Nu voi fi partener cu Ribbentrop si Molotov

-- Presedintele Basescu a declarat ca nu va semna vreodata un tratat de frontiera cu Republica Moldova care sa consfinteasca pactul incheiat in 1939 intre Hitler si Stalin
Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, presedintele Traian Basescu si primarul de la Piatra Neamt, Gheorghe Stefan


Traian Basescu a explicat ieri la Piatra Neamt de ce considera inutila semnarea unui tratat de frontiera cu Republica Moldova, document solicitat cu insistenta in ultimii ani de guvernarea comunista de la Chisinau. Presedintele in exercitiu din stanga Prutului, Vladimir Voronin, conditioneaza semnarea acordului de mic trafic de frontiera (care le-ar permite basarabenilor sa circule in Romania in baza unui permis) de semnarea unui nou tratat de granita, in conditiile in care Romania a semnat deja un acord care recunoaste hotarele fostelor republici sovietice. Presedintele Romaniei a participat ieri la Piatra Neamt la Forumul Autoritatilor Locale din Republica Moldova si Romania, organizat de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Basescu a facut apel la reluarea relatiilor normale dintre Bucuresti si Chisinau si a cerut eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani, ca si o mai buna colaborare pentru punerea in aplicare a proiectelor europene transfrontaliere. Tema centrala a discursului presedintelui Basescu a constituit-o refuzul semnarii tratatului de frontiera dintre Romania si Moldova, fapt ce ar echivala, in opinia sefului statului, cu reeditarea si parafarea unui "nou pact Ribbentrop-Molotov". De asemenea, acesta a denuntat conditionarea semnarii acordului de mic trafic de frontiera de parafarea tratatului de frontiera impusa de guvernul de la Chisinau. "Din pacate, Republica Moldova conditioneaza semnarea acestui acord (de mic trafic de frontiera - n.red.) de semnarea tratatului de frontiera. Cine isi imagineaza ca un sef de stat roman va semna un tratat in care sa consfinteasca pactul Ribbentrop-Molotov? Doar o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea sefului statului roman. Dupa 1990, Romania a semnat un acord de recunoastere a frontierei fostei Uniuni Sovietice. Republica Moldova este mostenitoarea acestei frontiere, deci consider inuntila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si Molotov", a afirmat Basescu, moment in care cei prezenti in sala au izbucnit in aplauze, informeaza Agerpres.

Pactul Hitler-Stalin

Cu 70 de ani in urma, la 24 august 1939, ministrii de externe ai Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop si cel al URSS, Viaceslav Molotov, semnau la Moscova in fata lui Stalin un pact de neagresiune intre cele doua tari. Protocolul secret al acestui pact prevedea impartirea Europei de est: sovieticii ocupau jumatate din Polonia, tarile baltice si Basarabia. Protocolul a fost gasit dupa 1945 in arhivele germane, insa sovieticii i-au negat existenta pana in anul 1989. Copia protocolului din arhivele de la Moscova a fost facuta publica abia in anul 1992. Revolutiile din cadrul URSS au fost declansate tocmai de cererea de recunoastere a acestui protocol secret, mai ales in tarile baltice, unde condamnarea Pactului Hitler-Stalin era una dintre cererile manifestantilor. Guvernele post-sovietice de la Moscova au refuzat sa condamne acest protocol secret, doar in decembrie 1989 Congresul Deputatilor Poporului URSS au alcatuit un raport in care deplangeau intelegerea cu nazistii. Parlamentul European are in vedere declararea zilei de 23 august (data trecuta pe Pactul Hitler-Stalin) drept Ziua Europeana a comemorarii victimelor totalitarismului. In ceea ce priveste reintro­ducerea obligativitatii vizelor pentru intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetatenilor romani, seful statului roman a afirmat ca acest lucru nu face decat sa ingreuneze colaborarea dintre cele doua state pe toate palierele bilaterale. "Din pacate, masura inexplicabila si inacceptabila a introducerii regimului de vize pentru cetatenii romani de catre Republica Moldova intarzie evolutiile pozitive din planul cooperarii bilaterale - economie, turism si alte zone economice, dar si in planul relatiilor interumane".

Cooperare transfrontaliera


Presedintele si-a continuat discursul in acelasi ton explicand ca masurile recent luate de autoritatile de la Chisinau sunt total in dezacord cu obligatiile luate de Republica Moldova in fata Uniunii Europene. "Aceasta abordare contravine inclusiv obligatiilor asumate de statul vecin in relatiile cu Uniunea Europeana, in cadrul dialogului privind facilitarea regimului de calatorie in spatiul UE pentru cetatenii Republicii Moldova", a mai spus el. Presedintele a indicat faptul ca este foarte important, atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, sa colaboreze in domeniul transfrontalier prin "dialog intre autoritati", indican­du-le totodata ca au impreuna la dispozitie fonduri europene in valoare de 138 de milioane de euro pana in 2013 pentru proiecte de dezvoltare regionala in special legate de mediu si turism. "Sper ca viitorul guvern al Republicii Moldova sa arate mai mult pragmatism si dorinta de a facilita relatiile de cooperare in beneficiul ambelor parti si, mai ales, in beneficiul cetatenilor. Trei euroregiuni: Dunarea de Jos, Prutul de Sus si Siret - Prut - Nistru, din cele 11 care exista la nivel national, au promovat un numar important de proiecte in infrastructura de mediu si de turism", a mai spus seful statului.
Madalin NECSUTU

Un comentariu:

  1. tare noe ne trebu ROMENIEA voastre !!!! asta voi vrets se ne okupats peminturile, nu noi vrem unire.... voi trebu se intselejets k MOLDOVENII niwi odate na se treeaske inpreune ku ROMINII.. UE, ku ajiutoru vostru, tot nu ne trebu mai gine remenem awa dekit ajiutor de la ROMINI...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.