Semnificaţii istorice pentru ziua de 4 aprilie


NATO
NATO

Articolul V al Tratatului Atlanticului de Nord (NATO): "Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naţunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei nord-atlantice."


1459 - Tratat de pace între Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457–1504) şi reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedea încetarea stării de razboi între Moldova şi Polonia, îndepartarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoaşterea suzeranităţii polone de către Ştefan.


1581 - Francis Drake îşi încheie călătoria în jurul lumii şi este ridicat la rangul de cavaler de către regina Elisabeta I.


1850 - Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a înfiinţat Corpul Jandarmilor.


1921 - S-a înfiintat, la Bucuresti, Institutul de seruri si vaccinuri “Dr. Ion Cantacuzino”


1933 - S-a născut actorul Ştefan Tapalagă. (m. 21 mai 1994)


1938 - S-a născut ziaristul Aristide Buhoiu, realizator de emisiuni de televiziune (m. 17 septembrie 2006).


1944 - Bombardament masiv al aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştiului, soldat cu mari distrugeri materiale şi mii de morţi.


1949 - A fost semnat Tratatul Atlanticului de Nord, care a consfinţit crearea Organizaţiei Alanticului de Nord.


1992 - A murit Vintilă Horia (Horia Caftangioglu), scriitor din exil, autor al romanului “Dieu est né en exil”, pentru care a primit premiul Goncourt în 1960 („Mai sus de miazănoapte”, „Viitor petrecut”, „A murit un sfânt”). (n. 18 decembrie 1915)


1995 - Comisia politică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat admiterea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al Consiliului Europei.


sursa: Mediafax

Niciun comentariu

Un produs Blogger.