Principele Radu: Ce lipseste României? Un simbol!

Câmpulung Muscel si Râmnicu-Vâlcea

Pe strada mare din Câmpulung Muscel, cineva striga catre mine, clar si raspicat: “Buna ziua, Alteta”! Ma uit, asteptând sa vad vreun membru al Academiei Române. Nici pomeneala. Era un taximetrist din Câmpulung, asezat in picioare, alaturi de Loganul lui galben. Ii raspund la salut, ma indrept catre el, ii strâng mâna, spun buna ziua si colegilor lui de breasla, asezati la rând, in ordinea sosirii. Incepem sa vorbim despre realitatea economica româneasca, ascult criticile lor acerbe la adresa impozitului forfetar, apoi taximetristul imi spune:

“Stiti ce lipseste României, la ora actuala”?

M-am asteptat sa spuna ca tarii noastre ii lipsesc politicienii, norocul, prosperitatea, m-am gândit ca, poate, in talentul si viziunea lui, taximetristul ma va uimi spunând ca României ii lipseste monarhia, Carol I, demnitatea ori chiar statul. Nimic din toate acestea. Taximetristul din Câmpulung Muscel a raspuns la propria intrebare:

“României ii lipseste un simbol”!

Toti cei care ma insoteau, locuitori din Câmpulung Muscel care sustin candidatura mea la Presedintie, au ramas, ca si mine, destul de surprinsi. In secunda urmatoare m-am gândit, a câta oara, la greseala incomensurabila pe care o fac toti cei din cercul puterii bucurestene nesocotind capacitatea românilor de a intelege, de a proiecta idealuri, de a vedea beneficiile unei schimbari care consolideaza, da mândrie si demnitate.

De dimineata, in municipiul cel mai cu traditie si mai puternic in patrimoniu construit din judetul Arges, am vizitat mânastirea Negru Voda. Acolo ma asteptau o serie de personalitati, fidele candidaturii mele, care m-au insotit in toate momentele sederii la Câmpulung. Municipiu de 40.000 de locuitori, Câmpulung Muscel este un loc unde am venit des in ultimii ani, mai ales datorita existentei institutiilor si edificiilor ridicate de Regele Carol I si de Familia Regala.

De la mânastire am pornit pe jos spre centrul orasului. M-am oprit la Colegiul National Dinicu Golescu, unde am participat la adunarea promotiei de acum 49 de ani a liceului, apoi am vizitat parcul din centrul orasului si am stat de vorba cu oamenii. Am jucat chiar si o partida de table cu pensionarii, destul de surprinsi de a ma vedea printre ei. Am pierdut partida de table, dar câstigatorul ei m-a consolat, spunând ca am câstigat in schimb emisiunea de acum trei zile de la Realitatea TV, pe care a urmarit-o cu mare placere.

Am continuat vizita in oras, admirând zestrea de cladiri vechi a urbei, aproape fara pereche prin dimensiunile si prin caracterul compact al asezarii ei. Am incheiat vizita cu o scurta conferinta de presa si cu o intâlnire cu primarul municipiului.

La Râmnicu-Vâlcea, municipiu resedinta de judet cu 120.000 de locuitori, am inceput cu o vizita in parcul orasului. Un numar de câteva zeci de persoane m-au asteptat, apoi au ramas alaturi de mine pe tot parcursul vizitei, intinsa pe intreaga a doua parte a zilei. Printre ei, multi jurnalisti locali. Am mers pe strazile din centru si m-am intâlnit cu câtiva dintre locuitori, nu prea multi. Destul de putina lume, pentru sfârsitul de saptamâna atât de cald si de stralucitor al acestei zile de iunie.

Am vizitat in graba al doilea parc al orasului, apoi am intâlnit, la resedinta episcopala, pe Preasfintia Sa Gherasim, episcopul Vâlcei. Ajuns la venerabila vârsta de 96 de ani, episcopul este plin de luciditate si de vivacitate si m-a primit cu aceeasi ospitalitate si incredere ca de fiecare data. Am fost tratat, ca pe vremea copilariei mele, cu dulceata de cirese amare si apa rece.

Episcopia a avut generozitatea de a gazdui o conferinta de presa care s-a dovedit benefica si necesara. Mai bine de o ora am raspuns multelor si interesantelor intrebari ale presei vâlcene.

Am avut, spre seara, o intâlnire cu oamenii de afaceri din Vălcea si, pe terasa unei cafenele din centru, am inregistrat un talk show la Vâlcea 1 TV, studio de televiziune care a stat mereu alaturi de mine. Emisiunea va fi difuzata lunea viitoare, seara.

Am plecat la ora inserarii spre Bucuresti, bucuros si increzator in felul in care merg vizitele mele in tara. Democratia nu este condusa, asa cum s-ar crede, doar de criteriul cantitativ. Exista o inexplicabila si imperceptibila, dar puternica influenta a calitatii in dinamica societatilor libere. Am convingerea ca succesul acestei candidaturi se bazeaza pe incredere, entuziasm, dorinta de a fi inteles si bine reprezentat si, mai presus de toate, pe bun simt si pe instinctul binelui.

Prince Radu Blog

Niciun comentariu

Un produs Blogger.