Băsescu: Nu aş merge în Parlament la şedinţa în care este invitat Regele

Băsescu: Nu aş merge în Parlament la şedinţa în care este invitat Regele

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri seară, la postul public de televiziune, că nu ar participa la şedinţa solemnă din 25 octombrie din Parlament, în care este invitat Regele Mihai I. Mai mult, şeful statului spune că nu îşi schimbă punctul de vedere exprimat anterior în ceea ce-l priveşte pe rege, respectiv că îl consideră un trădător pentru faptul că a abdicat în 1947.

Regele Mihai va fi invitat în Parlament pe 25 octombrie, când împlineşte 90 de ani. Invitaţia a fost făcută de PNL. Iniţial, PDL s-a opus venirii Regelui în Parlament, dar ulterior a adoptat propunerea.

Preşedintele Traian Băsescu, care a declarat în iunie că abdicarea Regelui Mihai I în 1947 a fost un act de trădare, a declarat miercuri seară, la TVR 1, că îşi menţine afirmaţiile şi că nu ar da curs unei invitaţii la şedinţa solemnă la care va participa regele.

"Nu îmi schimb punctul de vedere exprimat anterior, pentru că n-am de ce", a spus Traian Băsescu. Întrebat dacă ar merge la o şedinţă solemnă la care va fi prezent şi Regele, în caz că va fi invitat, şeful statului a răspuns: "Nu cred".

Într-un emisiune televizată, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în iunie 2011, că abdicarea Regelui Mihai în 1947 a fost "un act de trădare naţională" şi l-a numit pe rege "slugă la ruşi".

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere. (...) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce... Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?", a spus preşedintele Băsescu la acea vreme.

Propunerea invitării Regelui Mihai I în Parlament la 25 octombrie a fost făcută în plen de către liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu. "Ar fi un prilej de evocare istorică şi de omagiere a unei singure personalităţi în viaţă încă dintre şefii de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Ar fi un bun prilej să ne aducem aminte să ne întorcem privirea spre momente importante ale istorie româneşti, să ne arătăm că ne preţuim istoria şi pe oamenii care au făurit-o", a spus Tăriceanu, motivându-şi solicitarea.

Realitatea

Un comentariu:

  1. O scarba bolsevica car enu merita decat un glont intre ochi.Pt ca e cretin si incearca sa prosteasca si raspandeasca nebuniile bolsevicilor.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.