O replică a coroanei de oţel a Regelui Carol I va fi expusă la Suceava

O replică a coroanei de oţel cu care a fost încoronat, la 10 mai 1881, primul rege al României, va fi expusă la Suceava începând cu data de 1 decembrie a.c.

Piesă simbolică pentru regalitatea României
Replica, executată după coroana realizată din ţeava unui tun otoman capturat în bătălia de la Griviţa (în data de 30 august 1877) va fi adusă de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia împreună cu alte piese care vor fi etalate în expoziţia cu genericul „Unirea cea Mare”.
Piesă simbolică pentru regalitatea României, coroana de oţel, cu care a fost încoronat Carol I odată cu proclamarea Regatului României, a fost purtată în ocazii solemne de toţi regii ţării.
Regele Ferdinand a purtat coroana de oţel de tun cu prilejul ceremoniei de încoronare ca suveran al Marelui Regat al României întregite, din 15 octombrie 1922, de la Alba Iulia.
Câte o replică a acestei coroane (care se păstrează în original la Muzeul Naţional de Istorie a României) se află la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi la Muzeul Peleş, de la Sinaia.

Manuscrisul original al cuvântării lui Vasile Goldiş la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Directorul general al Complexului Muzeal Bucovina Suceava, Constantin Emil Ursu, a precizat că, în expoziţia care va fi organizată la Muzeul de Istorie, vor putea fi văzute însă şi o serie de piese originale deosebite, cum ar fi Manuscrisul cuvântării lui Vasile Goldiş la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din data de 1 decembrie 1918 (manuscris legat în piele, cu chipul autorului în medalion), câteva steaguri din perioada Marii Uniri, sau stemele care împodobeau tronurile pe care au stat Regina Maria şi Regele Ferdinand la ceremonia de încoronare ca suverani ai României Mari.
Vor fi expuse totodată şi fotografii realizate cu prilejul încoronării din toamna anului 1922.


Coroana de oţel a fost expusă în original la Suceava în anul 2005
Coroana de oţel, realizată din ţeava unui tun capturat de armata română în Războiul de Independenţă din 1877-1878, a fost expusă în original la Suceava în primăvara anului 2005, cu prilejul organizării expoziţiei dedicate Casei Regale a României.
Piesa originală părăsea atunci pentru a doua oară Tezaurul Naţional, prima dată fiind în anul 1998, când a fost expusă la Alba Iulia, la aniversarea a 80 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.
Coroana a fost asigurată pentru valoarea de un milion de euro, CMB Suceava contribuind atunci la poliţa de 5.000 euro a societăţii asiguratoare cu 1.600 euro, bani care au fost puşi la dispoziţie de două fundaţii umanitare.

sursa: http://www.monitorulsv.ro/

Niciun comentariu

Un produs Blogger.