Iubita regelui Mihai

Jurnalul regelui Carol al II-lea reflecta o parte mai putin cunoscuta a fiului sau, regele Mihai si anume prima lui iubita. Este vorba de o tanara numita Yvonne, "recrutata" pentru relatia cu tanarul Mihai de insasi amanta regala Elena Lupescu.

In aceasta relatie a fost implicat si aghiotantul lui Carol al II-lea, comandorul Stiubei - care si el avea o relatie intima cu iubita lui Mihai.

Relatia regelui Mihai cu Yvonne a durat aproape doi ani, din 1937 pana in 1939, cand, in urma unor negocieri dificile, iubita regala a primit doua milioane de lei si a parasit Romania.

Disparitia brusca a "Yvonnichii" din viata lui Mihai avea sa-i provoace acestuia disperarea. Trebuie subliniat faptul ca regele Carol al II-lea gasea timp sa se ocupe de iubita fiului sau in cursul verii anului 1939 - anul in care avea sa izbucneasca cel de-Al Doilea Razboi Mondial.(George Damian)

Inceput dificil

Conform insemnarilor lui Carol al II-lea inceputurile relatiei lui Mihai cu Yvonne au fost relativ dificile:

"9 aprilie 1937. Tratativele Duduii cu parintii Yvonichii au dat rezultatul scontat, i-au acceptat propunerea, imi pare bine pentru Mihaita.

13 aprilie 1937. Seara, Yvonica din nou la Mihaita, cu acelasi rezultat ca prima data.

14 aprilie. Vorbit cu Duduia despre cazul Mihaita - Yvonica; va vorbi cu familia si cu fata, care nu s-a tinut de cuvant; sunt toti destul de interesati ca afacerea sa se sfarseasca cum dorim.

2 mai 1937. Sculat tarziu. La 12 3/4, plecat cu trenul la Sinaia pentru vacanta de Pasti. Sosit pe la 4; vremea acoperita, racoare. D(uduia), la cina. Mihaita, la masa, cu Yvonica.

29 mai 1937. La 5, soseste si Mihaita, foarte impresionat de vederea lui Dan; a fost inainte de plecare la capela cimitirilui. Este o du­rere generala. Azi-dimineata, a voit si parintele Nae (Popescu) si Preda sa vorbeasca copiilor la scoala de camaradul lor, dar n-au putut, caci i-au podidit lacrimile. A venit si Yvonica sa-l vaza pe Mihaita. Au fost, dupa - amiaza, amandoi la mine. Atmosfera trista".

Iubire regala

Relatia lui Mihai cu Yvonne s-a "asezat" in cursul anului 1938, insa in 1939 Carol al II-lea a decis ca este cazul ca ea sa ia sfarsit. Pentru incheierea relatiei a fost delegata tot Elena Lupescu, care a purtat discutiile necesare. Nu se stie ce si-ar fi dorit Yvonne, insa cert este ca nu a vrut sa renunte foarte usor la relatia cu vlastarul regal.

"5 iunie 1938. Intorsi seara, cinema. Mihaita, foarte agitat, a voit-o cu orice pret pe Yvonica; n-a avut noroc, s-a angajat pentru asta - seara.

6 iunie 1938. Seara, cinema. Doua filme detective, unul bun, celalalt idiot. Au fost numai D (uduia) si Urdareanu, Mihaita fiind ocupat, implinindu-i-se dorul de ieri cu Yvonica.

16 iulie 1939. Stubei a adus raspunsul. Atat sotia sa, cat si fata nu vor sa plece in strainatate si, mai ales, in America. Yvonica a cerut s-o vaza pe Duduia. A ramas ca mane sa vie la Bucuresti si sa se mai faca un efort inainte de a trece la alte masuri, drastice.

18 iulie 1939. La Bucuresti, o caldura fenomenala. Ziua de azi a intrecut cea de ieri. Spre seara, Duduia a vazut-o pe Yvonica, care, dupa multe schimbari la fata si vorbe adesea nechibzuite, a ramas sa dea raspunsul ei mane dimineata. A constatat ca nu poate fi vorba de iubire din partea ei fata de Mihaita. Si el, bietul baiat, isi facea iluzii.

