Al doilea razboi mondial continua. Casa de Hohenzollern si Casa de Romania se lupta la Hechingen


Casa de Hohenzollern-Sigmaringen si Casa Regala Romåna, ale caror legaturi de rudenie incep odata cu Carol I, se afla in conflict din 1916, cånd Ferdinand al Romåniei a declarat razboi Germaniei. Un armistitiu a fost incheiat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cånd seful Casei de Hohenzollern a acordat Regelui Mihai si titlul “Print de Hohenzollern”. Razboiul a reinceput insa in 2008. Noua batalie intre cele doua familii se poarta in localitatea germana Hechingen.

Casa de Hohenzollern-Sigmaringen si Casa Regala Romana au legaturi de rudenie incepute odata cu domnia lui Carol I, devenit Regent si apoi Rege, in 1881. Cele doua familii princiare se afla in conflict din 1916, cand Ferdinand al Romaniei a declarat razboi Germaniei. Titlul “de Hohenzollern” nu a mai fost folosit de Regele Unirii, care s-a intitulat “Ferdinand al Romaniei”. Ulterior, in documentele Dinastiei romane, titlul “de Romania” este considerat mai important decat orice alt titlul pe care l-ar avea un membru al acesteia. Intre cele doua familii ale aristocratiei europene, un armistitiu a fost incheiat abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand seful Casei de Hohenzollern a acordat Regelui Mihai si titlul “Print de Hohenzollern”. In 1999, Friedrich Wilhelm Fürst von Hohenzollern, noul sef al Dinastiei, a reconfirmat legatura stransa dintre cele doua familii, raspunzand unei cereri personale a Regelui Mihai. Dupa aproape 10 ani, fiul lui Fürst a redeschis conflictul. Noua batalie se duce in localitatea germana Hechingen.

Scrisori olografe atesta intelegerea Regelui cu Fürst

In 1999, prin “Urkunde”, Fürst i-a permis lui Radu Duda, ruda prin alianta cu Mihai, sa poarte pe parcursul vietii titlul “Print de Hohenzollern-Veringen”. Titlul nu putea fi lasat de Radu urmasilor sai, fiind doar un semn de recunoastere a noului membru al familiei regale. Fiul sefului Dinastiei de Hohenzollern a contestat dupa cativa ani gestul tatalui sau. Ziarul “Gardianul” va prezinta in exclusivitate, pe www.gardianul.ro, reclamatia lui Karl Friedrich Erbprinz von Hohenzollern, ca si contraatacul Casei de Romania. Karl, primul nascut al lui Friedrich Wilhelm Fürst si totodata un experimentat om de afaceri, solicita daune materiale de la Radu, pentru ca acesta a folosit titlul “de Hohenzollern” pe teritoriul Germaniei, atunci cand a sustinut conferinte ca reprezentant al Guvernului roman. Mentionam ca, intre timp, printul Radu devenise “al Romaniei”, prin decizia Suveranului Casei Regale, Mihai I, luata in 2007. Conform legii germane, daunele materiale pretinse de Karl pot fi insotite si de o amenda administrativa de pana la 250.000 de euro/caz sau sase luni de inchisoare. La pagina 3 a Reclamatiei, Karl sustine ca actul prezumtiv semnat de tatal sau ar fi fost un fals si, in realitate, acest certificat nu a fost eliberat niciodata. In replica, partea romana prezinta scrisori olografe pentru a atesta intelegerea dintre Regele Mihai si seful Casei de Hohenzollern, ca si actele propriu-zise.

Vezi aici documentul prin care i se acorda principelui Radu titlul “Print de Hohenzollern-Veringen”De ce a fost ales titlul „Hohenzollern-Veringen“

Mihai explica, in corespondenta sa cu Fürst, de ce s-a folosit titlul “de Hohenzollern-Veringen”. Astfel, tatal lui Karl si seful familiei a ales acest nume pentru a evita o “incurcare” cu numele sau de familie, respectiv “de Sigmaringen”. Dupa primele etape ale procesului, partea germana, respectiv avocatul lui Karl, a oferit partii romane stingerea actiunii, cu conditia acceptarii ca titlul nu ar fi fost acordat, dar Principele Radu a refuzat si a continuat batalia. In plin proces, un interviu acordat de Karl Friedrich ziarului “Cotidianul” arunca in aer... acuzatia. Astfel, desi in plangere el sustine ca “Urkunde” este un fals, in interviu recunoaste implicit autenticitatea documentului. “Cred ca Regele Mihai a insistat si l-a convins pe tatal meu sa o faca. Probabil ca tatal meu a vrut sa faca un gest de prietenie in familie si sa-i faca o placere Regelui Mihai”, spune Karl Friedrich. Interviul releva si o alta ciudatenie a procesului. Reclamantul il citeaza pe tatal sau, Fürst, cu toate ca si-a dat, probabil, seama ca acesta nu va putea veni niciodata in instanta. Asa cum recunoaste Karl Friedrich in “Cotidianul”, seful Casei de Hohenzollern este afectat in prezent de dementa, deci nu poate fi martor in proces.

Vezi aici plicul in care a fost trimis actul de acordare a titlului - Proba in instanta

Vezi aici reclamatia printului Karl

Vezi aici replica Principelui Radu al Romaniei la reclamatia printului Karl


Ioana Theodoru

sursa: Gardianul

Niciun comentariu

Un produs Blogger.