Aspiratorul central de la Castelul Peles, repus in functiune (VIDEO)Aspiratorul central de praf instalat în anul 1901 de Regele Carol I în Castelul Peles a fost repus în functiune cu ajutorul unei firme germane. Instalatia veche de 100 de ani, functionează pe un sistem mai modern decât multe din ziua de astăzi.
2 electromotoare pun în functiune 2 pompe de vid, fabricate la Viena de firma Brevets Herz-Kozac. Aceste pompe creeaza vacuum în canalele de absobtie, care au formă cilindrică, cu diametrul de 30 mm si sunt montate în pereti. La aceste “prize de aer” se racordează prin înfiletare furtune cu perii. Praful aspirat prin acestea este condus spre două vase în formă de clopot cu diametrul de 500 mm, prevazute în partea inferioară cu recipiente detasabile, cu apa în care se retine praful, iar aerul curat se elimină în exterior.

Evenimentul pune în evidentă o caracteristică mai puţin cunoscută a Castelului Peles si anume aceea de resedinţă privată avangardistă, promotoare a ceea ce era stiintă si tehnică la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX.

Ideea sponsorizării unui asemenea proiect a venit din parte reprezentantilor firmei germane, care au dorit să demonstreze că o tehnologie veche poate fi adaptată cu rezultate foarte bune. Construit între anii 1873-1914, Pelesul este o capodoperă arhitecturală, fiind primul castel electrificat din Europa, energia fiind furnizată de Uzina Electrică proprie, aflată pe malul pârâului cu acelasi nume, iar clădirea este dotată încă de atunci cu lift interior, aspirator si încălzire centrală, dar si cu acoperis mobil.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.