Comemorarea lui Corneliu Coposu la Arad

Duminică,15 noiembrie, la biserica greco-catolică “Naşterea Sfintei Fecioare Maria” de pe str. Vincenţiu Babeş din Arad, a avut loc la finalul Sf. Liturghii (celebrate de Pr. drd. Coriolan C. Mureşan, Vicar Jud. al Episcopiei de Lugoj) comemorarea unui fiu important al Bisericii Greco-Catolice şi a neamului romanesc, Corneliu Coposu.

Corneliu Coposu s-a născut ca fiu al protopopului greco-catolic Valentin Coposu şi al Aureliei Coposu, născută Anceanu (fiica protopopului greco-catolic Iuliu Anceanu). Studiile liceale le-a urmat la Blaj, absolvind mai apoi Facultatea de Drept a Universităţii Regele Ferdinand din Cluj. A colaborat la ziarul clujean “România Nouă”, condus de Zaharia Boilă, la “Mesajul” (Zalău) precum şi la oficiosul Bisericii Greco-Catolice, ziarul “Unirea” din Blaj. În 1935 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Tineretului Universitar al PNŢ din Cluj. Între 1937 şi 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însoţit în toate misiunile sale politice. În 1940 a primit funcţia secretar politic al lui Iuliu Maniu. În 1945 a devenit preşedinte al filialei PNŢ Sălaj.Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost ţinut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru “înaltă trădare a clasei muncitoare” şi pentru “crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat. În aprilie 1964 a fost pus în libertate după 17 ani de detenţie. A fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcţii-Montaj Bucureşti, atelierul de tâmplărie mecanică. În ianuarie 1990 reînfiinţează PNŢ, sub titulatura Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui preşedinte va fi până la moarte. Este unul din iniţiatorii Convenţiei Democrate Române, alianţa de partide creată în 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stânga a lui Ion Iliescu. În mai 1995 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Republica Franceză cetăţenilor străini.
Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Franţei la Bucureşti ceremonia înmânării înaltei distincţii.
În discursul său referitor la personalitatea lui Corneliu Coposu, Pr.Vicar  Jud. Mureşan a subliniat liniile fundamentale ale vieţii acestui simbol al luptei pentru democraţie: credinţa în Dumnezeu, coerenţa între principiile de viaţă şi acţiune, lipsa compromisului, idealul său de libertate, lipsa oricărui tip de discriminare bazată pe criterii etnice/confesionale/politice.   
La eveniment au participat credincioşi arădeni catolici de ambele rituri, dar şi ortodocşi şi de alte confesiuni.
Organizarea evenimentului s-a făcut datorită iniţiativei PNŢCD Arad, luând parte însă nu numai reprezentanţii acestui partid dar şi reprezentanţi ai societăţii civile arădene.

Fotografii de la eveniment se găsesc pe site-ul parohiei Arad-Centru AICI.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.