Carol I pe ecrane


Maestrul filmului istoric romanesc, Sergiu Nicolaescu, aniverseaza astazi implinirea venerabilei varste de 79 de ani si se pregateste, totodata, de lansarea cinematografica a celui mai recent film al sau, Carol I, care din 8 mai va putea fi vizionat la cinematograful The Light, din cadrul Liberty Centre.

Carol I este unul din putinele filme din cinematografia romaneasca in care Carol I apare ca personaj, celelalte doua fiind “Independenta Romaniei” (1912, actor Aristide Demetriade, regia Grigore Brezeanu) si “Restul e tacere” (2007, actor Alexandru Hasnas, regia Nae Caranfil).

Filmul este o productie MediaPro Pictures care marcheaza o premiera in cinematografia romaneasca - acelasi actor joaca la varste diferite acelasi personaj in doua filme distincte - Sergiu Nicolaescu in rolul regelui Carol I atat in “Pentru patrie” (1977), cat si in “Carol I” (2009).

Prin felul in care este construit filmul, aflat la granita dintre documentar istoric si film artistic, devine o adevarata lectie de istorie spusa intr-un limbaj atractiv si accesibil.

Istoria se imbina cu arta, documentul cu fictiunea, unghiul obiectiv cu cel subiectiv, rezultand un film-reper, ca o carte de vizita a istoriei moderne a Romaniei.

Carol I marcheaza cea de-a doua pelicula semnata de maestrul Sergiu Nicolaescu despre regele Carol, prima fiind ,,Pentru patrie”, un film realizat in 1977. Regizorul a declarat ca a ales acest subiect pentru realizarea celui mai nou film istoric al sau, deoarece: ,,Carol e unul dintre cele mai importante personaje ale Romaniei moderne, chiar cel mai important al istoriei generala a romanilor. El a fost creatorul Romaniei moderne.”

Distributia filmului reuneste actori consacrati ai cinematografiei romanesti: Sergiu Nicolaescu, Razvan Vasilescu, Geo Dobre, Cristian Motiu, care joaca in docudrama Carol I alaturi de tanara actrita Andreea Macelaru Sofron, interpreta rolului Principesei Maria.

Premiera de gala a filmului Carol I va avea loc sambata, 9 mai, cu incepere de la ora 19.00, la CinemaPRO.


http://sandy-bell.com/?p=13653

Niciun comentariu

Un produs Blogger.