Regele Mihai le scrie românilor un mesaj emoţionant

Regele Mihai le scrie românilor un mesaj emoţionant

Regele Mihai I a trecut, în 2010, pragul celui de-al 89-lea an, cu o discreţie pe care doar nobleţea o poate da. Majestatea Sa e ultimul conducător de stat din vremea de groază a celui de-Al Doilea Război Mondial care nu a predat arma vieţii. Regele Mihai este o instituţie la care românii au uitat să se raporteze în justa măsură. De aceea, în Ajunul Crăciunului, ziarul „Adevărul" este mândru să găzduiască mesajul Regelui, unul dintre oamenii aceia tot mai rari care încă scriu cuvântul „Români" cu majusculă.

„Neînduplecata voinţă a unei mari puteri străine de a subjuga ţara noastră ne-a despărţit pentru un timp. Dar nicio putere din lume nu ne poate împiedica cugetele noastre să fie împreună. Sufletul meu, pătruns de durerile ţării noastre, este alături de voi şi nădejdile noastre comune de eliberare sunt mai puternice azi decât orişicând", le transmitea Regele Mihai I românilor la finalul anului 1950, când, împreună, încă aşteptau semnul american care-i va salva de crunta armată „eliberatoare" sovietică înrădăcinată la Bucureşti. Americanii n-au mai venit dar, în mijlocul dezolantei indiferenţe a lumii libere faţă de tragedia românească, frazele Regelui nu au încetat, în lungile, obsedantele decenii să anime speranţa celor care se născuseră într-un Regat, într-o Românie Mare, şi sfârşeau într-o republică de nerecunoscut, o Românie mică. Este timpul - tăcerea a fost lungă - pentru cuvântul Regelui.

Mesajul de Crăciun al Majestăţii Sale Regele Mihai I

Români,

Pentru câteva minute, vă spun bun găsit din liniştea căminului nostru de la Săvârşin. Am trecut cu toţii printr-un an greu, cu destule suferinţe şi nemulţumiri. Dar în viaţa multora dintre noi au existat şi motive de bucurie şi speranţă.

Felicit pe cei care au reuşit performanţe economice, mai ales micii întreprinzători şi companiile mijlocii. Felicit pe tineri şi pe profesorii din universităţi, licee şi şcoli, care au continuat munca lor importantă, în ciuda greutăţilor. Felicitări celor din agricultură, care au reuşit să meargă mai departe, deşi rămaşi fără resurse şi încurajare. Felicit funcţionarii publici, diplomaţii, militarii, oamenii de artă, pentru stăruinţa lor de a-şi face datoria, deşi puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional.

Sunt mâhnit pentru toate momentele prin care mamele, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă.

România are nevoie de infrastructură şi de instituţii respectate. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este o piatră de temelie a societăţii. Universităţile răspund administrativ faţă de guvernare, dar au nevoie să fie libere din punct de vedere organizatoric şi ştiinţific.

Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, am mers în oraşele şi comunele ţării, încurajând profesii, iniţiative, organizaţii şi instituţii. Am făcut în anul care se încheie multe vizite internaţionale, în care am susţinut interesele fundamentale ale României.

Suntem cu gândul la militarii români din teatrele de operaţii. Sunt mândru de sutele de mii de români aflaţi la lucru în străinătate pentru o viaţă mai bună şi mai demnă. Ei ajută mult familiile lor şi România.

Toate guvernele europene au acum greutăţi. Criza economică obligă la măsuri impopulare. Totuşi, există multe feluri de a micşora asprimea consecinţelor pentru populaţie. 2011 va fi poate ceva mai bun, dar vor exista dificultăţi, drept pentru care ţara trebuie să fie protejată.
Sper ca anul viitor să aducă respect şi etică în instituţii, simţ al datoriei şi altruism în viaţa publică. Valorile şi competenţa ar trebui să fie criteriile noastre. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor publice şi în regulile lor!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

Adevărul

4 comentarii:

 1. Doresc Majestăţii Sale Regele Mihai I şi Familiei Regale, Sărbători Fericite, La mulţi Ani şi multă sănătate !
  Trăiască Regele
  În pace și onor
  De țară iubitor
  Și-apărător de țară.
  Fie Domn glorios
  Fie peste noi,
  Fie-n veci norocos
  În război, război.
  O! Doamne Sfinte,
  Ceresc părinte,
  Susține cu a Ta mână
  Coroana Română!
  Trăiască Patria
  Cât soarele ceresc,
  Rai vesel pământesc
  Cu mare, falnic nume.
  Fie-n veci el ferit
  De nevoi,
  Fie-n veci locuit
  De eroi, eroi.
  O! Doamne Sfinte,
  Ceresc Părinte,
  Întinde a Ta mână
  Pe Țara Română!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pacat ca soarta Romaniei este hotarata in afara granitelor ei, cu complicitatea bineinteles a haitelor din interior. Pacat ca romanii nu se trezesc, sa-si aduca Regele inapoi. Schimbam tratamentul din patru in patru ani, si medicul din cinci in cinci, prelungind agonia si speranta ca poate ne vom vindeca. De ce ne plac iluziile false? Cu siguranta nu exista nimeni in Romania, care sa o cunoasca atat de bine ca Mihai I. Cu siguranta daca Regele ar fi fost la locul cuvenit, nu spun ca ar fi fost mult mai bine in aceasta perioada de 21 de ani, dar ar fi fost mult mai putin rau. La un moment dat, fiecare dintre noi va trebui sa imbratiseze darul trimis de Creator; din pacate, peste 21 de ani Regele Mihai I nu va mai fi printre noi, dar ma iluzionez singur si sper sa ajungem, cei care stim cu adevarat ce inseamna o monarhie, sa traim sa apucam a jura credinta celei care va deveni Regina. Abia atunci voi avea indrazneala sa privesc cu sperante reale spre viitor, pentru mine si urmasii mei.

  RăspundețiȘtergere
 3. De-ar fi mai multi care sa gandeasca asa ca tine, Bogdan! Sansa monarhiei a fost in '89, dar n-a fost sa fie si stiti cu totii din cauza carei jigodii nu a fost posibil!

  RăspundețiȘtergere
 4. Exista un singur adevar sfant:REGELE SI PATRIA!
  Sub ochii nostrii se afla copii,tinerii,truditorii si pensionarii.Lor li se cuvine tot binele si ocrotirea de pe lume.
  Exista institutiile statului care trebuie sa-si demonstreze valoarea in folosul patriei.
  Exista principiile benefice care trebuiesc respectate in primul rand de statul roman,si puse in slujba poporului.
  Trebuieste inteles ca fara infrastructura,Romania nu poate progresa.
  Trebuie inteles ca fara de iubire, pretuire si respect reciproc intre noi
  toti care, dorim o lume dreapta,tara nu poate supravetuii.
  Toate acestea se desprind din inteleptul mesaj al MS Regele Mihai I al Romaniei.
  Cohortele de tradatori ai interesului national cat si al poporului adus in stare de infometare maxima,cat si defaimatorii inraiti ai MS Regele Mihai,platiti in arginti,fac parte direct din talpa iadului.
  Dumnezeu ne-a dat un Rege si o Principesa Mostenitoare,viitoare Regina!
  Sa-i iubim,sa-i pretuim,sa ne rugam cu totii pentru sanatatea Majestatilor Lor .
  TRAIASCA REGELE!
  "LA MULTI ANI MAJESTATE"
  "LA MULTI ANI BRAV POPOR ROMAN!"

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.