Dubla masura a lui Gabriel Liiceanu

Charles Bukowski a scris intr-o povestire ca "politica e ca si cum ai incerca sa i-o tragi in fund unei pisici". Iesi zgariat, cu rani adanci si dureroase, compromitatoare. Comparatia desucheata a americanului se potriveste de minune realitatii perverse a politicii romanesti. Si unora dintre intelectualii care se avanta in ea.

Intr-o pauza din delectarea cu Bukowski, ce potrivire!, navigand pe net, am descoperit un articol vechi de-al lui Gabriel Liiceanu, „Cateva precizari despre logica lui ex-", "Romania Libera", Anul L, Nr 14674, Serie noua, nr 640, 29 aprilie 1992. Eseistul se referea in el la Regele Mihai, la modul incalificabil in care a fost tratat de Ion Iliescu. Care-l numea metodic ex-Rege, cu intentie minimalizatoare. „Nu este adevarat ca Regele Mihai este ex-regele Romaniei, asa cum nu este adevarat ca presedintele Romaniei, dl Ion Iliescu, este ex-prim secretar. Sau altfel spus: pe cat de putin este Ion Iliescu „ex-prim secretar”, tot atat de putin este Regele Mihai „ex-rege”. Fiecare a fost si este ceea ce a fost si este dintotdeauna: Regele-rege, dnii Iliescu, Barladeanu, Martian si ceilalti-secretari, prim-secretari si propagandisti de partid. Toti sunt ce-au fost: unii regi, altii activisti.”, a afirmat cu revolta Liiceanu.

Dupa o acolada temporara de aproape 20 de ani, recent, Traian Basescu l-a numit tot ex-Rege pe Regele Mihai. "Abdicarea regelui a fost un act de tradare al interesului national al Romaniei. Un act de tradare din partea regelui. Asta e punctul meu de vedere", afirma in vara acelasi Basescu, care a aruncat si ca Regele Mihai a fost „sluga la rusi”.

Daca in vara inca speram si la o reactie a lui Liiceanu la insanitatea lui Basescu, ca o dovada de verticalitate in al doispelea ceas, la ora redactarii articolului nu mai am astept nimic. Liiceanu este un om al dublei masuri. Prea orgolios sa-si asume deschis greselile. Sa recunoasca raspicat ca a pariat pe un om nedemn de functia de presedinte al Romaniei. Barbateste. De ce nu sustine despre Basescu ce a zis cu indreptatire despre Iliescu?

Pisica lui Bukowski l-a cam desfigurat pe Gabriel Liiceanu. A ramas sa respire printre noi ex-Gabriel Liiceanu. Pe firul logicii lui „ex”...

Alexandru Petria

Niciun comentariu

Un produs Blogger.