19 iulie 1939. Yvonica a fost la D (uduia), dupa cum ramasese ieri, cu raspunsul ca va pleca, dar ca refuza sa scrie lui Mihaita o scrisoare de adio. (...) Seara, l-am chemat pe Malaxa sa-l rog sa-l lase pe Costache sa mearga cu noi cu iahtul, caci, dupa deceptia ce o va avea Mihaita din cauza Yvonichii, e bine sa aiba un camarad cu el."

Supararea lui Mihai

Pentru a-l mangaia pe Mihai, regele Carol al II-lea a aranjat o croaziera regala dupa ce a perfectat plecarea Yvonnei - o croaziera in mijlocul unei veri fierbinti, cand intreaga lume se pregatea de razboi."

24 iulie 1939. Yvonica a dat scrisorile cerute si i s-a depus la banca dota de 2.000.000 de lei.

27 iulie 1939. Ne desteptam ca sa fim pe punte pentru intrarea in Bosfor. Sunt extrem de nervos din cauza lui Mihaita. Va fi pentru el o groaznica lovitura cand va vedea ca Yvonica nu este cu noi. L-a 12, aruncam ancora in fata Palatului Dolma Bahce. La 12 1/2, se imbarca Mihaita, pe care-l primim cu totii foarte cald. Se intelege usor ca disperarea lui a fost extrema, mai ales cand a citit scrisoarea ei, o scrisoare care continea toate elementele voite, dar lipsita de cel mai elementar simt de tandresa si de inima. Bietul copil a fost disperat si pentru prima data l-am vazut plangand cu nesat. Isi lasase capul pe umarul meu si lacrimile curgeau cu nesat. I-am spus ca nimeni mai bine decat mine pricepe desperarea lui si adanca lui durere si mahnire si ca bine face ca plange, ca il va usura. Totusi il rog ca in fata celorlalti sa fie barbat si print. Mi-a promis si s-a tinut de cuvant. Dupa- amiaza Duduia a vorbit lung cu Mihaita, caruia de dimineata Urdareanu ii spusese ca Stiubei a venit sa-i vorbeasca de aceasta chestiune si ea a primit bani. Saracul baiat este foarte adanc mahnit si nu vrea decat un singur lucru: s-o revada si sa aiba o explicatiune cu ea, caci nu mai pricepe nimica si o iubeste asa de mult. Acuza pe parintii ei si se plange ca purtarea ei si mai ales scrisoarea ei este urata, cum zice el, o scrisoare care nici unui servitor n-ar scrie. Toate prostiile ce le-a facut a fost impins de ea sa le faca si zice ca adesea, i-a atras ei atentia, dar n-a voit sa auza. Spre lauda lui, trebuie sa zic ca a fost foarte curagios.

4 august 1939. Un alt semn imbucurator la Mihaita: a inceput din nou sa fumeze, ceea ce e un semn ca o rupe din ce in ce cu trecutul, caci el promisese Yvonichii ca nu va mai fuma.

12 august 1939. Iata, s-a sfarsit si aceasta calatorie, la care eu si D (uduia) ne bucurasem asa de mult. N-a fost ce am asteptat. Intai, de la inceput, grija cea mare pentru Mihaita. Cel putin de acest punct de vedere, lucrurile s-au linistit. Pare sa fie complect dizgustat de Yvonica, indeosebi pe chestiunea ca ea traieste cu Stiubei.Sosit la Bucuresti, vin de indata Calinescu si Gafencu la mine sa ma puie in curent cu situatia. E neclara. De la ultima telegrama lucrurile par a se fi calmat din nou".

Ziua

2 comentarii:

  1. Salutare,daca ne esti prieten iti vom lauda blogul pe 100 Ro,si iti vom oferi un link pretios.Vezi detaliile in sidebar.Bafta:)

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt nascutin romania in noaptea de 29 spre 30 octombrie 1944. de ce am dat aceste date ? Mama mea mi-a spus ca a pierdut o prima de bani, care ar fi fost data de rege tuturor femeilor care au nascut in data de 29 octombrie 1944. Motivul pentru care a pierdut acea prima, a fost ca a declarat nasterea mea pe 30 oct. si nu pe 29. Motivul pentru care regele ar fi acordat acea prima, era pentru ca la 29 oct. sa nascut si fiul regelui. Intrebarea mea este, despre ce fiu al regelui este vorba, daca povestea mamei mele este adevarata. Acum cand fac intrebarea, mama mea nu se mai afla in viata. Daca cineva poate sa-mi raspunda, M-asi bucura mult. Multumesc! Aristotel

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.