Carol I – povestea întemeietorului României moderne

Carol I – povestea întemeietorului României moderne
Plasata in perioada istorica a anului 1914, an care consemneaza moartea lui Carol I, dar si inceputul primului razboi mondial, actiunea filmului surprinde o serie de personaje cunoscute de pe micile si marile ecran: Razvan Vasilescu (Bratianu), Geo Dobre (Ferdinand), Cristian Motiu (istoricul), Maria Procopie (Regina Elisabeta) si Andreea Sofron (Regina Maria).

Dupa o documentare atenta, care a necesitat doi ani, Sergiu Nicolaescu porneste filmarile celei mai recente productii istorice romanesti, Carol I.

Desi filmarile au durat doar noua zile, acestea au fost pregatite timp de doua luni, alaturi de o buna parte din echipa unei alte productii marca Sergiu Nicolaescu – Supravietuitorul.

Vara anului 1914. La 75 de ani, Regele Carol I, întemeietorul României moderne, trăieşte retras în Castelul Peleş. O are alături pe Regina Elisabeta, soţie devotată şi prietenă de suflet.

Monarhul înfruntă cu sobrietate suferinţele fizice ale bătrâneţii. Însă acestea nu sunt nimic pe lângă frământările sale morale. Carol I este într-o poziţie dificilă: onoarea şi rădăcinile de familie îi dictează să intre în război alături de Germania şi Austro-Ungaria; dar opinia publica cere ca ţara să rămână în neutralitate.

Bătrânul rege îşi joacă ultima carte în Consiliul de Coroana. El încerca să îi convingă pe reprezentanţii poporului să voteze pentru intrarea în război de partea Puterilor Centrale.

Sergiu Nicolaescu s-a angajat intr-o noua reconstituire istorica in care si-a asigurat rolul principal: "Carol I", o docu-drama (film artistic si decupaj din arhive), despre ultimele zile din viata monarhului. Filmarile s-au desfasurat la Castelul Peles si Cotroceni.

Carol I marcheaza astfel cea de-a doua pelicula semnata de maestrul Sergiu Nicolaescu despre regele Carol, prima fiind "Pentru patrie", un film realizat in 1977. Regizorul a declarat ca a ales acest subiect pentru realizarea celui mai nou film istoric al sau, deoarece: "Carol e unul dintre cele mai importante personaje ale Romaniei moderne, chiar cel mai important al istoriei generala a romanilor. El a fost creatorul Romaniei moderne".

Prin felul in care este construit filmul, aflat la granita dintre documentar istoric si film artistic, devine o adevarata lectie de istorie spusa intr-un limbaj atractiv si accesibil. Istoria se imbina cu arta, documentul cu fictiunea, unghiul obiectiv cu cel subiectiv, rezultand un film-reper, ca o carte de vizita a istoriei moderne a Romaniei.

Proiectul "Carol I" a primit 195.000 de lei de la Centrul National al Cinematografiei, in 2006, la sectiunea documentare.


Titlul : Carol I

Regie: Sergiu Nicolaescu

Distribuţie: Sergiu Nicolaescu, Marina Procopie, Andreea Măcelaru Şofron

Gen: documentar-ficţiune

An de producţie: 2009


http://www.bihoreanul.ro/ce-trebuie-sa-stii/carol-i-povestea-intemeietorului-romaniei-moderne-4406486

Niciun comentariu

Un produs Blogger.