrare a demonstratiei si de calomniere a participantilor si sustinatorilor demonstratiei. Campania a fost purtata în special de TVR (unicul canal existent, condus de Razvan Theodorescu) si de ziarele "Adevarul" (fost Scînteia", condus de Darie Novaceanu si Sergiu Andon), "Libertatea" (fost "Informatia Bucurestiului", condus de Octavian Andronic), "Azi" (oficios FSN). În zeci de ore de "stiri" televizate si în milioane de pagini de minciuni si calomnii, s-a instigat sistematic la violenta asupra demonstrantilor, asupra organizatiilor participante, asupra partidelor politice din opozitie si asupra publicatiilor care prezentau corect desfasurarea demonstratiei si revendicarile Pietei Universitatii.

20 Mai 1990 · FSN câstiga, în urma dezinformarii si manipularii frauduloase a opiniei publice, alegerile generale. Consfintirea prin alegeri "libere" a presedintiei lui Ion Iliescu si a guvernului FSN condus de Petre Roman declanseaza una din cele mai sumbre perioade din istoria României moderne.

24 Mai · Considerând ca demonstratia ajunsese la final iar mesajul ei fusese transmis, Liga Studentilor, împreuna cu Asociatia Studentilor Arhitecti, Asociatia 21 Decembrie si Grupul Independent pentru Democratie, înceteaza participarea la demonstratie.

24 Mai - 12 Iunie · În Piata ramân demonstranti, putini la numar, care continua protestele. Se întetesc actiunile provocatoare ale unor grupuri de "re-volutionari", grupuri dirijate de profesionisti ai diversiunii. Asociatiile organizatoare intervin în mai multe rânduri pentru a zadarnici tentativele grupurilor amintite de a provoca actiuni "radicale".

12/13 iunie · Campania violenta declansata de FSN împotriva demonstratiei din Piata Universitatii intra în faza finala: agresiunea directa. Pe baza unui plan întocmit la cel mai înalt nivel, fortele de politie intervin cu brutalitate în noaptea de 12 spre 13 iunie. Putinii demonstranti si grevistii foamei care se mai aflau în Piata sunt brutalizati si arestati. Politia patrunde în incinta Institutului de Arhitectura, sunt arestati studentii care lucrau în ateliere. Presedintele Ligii este ridicat de la domiciliu si retinut, în stare de arest, la o sectie de politie.

13 Iunie · Liga Studentilor declara greva si cere eliberarea studentilor arestati. Studentii se baricadeaza în cladirea Universitatii. În acest timp, în Piata, grupuri provocatoare actioneaza. Cu concursul fortelor "de ordine" sunt incendiate doua autobuze. Dupa orele 13.00, studentii arestati sunt eliberati. Se însceneaza "atacuri" asupra unor institutii publice (TVR, Ministerul de Interne). Dupa-amiaza, din balconul Universitatii, reprezentantii Ligii atrag atentia celor câteva mii de persoane adunate în Piata cu privire la caracterul provocator al actiunilor respective si îi îndeamna pe demonstranti sa nu se lase atrasi în actiuni violente. ;În seara aceleiasi zile, Ion Iliescu va adresa un apel "oamenilor muncii" sa intervina si sa faca "ordine" în Piata Universitatii.

14-15 Iunie · Peste 10.000 de mineri sosesc în Bucuresti. Însotiti de reprezentanti ai FSN si ai Guvernului, în colaborare cu politia, acestia declanseaza una dintre cele mai barbare represiuni politice pe care le-a cunoscut societatea româneasca actuala. Studentii aflati în cladire sunt agresati salbatic. Minerii distrug laboratoare, sali de curs din Universitate si Arhitectura si devastateaza sediile Ligii. Sute de studenti, multi aflati în stare grava, sunt arestati si retinuti, în conditii de lagar, în afara orasului (la Magurele) si la diverse sectii de politie.

2 Iulie · La Bucuresti are loc primul Congres National Studentesc dupa Decembrie 1989. Se hotaraste continuarea luptei împotriva fortelor neocomuniste. Marian Munteanu, presedintele ligii si liderul demonstratiei din Piata Universitatii (arestat pe 18 iunie, din Spitalul de Urgenta, si aflat în detentie la Jilava), este ales presedinte de onoare al Congresului.

13 iulie · Peste 200.000 de oameni participa în Bucuresti la "Marsul Alb" organizat de Liga Studentilor pentru a cere eliberarea lui Marian Munteanu si a celorlalte persoane arestate cu o luna în urma.August-Noiembrie · În universitatile din toata tara imensa majoritate a studentilor si, practic, toate organizatiile studentesti semnificative, au o orientare explicit anticomunista si anti-FSN. Noiembrie · La îndemnul AFDPR, Liga Studentilor participa la constituirea Aliantei Civice, considerata - potrivit declaratiilor initiatorilor acesteia - drept o organizatie de larga reprezentare civica, în care se vor putea reuni toate organizatiile si gruparile anticomuniste.

