Principele Radu pledeaza pentru profesionalismul guvernantilorPrincipele Radu al Romaniei a participat ieri la lansarea celui de-al doilea Raport al Institutului de Proiectare pentru Inovatie si dezvoltare care a avut loc la Academia Romana. Evenimentul a fost prezidat de presedintele Academiei, Ionel Haiduc, iar printre participanti s-au mai numarat presedintii Senatului si Camerei Deputatilor Mircea Geoana si Roberta Anastase.

In alocutiunea sa, principele Radu a vorbit despre profesionalism si rolul acestuia atat in construirea, cat si in repararea societatii romanesti, despre oameni si institutii, responsabilitate si generozitate in spatiul public, despre sansele de viitor ale Romaniei.

"Dupa anul 1989, societatea romaneasca, slabita, incepea sa-si manifeste instinctul binelui. S-au restructurat uniuni de creatie, s-au organizat pe principiul libertatii sindicate si patronate, s-au refacut Camere de comert, Bursele de valori si marfuri, s-a dat frau liber spiritului civic si initiativei personale.

Din pacate, dispretul fata de institutii si valori si umilinta, frica, saracia instalate timp de patruzeci de ani au inhibat sensul, importanta, criteriul profesionalismului. Societatea romaneasca a parut impermeabila la bine. In mai toate domeniile publice ale anului 2009 gasim inca destui neaveniti, oameni incapabili de constructie, egoisti si lipsiti de viziune.

Romania de astazi este libera, dar nu este inca profesionista", a afirmat Principele Radu. El a considerat in context ca "profesionistul uneste, iar diletantul dezbina" si ca principala problema a societatii romanesti este amatorismul. "Societatea romaneasca intelege din ce in ce mai bine ca patriotismul are o masura precisa si obligatorie in dezvoltarea infrastructurilor sociale; ca etalonul etic, moral si profesionist al guvernarii este tot atat de necesar ca reprezentarea parlamentara si alegerile libere; ca puterea exemplului personal este tot atat de valoroasa ca si prosperitatea; ca legitimitatea data de voturi nu inlocuieste mandria si increderea; ca inteligenta societatii civile nu tine loc de generozitate si ca abilitatea politica nu poate suplini loialitatea", a mai spus Principele Radu.

Este pentru prima oara cand un membru al Familiei Regale, altul decat Majestatea Sa Regele, este chemat sa se exprime in Aula Academiei Romane.

Gardianul

Niciun comentariu

Un produs Blogger.