Regele Mihai: Abandonarea Basarabiei nu a fost "calea morala"

Regele Mihai I marturiseste ca Fuhrer-ul nu l-a intimidat in cele doua scurte intalniri pe care le-au avut, spunand, jovial, ca atitudinea aroganta a acestuia l-a deranjat "precum apa penele ratei", dar ca nu a putut intelege cum de Mussolini, italian ca toti italienii, s-a "incurcat" cu Hitler.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate postului de radio Europa Libera, Regele Mihai I al Romaniei vorbeste despre contextul istoric al celei de-a doua conflagratii mondiale, cand Romania s-a gasit prinsa intre Germania nazista si Uniunea Sovietica, alegand sa intre in razboi de partea armatei lui Hitler, pentru a intoarce apoi armele, de partea URSS.

Intrebat daca nu ar fi fost mai onorabil pentru Romania sa reziste ultimatumului sovietic din 1940, alegand astfel sa apere Basarabia si Bucovina de Nord, Regele Mihai aminteste ca, privilegiind calea morala, ne-am fi lasat invadati de colosul URSS.

"Nu stim exact cum ar fi decurs lucrurile, dar sunt unele situatii care trebuie abordate cu mare, mare precautie. Este posibil ca oamenii care conduceau tara sa se fi gandit ca era poate mai bine sa accepte o situatie umilitoare si sa salvgardeze independenta restului tarii.

Regele Mihai: Abandonarea Basarabiei nu a fost

Desigur, multi occidentali nu se gandesc la asta si nu inteleg cu adevarat in ce situatie ne gaseam noi", adauga Regele Mihai I.

Fostul suveran isi declina orice responsabilitate, de vreme ce "desi eram seful statului, nu eram lasat sa fac nimic, pentru ca el (Antonescu, n.r.) se ocupa de politica si de toate celelalte".

In pofida rolului marginal pe care l-a jucat in deciziile politice, suveranul isi aminteste de marile intalniri pe cera le-a avut cu liderii momentului: Winston Churchill, Harry Truman, Mussolini si chiar temutul Hitler. Despre Churchil, regele isi aminteste ca era un om politicos si inteligent, care avea date minime despre Romania: "Nu stiu, Romania are Constitutie?", ar fi intrebat liderul britanic.

Pe Hitler, fostul suvern l-a intalnit de doua ori: prima data in 1938, cand Fuhrer-ul a discutat cu regele Carol al II-lea, Mihai neparticipand la discutii, pentru ca nu vorbea germana, iar a doua oara in timpul unei calatorii alaturi de Regina Elena la Florenta, trecand prin Berlin.

"Eram atat de indepartati din punct de vedere al mentalitatilor, incat atitudinea lui intimidanta m-a deranjat precum apa penele ratei. Nu m-a atins si nici pe mama. Nici ea nu a fost deloc impresionata", povesteste, plastic, fostul suveran al Romaniei. In ceea ce il priveste pe Mussolini, acesta "era ca toti italienii". "Cum de se incurcase cu Hitler, e greu de spus", adauga acesta.

Sursa: NewsIn

Niciun comentariu

Un produs Blogger.