Mobila romaneasca, din Casa Regala in sufrageria de bloc

Criza economica, inghetarea creditarii, lipsa lichiditatilor, dar si scaderea semnificativa a numarului de tranzactii imobiliare fac ca industria romaneasca a mobilei sa inregistreze scaderi semnificative.

O industrie veche de mai bine de 120 de ani se vede azi amenintata de criza.Daca micii producatori sunt nevoiti sa renunte la afacerea lor, cei mari, strang serios cureaua in incercarea de a reduce costurile.

Numarul somerilor din industria lemnului si din cea a mobilei, este din ce in ce mai mare, in timp ce piata romaneasca este dominata de produse din import.

Potrivit Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania forta de munca folosita in industria mobilei era la sfarsitul anului trecut de aproximativ 100.000 de persoane.Industrie de doua miliarde de euro

Estimarile grupului Mobexpert, unul dintre principalii producatori de mobila din tara noastra, arata ca in primul trimestru al acestui an vanzarile au scazut cu aproximativ 20%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce preturile au ramas la acelasi nivel.

In 2008, valoarea productiei de mobila din Romania a crescut anul trecut 7%, pana la valoarea de circa doua miliarde de euro.

Totodata, estimarile reprezentantilor grupului pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an prevad o scadere a vanzarilor de aproximativ 8-10%.

O industrie veche de peste 120 de ani

Reprezentantii APMR spun ca tara noastra a inceput sa fabrice industrial obiecte de mobilier inca din 1900, iar in 1915 functionau deja 12 fabrici de profil si 70 de tamplarii.

Sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, respectiv in 1944, erau consemnate in tara noastra 73 de fabrici de mobila si 86 de tamplarii, care produceau usi, ferestre si piese de mobila.

In perioada anilor 90, numarul producatorilor crescuse deja la aproape 500 de fabrici, care functionau mai ales in cadrul unor combinate sau mari intreprinderi de prelucrare a lemnului.

In 2008, in Romania erau inregistrate aproape 6.000 de societati comerciale avand ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, iar in afara acestora, functionau ateliere de mobila cu mai putin de 10 angajati.

1,1 miliarde de euro din export

In ceea ce priveste structura productiei, reprezentantii Asociatiei spun ca peste 12% din volumul acesteia o reprezinta dormitoarele, in timp ce sufrageriile reprezinta aproape 22%.

De asemenea, mobilierul pentru birouri detine doar 2,6% din productie, in timp ce mobilier tapitat are un procent de 7,7%.

Din totalul productiei inregistrate anul trecut, de 1,1 miliarde de euro, respectiv 58% din total, au fost venituri obtinute din export, in timp importurile au atins valoarea de peste jumatate de miliard de euro.

Astfel, mobila romaneasca ia drumul unor tari precum Franta, Germania, Italia, Anglia, Olanda, SUA.

Printre producatorii romani de mobila se numara grupul Elvila, Mobexpert, Imar Arad, Alprom Pitesti, Sipro, Famos.


• Elvila
- grupul, format din societati comerciale cu capital romanesc, a fost infiintat in 1990, iar anul trecut a realizat o cifra de afaceri a de 115 milioane de euro.

De la productia pentru Curtea Regala, la cea din casele romanilor

• Imar Arad
- producator care s-a dezvoltat pornind de la doua fabrici, respectiv prima Fabrica de Mobila Arad, fondata in anul 1890 de catre L.E.Lengyel fiind furnizoare de mobila a Curtii Imperiale Austro-Ungare si a Curtii Regale Romane, iar in perioada 1985-1990 principalul furnizor pentru Casa Republicii.

A doua incorporata a fost Fabrica de Cherestea Arad infiintata in 1923 de catre A.Cornis. In prezent IMAR SA Arad este una dintre cele mai mari firme producatoare de mobila din Romania, peste 80% din productie fiind destinata pietei externe, preponderente fiind: Elvetia, Italia, Rusia, SUA, Slovacia si Ungaria.Un producator cu opt fabrici

• Mobexpert - infiintat in 1993, cu un magazin de mobilier de birou, iar activitatea de productie avea sa inceapa un an mai tarziu, odata cu fabricarea scaunelor de birou, fiind apoi dezvoltate sectiile de canapele si mobilier modern melaminic.

In 1995, compania a inceput sa distribuie prin reteaua proprie de magazine si mobilier importat de la marii producatori europeni.

Ulterior, achizitionand de la Fondul Proprietatii de Stat pachetele majoritare de actiuni de la trei importante fabrici de mobilier - Samus Dej, Ilefor Targu Mures si Mobstrat Suceava, compania si-a dezvoltat activitatea de productie si export.

Grupul Mobexpert cuprinde in prezent opt fabrici, in patru centre de productie din Bucuresti, Dej, Targu Mures si Suceava, printre acestea numarandu-se: Samus Mex, Studio Mex, Ilefor Mex, Modulo Mex, Confo Mex, Ergo Mex, Mures Mex si Moldo Mex.

Dupa ce a pornit in 1993 cu patru angajati, in 2008 Grupul Mobexpert are 3.000 de angajati.

Cooperativa mestesugareasca produce azi pe banda rulanta

• Famos - infiintata in 1948, cand sase tamplari formau Sectia de Tamplarie in cadrul Cooperativei Mestesugaresti de Productie.

Doi ani mai tarziu, numarul tamplarilor avea sa cresca la 150, formand astfel Cooperativa Mestesugareasca a Tamplarilor - "Steaua Rosie".

In 1959, in cadrul procesului de nationalizare, firma se transforma in intreprindere de stat sub numele IPROFIL "Steaua Rosie", cu un numar de salariati este 254.

Dupa 1990, fabrica se organizeaza ca societate pe actiuni cu capital integral de stat, sub denumirea SC FAMOS SA., iar numarul de angajati ajungea la 2.600.


http://stiri.kappa.ro/nemapate/mobila-regala-sufrageria-bloc/stire_191393.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.