Principele Radu: "Criza satului românesc"


Declaratia de presa a Principelui Radu al României
Palatul Elisabeta, 16 iunie 2009, ora 11

declaratia2_16.06.09 001-1

“CRIZA SATULUI ROMÂNESC”

Partidele politice din România si-au trimis reprezentantii în Parlamentul Europei. Nu acelasi lucru se poate spune si despre societatea româneasca. În structura sa profunda, ea continua sa fie nereprezentata în Europa, ca si la ea acasa, în institutiile puterii si în politicile guvernarilor.

În timp ce alte tari europene se zbat pentru fiecare cent alocat agriculturii, România îsi ignora cu buna stiinta unul din cele mai valoroase capitaluri. Satele României nu numai ca nu se integreaza în Europa, dar sunt împinse în afara ariei sale de civilizatie. Înca un exemplu grav de decuplare a Statului de Societate.

Am ales astazi sa vorbesc despre criza satului românesc. Situatiei dramatice a taranului român i se adauga acum o criza economica si financiara ale carei consecinte vor lovi mult mai crud mediul rural. Se vorbeste de recesiune, dar de doua decenii satul românesc este într-o recesiune continua. Din pacate, taranul român si problemele lui lipsesc din dialogul public. El este fie ignorat, fie tratat cu dispret.

Asemenea românilor din Italia si Spania, celor din Basarabia sau maghiarilor din Harghita si Covasna, agricultorii români sunt folositi doar ca subiecte electorale bune de adus voturi.

Desi înseamna traiul de zi cu zi a jumatate din populatia tarii, agricultura nu a fost niciodata tratata cu adevarat ca o prioritate, în politicile guvernamentale. Seceta anului 2009, desi anticipata de institutiile specializate, este ignorata de lumea politica, absorbita, în principal, de lupta pentru putere.

Asistam la o criza a satului românesc, iar ea nu este doar una economica. Supus discriminarilor si presiunilor distructive, sistematice, decenii la rând, satul nostru a fost transformat într-un spatiu social semi-desertic. Într-un loc predestinat esecului, de unde trebuie sa fugi, daca vrei sa ai sansa unei vieti decente, demne, contemporana cu lumea secolului XXI.

Criza aceasta nu a început acum, dar ultimii 20 de ani de guvernare au împins satul în pragul distrugerii totale. Invadat de subcultura urbana, ajuns loc de refugiu pentru victimele dezindustrializarii, adapost precar al celor mai multi dintre batrânii tarii, aflat mereu în afara oricaror programe sistematice de dezvoltare, satul nostru a încetat sa mai fie reper al unui mod traditional si coerent de viata.

declaratia2_16.06.09 004

Mesajul meu vine la acest început de vara, când prognoza din ianuarie a Administratiei Nationale de Meteorologie a fost reiterata: între 1 iunie si 31 august seceta va afecta 6 milioane de hectare, mai mult de jumatate din suprafata arabila a tarii. Este posibil sa avem pierderi de peste 50% la culturile de grâu si orz, iar România sa nu-si poata asigura rezervele pentru productia de pâine; sa depindem de importuri masive într-un an în care nu sunt bani, în timp ce resursele interne sunt neglijate si irosite!

Lipsa creditarii si reducerile pîna la 50% ale alocatiilor bugetare destinate agriculturii, operate de guvern, ameninta sa lase aproape jumatate din populatia tarii, nu sub pragul minim de saracie, cum este acum, ci sub pragul de supravietuire. Specialistii avertizeaza ca din totalul de peste 3 milioane de hectare de pamânt irigabil, anul acesta nu pot fi irigate mai mult de 300.000 ha. Adica doar 10%.

Pe fondul încalzirii globale si al distrugerii infrastructurii agricole a României, comunitatile rurale au nevoie de un program national de urgenta, sustinut de investitii europene si alocatii bugetare, care sa asigure:

- refacerea sistemului de irigatii si a perdelelor de protectie;
- împaduriri sistematice si masive în regiunile cele mai afectate de desertificare;
- punerea la dispozitia taranilor a soiurilor de seminte subventionate care sa reziste la seceta. Astfel pot fi ajutate financiar si statiunile de cercetare care produc semintele;
- asigurarea de energie electrica ieftina pentru cei care o folosesc pentru irigatii, cu plata la recoltare.

Mesajul meu catre responsabilii guvernarii este: Puneti ordine în prioritatile tarii! Este cea mai buna garantie pe care o puteti da Europei. Faceti politica pentru a administra bine tara, nu folositi administratia pentru a face politica intereselor proprii. Utilizarea institutiilor publice în interes personal este o grava forma de dispret si de subminare a autoritatii Statului.

Priviti satul românesc drept un mod de viata, un tipar al societatii românesti, nu ca pe partea invalida a economiei nationale!

declaratia2_16.06.09 002

Mai mult decît politicienilor, mesajul meu se adreseaza elitei acestei tari si tinerilor. Avem nevoie de idei proaspete, surprinzatoare, curajoase în comunitatile rurale. Ele pot veni de la tineri, de la intelectuali, de la asociatii de breasla, de la organizatii, de la întreaga societate româneasca, nu doar din comunitatea rurala.

Parteneriatul dintre Federatia Sindicatelor din Agricultura Agrostar si Casa Regala este un model de initiativa în favoarea satului românesc. Sper ca acest model sa inspire pe cât mai multi. El sustine proiecte de specializare în domenii traditionale, accesare de fonduri europene, atragere de investitii si proiecte de dezvoltare locala în domeniile turismului agricol, turismului balneo-climateric din comunitatile rurale, agriculturii ecologice, serviciilor, comertului cu produse traditionale, etc.

Studentii si liceenii români îsi pot oferi inteligenta, cunostintele si imaginatia pentru a ajuta mediul rural sa gaseasca solutii de dezvoltare. La fel, comunitatile citadine. Satul românesc nu este subiect de interes doar pentru populatia rurala si autoritatile publice. El are nevoie sa fie ajutat, re-creat, cultivat de întreaga elita a României, de tinerii ei, de personalitatile din societatea civila, economie si din învatamânt.

Uniunea Europeana nu are un proiect pentru salvarea satului românesc. El va fi construit de români, acasa la ei. Toti cei care sunt gata sa contribuie la reintegrarea satului românesc în Istorie au întregul meu sprijin!

Niciun comentariu

Un produs Blogger.