(VIDEO)1 iunie 1946: Ion Antonescu este executat la JilavaDupă arestarea sa, Ion Antonescu a fost predat sovieticilor. A fost deţinut timp de aproape doi ani în URSS, după care a fost readus în ţară pentru a fi judecat. Condamnat la moarte de „Tribunalului Poporului” la data de 17 mai 1946, a fost executat la Jilava la 1 iunie 1946, alături de foştii săi colaboratori, Mihai Antonescu, fost ministru de externe şi vice preşedinte al consiliului de miniştrii, generalul Constantin Z. Vasiliu, fost Subsecretar de Stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 - 23 august 1944) şi Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei.

Raportul official a consemnat că : „Ion Antonescu a cerut să fie executat de militari şi nu de gardienii închisorii”, dar a fost refuzat. Înainte de execuţie, Ion Antonescu a exclamat: „Istoria mă va judeca!”

Istoria şi-a spus cuvîntul în sentinţa de condamnare la moarte de la data de 17 mai 1946 şi în confirmarea acestei sentinţe, cu anumite amendamente, la Curtea de Apel Bucureşti la 5 decembrie 2006, proces rejudecat la 6 mai 2008 când judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv cererea de revizuire a sentinţei din 1946.

La procesul lui Ion Antonescu, după ce şi-a depus mărturia, înainte de a ieşi din sala de proces, Iuliu Maniu i-a strâns mâna acuzatului însă mai târziu nu a intervenit pe lângă regele Mihai I pentru comutarea condamnării la moarte, fapt semnificativ întrucât Iuliu Maniu era categoric şi principial împotriva pedepselor capitale.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Niciun comentariu

Un produs Blogger.