15 Noiembrie · La 3 ani de la revoltele muncitorilor din Brasov, Liga Studentilor asigura organizarea mitingului din Piata Palatului Regal, prilej cu care se reafirma necesitatea continuarii luptei anticomuniste.

5-9 Decembrie · La Timisoara se desfasoara Conferinta Nationala a Studentilor, cu scopul de a unifica diversele organizatii studentesti. Liderii ligii, aflati la sfârsitul mandatului, propun întarirea organizatiei unitare la nivel national si declansarea de alegeri generale studentesti. · Organizatiile studentesti sustin practic, unanim, adoptarea principiilor si atitudinii anticomuniste a Ligii Studentilor. Din pacate, desi avertizate asupra pericolului de slabire a fortei miscarii studentesti, câteva organizatii conditioneaza participarea la nivel national de pastrarea formelor proprii de organizare interna. · Pentru a mentine unitatea miscarii studentesti, Liga Studentilor accepta organizarea confederativa (fiecare organizatie urmând sa-si pastreze forma proprie de organizare). Se înfiinteaza astfel Confederatia Nationala "Liga Studentilor din Romania". · Organizatia fondatoare ("Liga studentilor") îsi modifica statutul si îsi restrânge forma de organizare la nivel de institut, schimbându-si numele în "Liga Studentilor - Universitatea din Bucuresti".

10-20 Decembrie · Organizatiile studentesti din toata tara declara greva. Conform hotarârii adoptate la Timisoara, se cere demisia Guvernului si solutionarea problemelor grave cu care se confrunta tara.

· Sindicatele sunt chemate la greva generala. Din nefericire, marile centrale sindicale nu raspund apelului. · Reprezentantii organizatiilor studentesti demisioneaza din structurile de conducere ale Aliantei Civice, ca urmare a orientarii stângiste, devenite evidente, a majoritatii membrilor consiliului de conducere ai acestei grupari. Mai târziu, unii lideri ai Aliantei Civice si ai Conventiei Democratice vor utiliza imaginea demonstratiei din Piata Universitatii (reluând procedeul utilizat de FSN, care a încercat sa se auto-legitimeze folosind imaginea insurectiei din Decembrie), atribuindu-si merite imaginare cu privire la fenomenul Piata Universitatii.1991

Liga Studentilor - Universitatea din Bucuresti (LSUB)

Ianuarie-Martie · Reorganizarea ligii. Fostele filiale sunt acum organizatii cu personalitate juridica si statute distincte, membre ale confederatiei. Se adopta noul statut al LSUB.

Martie ·LSUB lanseaza programul ASTRALIS de cercetare a rezistentei românesti anticomuniste, în cooperare cu catedra de sociologie a Universitatii si cu membri ai grupului "Mircea Vulcanescu", format din studenti sociologi.

27 August · LSUB si P.N.T.-c.d. organizeaza un miting pro-Basarabia.

1992

15 Ianuarie · LSUB se alatura fostilor detinuti politici care, la 102 ani de la moartea lui Mihai Eminescu, pun la mormântul sau binemeritata-i cruce.

6 Februarie · LSUB declanseaza actiunea "Initiativa Studentii pentru Alegeri Corecte"

9-27 Martie · Drumul Crucii. La 74 de ani de la hotarârea Sfatului Tarii, care proclama Unirea Basarabiei cu România, un grup de studenti (din Basarabia si din tara) strabat tara în pelerinaj, purtând pe umeri o cruce, din Piata Stefan cel Mare din Chisinau pâna în Piata Universitatii din Bucuresti. Este prima actiune de anvergura prin care tinerii români, despartiti înca de hotarul pus de Stalin, refac un traseu simbolic de legatura dintre Chisinau si Bucuresti, asezat sub semnul Crucii. Pe parcursul marsului sute de mii de români vor iesi în întâmpinarea grupului de tineri care au adus cu ei speranta Reîntregirii. Actiunea a fost organizata de Liga Studentilor - Universitatea din Bucuresti, cu sprijinul a doua organizatii de tineret din România si Republica Moldova (Miscarea Pentru România si Organizatia Tineretului Crestin-Democrat).

26 Iunie - 4 Iulie · Liga Studentilor împreuna cu un grup de studenti basarabeni organizeaza un pichet continuu la Ambasada Rusiei din Bucuresti. Protest fata de ororile comise de fortele pro-imperiale de la Tiraspol, sustinute de Armata a XIV, împotriva românilor de pe malurile Nistrului.

