Principele Radu in vizita la Turnu-Severin si Orsova

Miercuri, 17 iunie, am fost oaspetele oraselor Drobeta Turnu-Severin si Orsova, din judetul Mehedinti. La Turnu-Severin, municipiu capitala de judet cu o populatie de 104.000 de locuitori, nu am mai fost din ziua de 17 iunie 2003, adica de exact sase ani.

DSCN2714

La sediul Primariei, m-am intâlnit cu primarul municipiului, domnul Constantin Gherghe, in prezenta presei si a unui numar de functionari publici si consilieri locali. M-am bucurat de o primire plina de simpatie si atentie, iar gazdele mi-au facut surpriza de a scoate la iveala, din arhiva, numere din ziare severinene ale anilor 1927 si 1938. Intreaga sedere la Turnu-Severin avea sa aduca, in toate locurile vizitate, ocazia de a evoca personalitatea Regelui Carol I, venirea sa in tara la Turnu-Severin si legatura puternica dintre Casa Regala si orasul de pe Dunare.

DSCN2742

DSCN2727

In Sala Oglinzilor a Palatului Culturii, un edificiu impozant de inceput de secol XX, am avut o intâlnire cu presa locala si cu personalitati de toate vârstele din societatea civila.

DSCN2756

DSCN2771

DSCN2791

DSCN2799

In continuare, am facut, alaturi de o parte a gazdelor mele, o plimbare in centrul orasului, in timpul careia m-am intâlnit cu locuitorii din Turnu-Severin. Am stat de vorba cu un grup de protestatari, in fata administratiei locale, oameni care isi manifestau revolta fata de pierderea celor 300 de locuri de munca, prin falimentarea unei companii private.

DSCN2748

Am vizitat, de asemenea, sediul local al PNTCD, la invitatia unor membri fruntasi ai organizatiei severinene. In fine, impreuna cu câtiva tineri severineni, am luat o cafea pe terasa numita Ada Kaleh.

DSCN2801

Severinul s-a schimbat in bine in ultimii sase ani. Centrul orasului este prietenos si plin de verdeata, cu case vechi renovate si un anume parfum de epoca. Exista astazi mai multe proiecte de dezvoltare, cu fonduri europene, care ar putea aduce un nou prezent si un nou viitor urbei. Dunarea, pe tot cuprinsul ei românesc, are nevoie sa devina un centru si nu o periferie, asa cum este acum. Dar, pentru aceasta, este nevoie de o puternica vointa politica si de un imbold venit din convingerea influentelor personalitati din elita româneasca. Pentru moment, nu este cazul.

DSCN2859

Tot ieri am vizitat orasul Orsova (15.000 de locuitori), o asezare urbana româneasca pe care nu am vazut-o de multi ani de zile. Este un oras nou, stramutat in anii ’70, care beneficiaza insa de o asezare geografica exceptionala, intr-un cadru natural frumos ca un rai.

DSCN2834

DSCN2845

Am fost intâmpinat cu multa caldura si simpatie de dl primar Adrian Constantin Bragaru si de o mare parte a consilierilor si functionarilor publici. Am stat cu totii de vorba despre viitorul dunarean al României si despre importanta comunitatii locale in societatea româneasca. Intâlnirea la primarie a fost frumoasa si mi-a dat speranta. Mi s-a parut ca am in fata oameni hotarâti si mândri, carora nu le este frica de realitatea, destul de descurajanta, a momentului.

DSCN2857

Insotit de dl primar, am facut o plimbare prin centrul orasului si apoi am vizitat mânastirea Sfânta Ana, o ctitorie interbelica a ziaristului Pamfil Seicaru. Am fost frumos primit de maica stareta si insotit, pe tot intinsul vizitei, de catre personalitati din Orsova si de ziaristi mehedinteni. Am remarcat, pe tot parcursul vizitei, politetea, profesionalismul si calitatea lor umana.

DSCN2871

DSCN2886

DSCN2909

DSCN2912

Am incheiat sederea la Orsova cu o scurta croaziera pe Dunare, in compania primarului si a ziaristilor.

DSCN2959

Aseara, la ora 21, am revenit la Severin, pentru un talk-show in direct la televiziunea RTS. Dna Beatrice Urucu a fost o gazda plina de spontaneitate si ospitalitate. Dialogul nostru de o ora s-a bucurat de mult interes din partea telespectatorilor mehedinteni, care au trimis mai multe mesaje decât puteau scrie colegii de televiziune ai doamnei Urucu. Este o televiziune tânara, care a implinit de curând patru ani. I-am invitat la Palatul Elisabeta, in vara, pentru a face un film despre interiorul palatului si rostul lui public, astazi.

DSCN2977

DSCN2985

princeradublog.ro

Niciun comentariu

Un produs Blogger.