Elisabeta a II-a, un adevarat sef de stat

O tanara din clasa medie, educata, inteligenta si cu stil, dar fara strop de sange albastru, este sotia mostenitorului coroanei Marii Britanii si va ajunge, daca nu se intampla ceva neprevazut, regina Angliei.

Iar daca speculatiile, potrivit carora acceptarea casatoriei cu Camilla ar fi fost platita de Charles cu renuntarea la tron in favoarea fiului sau, sunt adevarate, acest lucru se va petrece chiar mai repede decat ne asteptam.

Doi oameni de afaceri foarte bogati, dar fara strop de sange albastru, au salutat multimea din balconul Palatului Buckingham, alaturi de printul Charles si regina Angliei. Ei vor deveni socrii regelui si buncii viitorilor mostenitori ai coroanei britanice. Asa ceva s-a vazut in alte monarhii europene, nu insa si in cea britanica, cel putin nu de cand pe tron s-a suit Elisabeta a doua, adica in ultimii aproape 60 de ani.

Imediat s-au gasit voci, niciuna britanica insa, care sa afirme ca aceasta deschidere ar fi un semn al temerii reginei pentru viitorul unei monarhii cam mucegaite si alienate de popor.

Nimic mai gresit si stupid. Monarhia britanica nu are nicio problema. 80% dintre supusi o sustin si numai 20% se declara republicani. Si totusi, regina a acceptat sa dea un semnal clar de deschidere, de relaxare a regulilor, a permis practic clasei medii sa intre in Palatul Buckingham si sa-si amestece sangele cu cel al Casei Regale. De ce?

Pentru ca in urma cu 14 ani, a primit un semnal foarte clar de la popor. La moartea Dianei, popularitatea casei regale a scazut la 70%. Nu amenintator, dar explicit. A fost un semnal priceput rapid de presa (dupa ce a ciopartit-o ani de zile pe printesa, The Times a schimbat total foaia), dar si de catre regina. Iar concluzia a venit acum, fara declaratii explicite, fara ostentatie.

Si asta desi Majestatea Sa nu are apasari electorale si nici motive sa se teama ca britanicii ar putea opta pentru republica. Cred ca la o adica, pusi sa voteze asa ceva, n-ar renunta la monarhie nici macar multi dintre cei care acum se declara, mai mult sau mai putin teribilist, republicani.

Asadar, desi nu era presata de nimic, nu putea fi obligata cu nimic, regina a facut pe plac poporului, dar fara a scadea cu vreun milimetru standardele. Caci Kate Middleton a ajuns in Palatul Buckingham abia dupa o indelungata si atenta slefuire, adica pana a ajuns cu adevarat printesa.

Nu stiu daca Regina a facut aceste concesii cu placere, dar stiu ca pe chipul ei nu s-a citit nici o unda de regret de-a lungul ceremoniilor. Parea multumita si linistita. In felul sau, a facut astfel o splendida reverenta propriului popor. A fost si un fel de reconciliere finala cu memoria Dianei, al carei spirit a plutit parca deasupra intregii nunti. Poporul a primit o noua Diana, dar una care satisface si exigentele Reginei.

Elisabeta a II-a a aratat ce inseamna un autentic sef de stat care isi cunoaste nu doar drepturile in fata poporului, ci si imensele obligatii fata de supusii sai. A dovedit din nou atat de mult respect si dragoste pentru poporul sau cat nu vom vedea niciodata la un presedinte ales pe 4 ani sau 5 ani in functie de talentul cu care promite.

Constantin Răcaru
ziare.com

Un comentariu:

  1. monarhia britanica e decorativa.. nu are nici un cuvint de spus in treburile statului.. deci 'sef de stat' e doar prin traditie si doar cu numele..

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.