Cel mai înalt ordin din statul român, adjudecat pentru 40.000 euro

Cel mai înalt ordin din statul român, adjudecat pentru 40.000 euro

Al doilea cel mai important lot în ordinea valorii de adjudecare în Licitaţia România Regală, după Celendarul pictat de Regina Elisabeta este Ordinul I, instituit în 1906, grad de Colan, din aur şi argint, design al celebrului orfevru berlinez Paul Telge, produs de bijutierul bucureștean Josef Resch fiul, care a realizat suma de 40.000 €. Aflat la poziţia 137, lotul s-a vândut confortabil în limitele valorii estimate între 35.000 şi 50.000 €.

Sume importante au realizat în licitaţie şi săbiile de paradă purtând însemnele regilor Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai. Estimate la valori cuprinse între 700 şi 1.400 €, săbiile s-au dovedit a fi dorite cu ardoare de participanţi, care s-au întrecut în oferte până la valoarea de 5.500 pentru două dintre ele, respectiv 4.500 pentru cea cu cifrul regelui Carol al II-lea. Urmăriţi înregistrarea video a adjudecării printr-un click pe imaginea de mai sus.

Săbiile de paradă purtând însemnele regilor Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai

Ordinul a fost instituit la 10 mai 1906, ocazionat de aniversarea a 40 de ani de domnie ai MS Regele Carol I și era conferit drept cea mai înaltă recompensă a serviciilor aduse statului român. Însemnătatea gradului de Colan al Ordinului Carol I este confirmată și de număr restrâns de membri, acesta fiind inițial de 5, apoi extins până la 10. Printre personalități politice, militare sau culturale ce au primit această distincție se numără I.C. Brătianu, P.P. Carp, N. Iorga, N. Titulescu, Al. Averescu și Constantin Prezan. Același model de colan a fost decernat de către Regele Mihai, în 1942, președintelui Finlandei, Rysto Ryti, fapt relevat și de marcajele regăsite pe cele două colane.


artmark.ro

Niciun comentariu

Un produs Blogger.