EDITORIALUL EVZ: Candidez, nu candidez...

Ioana Lupea: "Traian Basescu spera, ca o codana din povestile populare, ca va fi cerut de popor, ca ultima petala de margareta va fi: "ma iubeste"". Traian Basescu se codeste feciorelnic sa-si anunte candidatura la presedintie. Spera, ca o codana din povestile populare, ca va fi cerut, ca ultima petala de margareta va fi: "ma iubeste". Anuntul repetat privind o posibila retragere din cursa pentru Cotroceni urmareste sa creeze incertitudine, asteptare si un curent popular de sustinere.

Cum pentru a fi rugat sa candideze nu era suficient doar sa afirme ca mai cugeta, a lansat numele lui Emil Boc ca alta varianta a PDL pentru presedintia Romaniei. Daca se gandeste deja la o rezerva si le-o comunica si ambasadorilor UE, isi vor spune unii, atunci trebuie sa fie ceva adevarat din indecizia afirmata public a presedintelui.

Important este ca undeva, in mintea celor care l-au votat si 2004 si l-au salvat in 2007 de la demiterea din functie, sa fie plantata o samanta de indoiala mobilizatoare, ce ar putea sa-i opreasca scaderea. Informatia ca Emil Boc ar putea candida in locul lui ii asigura un avantaj in raport cu contracandidatii Mircea Geoana si Crin Antonescu. Atacurile electorale vor parea gratuite daca omul mai cugeta la candidatura. Ar putea chiar sa slabeasca din intensitate, luandu-l drept tinta, intr-o mai mare masura, pe Emil Boc.

Daca n-ar fi fost redactat de ambasadorul Austriei la Bucuresti, raportul intern care a pus in circulatie numele lui Emil Boc, ar putea fi foarte bine si o fila din strategia de imagine a candidatului Basescu. Semn ca intotdeauna, chiar si atunci cand vorbeste neoficial, seful statului ia in calcul probabilitatea - uneori infima tinand cont ca se adresa ambasadorilor UE - ca informatia sa se scurga in spatiul public.

Lecturat in cheie de politica interna, documentul iesit din ambasada Austriei, il flateaza pe Traian Basescu, infatisandu-l exact asa cum si-ar dori acesta: preocupat pana la sacrificiu politic de criza, hotarat, in ciuda opozitiei UE, sa-si indeplineasca promisiunile fata de aspirantii moldoveni la cetatenia romana, obstacol in calea expansiunii politico- energetice a Rusiei spre Europa. Venit dintr-o sursa independenta, portretul capata contul, este si mai credibil.

In acest moment Traian Basescu nu are nici un motiv serios sa nu candideze. Chiar daca nu se mai bucura de procentele de altadata, sta mai bine decat Mircea Geoana si Crin Antonescu. Candidatul PSD nu izbuteste sa atinga scorul partidului, iar al PNL sa-l depaseasca. Mai mult, Geoana si Antonescu au in spate cate un dublu care-i vlaguieste de voturi, C.V. Tudor, respectiv Radu Duda. Potrivit unul sondaj Gallup, comandat de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila care functioneaza sub egida Academiei Romane, Mircea Geoana si Crin Antonescu stagneaza la 19%, cu 16% sub procentul lui Traian Basescu. Corneliu Vadim Tudor a ajuns, furand din alegatorii lui Geoana, la 9%, iar principele Radu Duda l-a usurat pe Crin Antonescu de 10 procente potentiale.

Jocul de-a "candidez, nu candidez" ar putea sa fie pentru Traian Basescu si o iesire de urgenta. Daca in competitie intra un personaj surpriza, dupa scenariul "Sorin Oprescu" de la Bucuresti, Traian Basescu se poate retrage onorabil, cu discursul "v-am spus ca s-ar putea sa nu mai candidez!".

http://stiri.kappa.ro/nemapate/editorialul-evz-candidez-candidez/stire_191354.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.