5 Octombrie · Liga Studentilor si Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din România organizeaza - pentru prima data dupa 46 de ani - deschiderea oficiala a anului universitar cu oficierea unei slujbe religioase.

Octombrie ·LSUB initiaza un Program de relatii cu Românii de pretutindeni încercând sa întretina contacte cu comunitatile românesti din afara granitelor, în special cu cele din teritoriul ocupat de fosta URSS dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

1993

Aprilie ·Liga Studentilor participa la organizarea vizitei în tara a M.S. Regina Ana de România. Mii de studenti o însotesc pe M.S. Regina Ana pe tot parcursul vizitei.

August ·Prin Cercul Studentesc de Drept Public se deruleaza un program de cer-cetare a modului în care administratia publica locala respecta drepturile cetatenesti la aplicarea Legii Fondului Funciar. · Tabara si cerc de studiu în comuna Nucsoara, judetul Arges. · Se strâng marturii privind rezistenta anticomunista din Muntii Fagaras.

Noiembrie ·Are loc actiunea "România fara gunoi" - mars de protest ce dorea sa atraga atentia guvernului Vacaroiu asupra modului catastrofal în care era condusa România.

În timpul desfasurarii la Tiraspol a farsei judiciare intentate grupului de patrioti români condusi de Ilie Ilascu, Liga Studentilor face demersuri pe lânga autoritatile Statului pentru acordarea cetateniei române de onoare membrilor acestui grup. În fata refuzului autoritatilor centrale, mai multe Consilii Judetene din tara le vor acorda celor întemnitati la Tiraspol titlul de cetatean de onoare.

23 Noiembrie · Se propune o initiativa legislativa pentru urgentarea cercetarii evenimentelor din Decembrie 1989. Studentii strâng semnaturi în favoarea unei astfel de legi. La 21 Decembrie, un grup de studenti, membri ai Ligii, se deplaseaza la Cotroceni pentru a cere acest lucru, dar le este interzis accesul în preajma Palatului Cotroceni de catre fortele de politie.

8 Decembrie · Actiunea "Zidul". Actiune de protest împotriva regimului Iliescu. Studentii picteaza zidurile Palatului Cotroceni. În aceeasi zi, împreuna cu confederatia sindicala "Cartel Alfa", se organizeaza un mars si un miting în Bucuresti.

Decembrie ·LSUB organizeaza o serie de manifestatii de protest fata de condamnarea abuziva si ilegala de catre asa-zisul "tribunal" de la Tiraspol a patriotilor din grupul Ilie Ilascu.

1994

10 Mai · Apare primul numar al revistei Ligii Studentilor "Generatia noastra". Dupa doua aparitii, revista îsi va înceta activitatea.

August ·Cu sprijinul direct al LSUB, 200 de copii români din Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei îsi petrec o vacanta la Navodari. Asemenea actiuni se vor organiza anual, în cadrul "Programului România Uitata ".

Decembrie 1994 · Sub organizarea LSUB se desfasoara un protest public la Ambasada Rusiei fata de agresiunea armatei ruse în Cecenia.

1995

Ianuarie ·Cu sprijinul Ligii Studentilor, studenti ai Sectiei de Limba si Literatura Româna de la Facultatea de Litere a Universitatii din Cernauti îsi fac practica pedagogica la licee din Bucuresti.

Februarie-Martie · Prin Cercul Studentesc de Drept Public se organizeaza un schimb inter-studentesc, parteneri fiind studenti de la Facultatea de Drept din Namur (Belgia). Cu aceeasi ocazie delegatia Ligii este primita la Versoix de catre M.S. Regele Mihai.

Delegatia studenteasca mai are întâlniri la Organizatia Natiunilor Unite, Asociatia Internationala a Juristilor, "Avocats sans frontieres", Ministerul Belgian al Afacerilor Externe si la Comisia pentru Drepturile Omului a Parlamentului European unde s-a pledat pentru drepturile românilor din Bucovina si din Basarabia si pentru eliberarea lui Ilie Ilascu si a celorlalti patrioti români întemnitati.

10 Mai · Miting în Piata Universitatii organizat de LSUB pentru a aniversa 5 ani de la marea demonstratie din 1990. Este socotit "ilegal" de catre Politie, care îi ataca pe manifestanti. Liga va câstiga ulterior procesul intentat de catre Politie.

Mai ·Liga sprijina studentii din centrul universitar Chisinau aflati în greva pentru sustinerea adevarului stiintific privind identitatea limbii si a apartenentei etnice a populatiei românesti dintre Prut si Nistru.

10 Octombrie · Greva Nationala Studenteasca. Din mai multe centre universitare se fac propuneri de amendare a Legii Învatamântului. Guvernul Vacaroiu refuza sa ia în consideratie propunerile studentesti, provocând astfel declansarea unei greve a studentilor din toate centrele universitare importante din tara.

