Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 iunie

Carol Caraiman, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (Imagine: Wikipedia)
Carol Caraiman, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (Imagine: Wikipedia)

Pe data de 8 iunie, Carol Caraiman, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, este proclamat rege al României. Este rege timp de zece ani, până pe 6 septembrie 1940, când este obligat să abdice în favoarea fiului său, Mihai.


1810 - S-a născut compozitorul german Robert Schumann (m. 29 iulie 1856)


1838 - În Bucureşti, a fost deschisă prima bibliotecă publică, la Colegiul Sf. Sava. Fondul acesteia se află, în prezent, în colecţia Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu”.


1862 - A fost asasinat jurnalistul şi politicianul român Barbu Catargiu, de către o persoană neidentificată, sub clopotniţa Mitropoliei. A deţinut funcţia de prim ministru al României în 1862 până când a fost asasinat. (n. octombrie 1807)


1897 - Se pune piatra fundamentală a Palatului “Casei de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economie”, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Palatul este inaugurat în anul 1900, prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, în noul local, are loc la 15 iunie.


1897 - Cinematograful ''Lumière'' a prezentat primele subiecte de actualităţi româneşti, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din iniţiativa ziarului ”L'Independence Roumaine”.


1922 - La Belgrad a avut loc primul meci internaţional al reprezentativei de fotbal a României (Yugoslavia-România, 2-1).


1930 - Carol de Hohenzollern este proclamat rege al României, sub numele de Carol II. După trei ani de domnie, fiul său, Mihai, în vârstă de 9 ani redevine prinţ moştenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.


1990 - Procuratura Generală a cerut trimiterea în judecată a celor 24 de membri ai Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, sub acuzaţia de complicitate la genocid.


1992 - S-a deschis piaţa valutară în România.


1992 - Parlamentul României a adoptat, în şedinţa comună a celor două Camere, Legea privind alegerea preşedintelui României.


1995 - A fost lansată naveta "Discovery", această misiune marcând al 100-lea zbor spaţial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).


2001 - Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului Penal, prin care abrogă articolul 200, referitor la relaţiile homosexuale.


2004 - Pentru prima dată după 1882, s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin faţa Soarelui, între orele 05.20 şi 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populaţia Terrei.


2007 - Filmul "California Dreamin' (nesfârşit)" al regretatului regizor Cristian Nemescu a obţinut un premiu special la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Ibiza, desfăşurată între 29 mai şi 7 iunie.


2007 - Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, la Paris, raportul elaborat de Dick Marty privind închisorile CIA. Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvăluit că în Polonia şi România au existat centre de detenţie ale CIA între 2002 şi 2005, cu acordul preşedinţilor celor două ţări


2007 - Actorul Adrian Pintea a murit la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, unde fusese internat din cauza unor probleme grave de sănătate. (filme: "Iancu Jianu, zapciul", "Pădureanca", "Iancu Jianu, haiducul") (n. 9 octombrie 1954)

Niciun comentariu

Un produs Blogger.