Principele Radu: "Nu doresc restaurarea monarhiei, ci respectarea statului"

b2_principele_radu.jpg
Principele Radu a declarat, vineri, la Timisoara, ca prin candidatura sa la alegerile prezidentiale din toamna nu doreste restaurarea monarhiei in Romania, ci restaurarea ''respectabilitatii statului roman, injunghiat in 1947 si inlocuit de o grupare cu interese personale''.

"Doresc ca Romania sa nu devina o tara a tuturor posibilitatilor, asa cum, gresit, se crede ca e bine, ci o tara a predictibilitatii, o tara in care sa nu te minunezi, in fiecare dimineata, de ce s-a mai putut intampla, pentru ca aceasta nu se mai numeste libertate, ci vulnerabilitate", a afirmat Principele Radu. El a aratat ca, in ceea ce priveste hotararea sa, ca reprezentant al familiei regale, de a candida la presedintie, decizia sa a fost primita cu entuzism de reprezentantii altor monarhii europene. "Regulile monarhiei se impaca perfect cu cele ale republicii. Regalitatea nu a venit in Romania pe coordonate clasice, primul rege venind prin votul Parlamentului si, apoi, prin plebiscit. Deci, nu a fost un om care a mostenit ceva de la tatal lui, nu a fost o monarhie bazata, ca in Europa, pe principiul dinastic al continuitatii, ci a venit prin vot. Iar, daca ar fi venit in 2009, probabil ca nu se mai numea rege sau domnitor, ci presedinte", a spus el.

Principele Radu a detaliat ca valorile regalitatii sunt perfect compatibile cu republica de astazi, ba, mai mult, sunt si un motiv de mandrie, pentru ca arata ''cat de flexibile si de adaptabile sunt anumite institutii pe care le credeam de ceara, facand parte dintr-un muzeu''. "Cine face parte din muzeu este exact acea parte din societatea romaneasca care nu intelege ca i-a trecut vremea. De exemplu, nesfarsitele rivalitati din plan public vulnerabilizeaza tara, ele nu sunt dovada de dinamism, ci de lipsa de patriotism, dovada de amatorism", a explicat candidatul princiar la prezidentiale, care a amintit si faptul ca singurele momente din ultimul veac si jumatate in care tara a cunoscut etape de dezvoltare au fost cele de intelegere, de liniste si de consiliere, in timp ce momentele de disensiune au facut-o sa ramana pe loc. El nu a evitat sa spuna ca, intotdeauna, "punerea impreuna a facut-o profesionistul, iar disensiunea a creat-o amatorul, diletantul, nepriceputul".

Referindu-se la viitoarea campanie electorala, Principele Radu a spus ca atunci cand aceasta se va declansa, va fi una model, in care se vor lupta ''principiile respectabile, profesioniste, masurate, politicoase, competente cu o lume care invatat sa loveasca sub centura si sa nu aduca argumente''. "Va fi o lupta dintre argumente si tipete, din care va castiga societatea romanesca, care, incepand de la lucrurile formale, pana la cele profunde, va vedea pentru prima data in ultimii 20 de ani, cum trebuie sa fie lucrurile, nu cum nu trebuie sa fie. Va fi, in sfarsit, o lupta in care vom milita pentru ceva si nu impotriva a ceva", a spus el.

Principele Radu a aratat ca daca va ajunge sef al statului si-ar dori un ''premier-model''. "Sa fie un personaj tanar, care sa aiba putere de munca, pentru ca oamenii au nevoie de cineva care sa fie dinamic la carma, 24 de ore din 24, mai ales intr-o tara care s-a obisnuit sa fie un santier niciodata terminat, sa fie un inalt profesionist, cu spirit organizatoric, cu talent administrativ si sa fie un om politic. Povestea cu surogatele pentru salvarea situatiei este cat se poate de vulnerabila. Un stat serios din Uniunea Europeana trebuie sa dea politica in mana politicienilor, dar sa fereasca celelalte institutii din societate de politica. Este asemeni inimii, care are patru cavitati diferite, dar care trebuie sa functioneze perfect, ca un ceas elvetian, asa cum a facut Carol I, care, in 1866 nu s-a bazat pe ceasuri romanesti. A servit poporul roman cu ceasuri elvetiene", a declarat Principele Radu. Totusi, el a spus ca in conformitate cu Constitutia Romaniei, ''pe care o respecta si o cultiva pana la momentul in care nu va mai fi in functiune'', el nu va avea posibilitatea sa schimbe premierul la data de 15 decembrie, acesta trebuind sa-si incheie mandatul, conform legislatiei in functiune.

http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=6185

Niciun comentariu

Un produs Blogger.