20-29 Octombrie · Se adopta o declaratie comuna a tuturor organizatiilor studentesti aflate în greva. Se formeaza Comitetul National de Greva si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România.

16 Decembrie · Studentii din LSUB participa la un mars comemorativ si la slujba de sfintire a unei cruci la Timisoara.

1996

Martie ·LSUB lanseaza proiectul "Biserica Universitatii din Bucuresti".

20 mai · Se organizeaza o conferinta la care sunt invitati principalii candidati la functia de Primar General al Bucurestiului.

2 iunie · Prin proiectul Ligii Studentilor "Studentii pentru alegeri corecte" studentii devin observatori la alegerile locale. Liga sustine dreptul studentilor de a vota în Bucuresti.

Septembrie - Octombrie 1996 · Studentii participa la observarea alegerilor (observatori LADO sau de presa).

1997

Aprilie ·O noua actiune în Basarabia, în cadrul programului "România Uitata".

13-15 Iunie · La 7 ani de la evenimentele din Piata Universitatii, LSUB organizeaza câteva manifestari cu caracter comemorativ, expozitia foto-document realizata cu materiale din arhiva Ligii, proiectii video a unor imagini înregistrate cu evenimentele din 1990.

24 - 30 Octombrie · Doua actiuni în cadrul programului "România Uitata". Peste 300 de studenti se deplaseaza în Nordul Bucovinei, participând la aniversarea a 500 de ani de la victoria lui Stefan cel Mare si Sfânt în batalia de la Codrii Cosminului. · Participare la slujba de sfintire a Bisericii din Hruseuti. Sprijin acordat scolilor românesti din satele Bucovinei.

1 Decembrie · De Ziua Nationala, la Alba-Iulia, este prezentat, într-o expozitie foto, materialul realizat de LSUB despre situatia românilor din Basarabia si Bucovina.

10 Decembrie · Ziua Internationala a Drepturilor Omului. LSUB organizeaza lansarea cartii "Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului".

15 Decembrie · La initiativa unui grup de pe lânga consiliul national al confede-ratiei, se organizeaza la sediul LSUB o întrunire a membrilor seniori.

http://ligastudentilor.info/

Un comentariu:

  1. de pe : Portalul Revolutiei | Discutii generale | Totul despre Revolutie si Revolutionari | NOI CU CINE VOTAM ?, citim 1.)Rusine tovarase GADINA CONSTANTIN daca gandesti asa. In primul rand tu mare revolutionar nu esti ,in schimb esti un gay notoriu care te-a parasit si nevasta-ta Mihaela care te-a prins cand facea-i …. anal cu un tovaras de al tau fost vicepresedinte care intre timp a murit. Dupa ce ca nu iti satisfacea-i fosta nevasta acum ai tupeu de gay jegos ce esti sa propui sa scoti din lege categoria de ‘Luptatori Remarcati prin Fapte Deosebite’ . Daca pun mana pe tine iti rup gatul ca la porumbei ca si asa abia cantaresti 50 kg. cu tot cu televizor in brate. POPO ai dat de dracu ,de acum incolo daca mai scoti capul din vizuina ta de profitor ce ai fost o sa vezi tu… Tu vorbesti de cei care au profitat de pe urma revolutiei? tu care SPATIUL COMERCIAL AL ASOCIATIEI l-ai transformat in PIZZA-IALIA ? TU CARE AI PROMOVAT OAMENI NUMAI PE BANI? Sa iti fie rusine tovarase GADINA C-TIN.;2.)Imi dai intalnire la POPOGADINA? Dar POPOGADINA cu Asociatia lui familiara cu Sora-sa marea revolutionara care in timpul evenimentelor era pe la TECUCI. Despre asta ce ai de spus ? Ma indoiesc ca nu stiai avand in vedere ca il cunosti pe POPOCOMIOSARUL GADINA Procurator de certificate gen sora-sa GADINA ELENA;3.)Asociatia Jilava 89, si-a facut pizzerie. Si la introdus pe nepotul sau in SSPR Gadina Mihai pentru a-si trece dosarele cu spagi . POPOCOMISARUL GADINA este un apropiat al regimului Iliescu implicit al lui Emil Cutean . P.S. nu ma intalnesc cu gayii ,daca va fi nevoie o sa-i rup capul .--- Si ce aflam pe Adevarul on-line : pluriel - 03.May.10-07:11hs : Daca vrei informatii despre Gadina iti dau eu.Mai are vreo 3 proprietati si spatii comerciale.-- In curand va aparea --• Decret privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 domnului ROMEL CU LALEAUA’N BRANZA;

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.