Calendarul pictat de Regina Elisabeta a fost vedeta Licitaţiei România Regală

Calendarul pictat de Regina Elisabeta a fost vedeta Licitaţiei România Regală

Una dintre vânzările centrale ale licitaţiei din 27 septembrie de la Opera Naţională a fost cea a lotului 99, Calendarul anului 1898, pictat cu motive florale şi panseuri, realizat de Regina Elisabeta. După aproape 5 minute în care patru participanţi au disputat 39 de paşi de licitaţie, lotul a fost adjudecat pentru 46.000 €, depăşind de peste 3 ori valoarea estimată între 14.000 şi 18.000 €. Urmăriţi adjudecarea lotului printr-un click pe imaginea de mai jos.

Cele 14 file (15,5 x 13,5 cm) ilustrează lunile anului prin imaginea unei flori, de la viorele, maci, flori de nu-mă-uita şi bujori, la crizanteme şi măceşe pe ninsoare, realizate în guaşă, acuarelă şi accente de ulei pe hârtie cerată, într-un stil ce se remarcă prin supleţea desenului şi rafinamentul culorilor.

Prima filă, ca pagină de gardă, este decorată cu păsări pe ramuri, flori, iar pe ea se află notat anul 1898. Penultima şi ultima pagină conţin mulţumirile reginei Elisabeta şi semnătura acesteia. Pe fiecare filă, în cartuş, calendarul indică cu culoarea neagră zilele normale, iar cu roşu pe cele de sărbătoare. Pe verso sunt conservate maxime şi reflecţii scrise în limba fanceză de către regină. Însemnarea zilei de 14 iulie ca Sărbătoare Naţională, ne determină să credem ca destinatarul calendarului era de origine franceză.

Panseuri pe verso-ul coperții I, respectiv pe coperta III:

On se croit fatigué, et l’on n’est qu’assoiffé. Une seule noble pensée vous rend les forčes, voyageurs! Le 29. Déč. 97.” (Ne credem obosiți, dar nu suntem decât însetați. Un singur gând nobil vă poate reda forțele, călători! 29 decembrie 1897)

I’l faut traiter la maladie comme une heure de repos nécessaire, de lequelle on n’est pas responsable! Elisabeth.” (Trebuie să tratăm boala ca pe un timp de odihnă necesară, de care nu suntem responsabili! Elisabeth)

artmark.ro

Niciun comentariu

Un produs Blogger.