Biserica Ortodoxă îl sfidează pe Rege

Biserica Ortodoxă romană nu va participa la ceremoniile legate de aniversarea regelui Mihai. În programul publicat de Casa regală și anunțat luni la conferința de presa, nicăieri nu se vede Patriarhia. De ce ? Cred că patriarhul Daniel a intrat în jocuri politice prea lumești. Se teme să nu îl nemulțumească pe președintele. Are nevoie de el să îl susțină în proiectul ridicării Catedralei Neamului. Poate există și alte rațiuni necunoscute nouă. Se vorbește de un dosar care nu are decît o filă la CNSAS dar s-ar gasi întreg în alta parte. Se vorbește despre sprijinul dat de Băsescu la alegerea lui Daniel ca patriarh… Încurcate sunt căile Domnului !

Prefericitul Daniel împrumută imprudent atitudinea Cotrocenilor față de Casa regală. Patriarhia întreține relații reci cu regele Mihai uitînd că Majestatea Sa este unsul lui Dumnezeu. În 1927 patriarhul Miron Cristea l-a uns rege. Este singurul civil, muritor pe pămînt – alaturi de episcopi – care poate trece de porțile împărătești în altar și își ia cu mîna proprie împărtășania. Odată cu dispariția regelui, nimeni nu o va mai putea s-o facă. Preafericitul Daniel uita de puterea cerească și joacă numai pe cea lumească, politică.

Îl curtează în schimb pe așa-zisul Paul de România pe care il invită în Dealul Patriahiei la diverse evenimente. Băsescu e nașul copilului acestui Paul. Antipatia pe care președintele o poartă regelui Mihai nu e un secret pentru nimeni. S-a văzut limpede acest lucru în vară cînd a făcut declarații aberante despre rolul istoric al regelui. Atunci l-a acuzat de trădare pentru că a abdicat, uitînd că veritabili trădătorii au fost cei doi care l-au silit sa o facă - Gheorghiu Dej si dr. Petru Groza, plus banda lor de gangsteri politici, Emil Botnăraș, Ana Pauker, Vasile Luca… Consimte patriarul la asemenea declarații care contrazic adevărul istoric? Se aliază patriarhia și sinodul declarațiilor lui Băsescu vizavi de abdicarea din 30 decembrie 1947 și instalarea statului ateu și anticreștin? Și, mai grav, Sinodul uită actul din 1927.

Gestul Bisericii Ortodoxe Române de a absenta la 25 octombrie nu îi face cinste. Mai este timp să își revizuiască atitudinea. Ar putea să-și afirme independența fața de puterea laică. Ar mai fi timp să-și afirme caracterul etern și divin. Un Sinod de toamnă ar putea să îl invite pe rege să-i arate cinstea ce i se cuvine - ca uns al domnului si episcop al treburilor din afara (în linia împăraților bizantini).

Stelian Tănase

9 comentarii:

 1. Sunt foarte curios daca autorul articolului este monarhist sau republican, daca este crestin ortodox sau nu. Daca are dreptate in presupunerile facute, inseamna ca situatia din interiorul Bisericii Ortodoxe Romane e foarte grava; daca politicul a pus mana pe biserica, unde mai este crestinismul? Sper ca n-a disparut intre 2 campanii electorale..

  RăspundețiȘtergere
 2. ...se mai zvoneste cum ca Preafericitul ar fi mason! Sper ca nu, dar daca asa e, BOR ar trebui sa se delimiteze. Romania s-ar putea ridica pe 2 piloni puternici: Monarhia (Regele Mihai, sau descendenti) si Biserica. De fapt e singura cale, zic eu! Iar ce 2 piloni ar trebui sa fie in relatie sanatoasa de parteneriat. Dar, ma rog, eu asa vad lucrurile cand inca mai cred in propasirea noastra!

  RăspundețiȘtergere
 3. BOR s-a indepartat demult de "cele sfinte". Acum importante sunt profiturile. Aici, da, Daniel "exagerat-de-fericitul" este bun! In rest ; Dumnezeu cu mila !Cred ca nici nu se potriveste figura lui Daniel in preajma Majestatii Sale.

  RăspundețiȘtergere
 4. Cred ca ar trebui sa tinem cont de faptul ca Biserica Ortodoxa nu este = cu Patriarhul Daniel, oricat de pompos am dori sa sune titlul articolului. :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Atitudinea Patriarhului Daniel confirma o data mai mult faptul ca Biserica Ortodoxa se supune fara cracnire "poruncilor" venite din Dealul Cotrocenilor.
  Patriarhul Daniel uita ca primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, l-a Uns pe Mihai I ca Rege al tuturor Romanilor imediat dupa moartea precedentului Suveran, Regele Ferdinand I, in iulie 1927.
  Pe cale de consecinta, Patriarhul Daniel este un prelat care necinsteste Traditiile propriei Biserici in fruntea careia din nefericire pentru Poporul Roman se gaseste!.
  Gestul lui va conta in ochii credinciosilor!

  RăspundețiȘtergere
 6. Dle Stelian TANASE,
  Mi se pare prea direct si ofensiv cum ati purces catre aceasta interpretare. Personal, nu sunt convins ca Patriarhul Daniel nu va participa la aceasta distinsa Adunare din 25 octombrie 2011.
  Astept sa ma conving si daca o sa aveti dreptate, va rog sa tineti minte si sa reluati acest subiect pe acest site, pentru ca atunci voi face un comentariu potrivit cu realitatea deja consumata.
  Faptul deosebit de bine subliniat de Dv si anume ca Majestatea Sa este: "ca uns al domnului si episcop al treburilor din afara - în linia împăraților bizantini" trebuie sa fie un motiv in plus pentru ca Patriarhul Romaniei sa il cinsteasca pe Regele Mihai cu prezenta sa pe 25 octombrie la Palatul Parlamentului Romaniei.
  Asadar, ne reintalnim dupa 25 octombrie, cu bunavointa Dv., chiar daca Patriarhul Daniel va participa la Adunarea solemna.
  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 7. PRIN COMPORTAMENTUL SAU, BISERICA ORTODOXA SE PARE CA SFIDEAZA CHIAR POPORUL ROMAN. PATRIARHUL DANIEL, SE PARE CA LE ARE MAI BINE CU CELE LUMESTI DECAT CU CELE DUMNEZEIESTI. ESTE UN PERSONAJ CONTROVERSAT SI NEPOTRIVIT PENTRU LOCUL PE CARE L-A OCUPAT CU MULT SPRIJIN LAIC. LA URMA URMEI, CEI CARE CUNOSC MAI MULTE SI INCA MAI TAC, STIU CA ACEST INDIVID IN SUTANA ALBA ESTE DOAR UN TREPADUS UNS CU TOATE ALIFIILE IADULUI. ATENTIE DECI LA JOCUL BISERICII...

  RăspundețiȘtergere
 8. bine inteles caci aici biserica ortodoxa inseamna inaltii prelati bolsevici condusi de daniel iar regele va reveni si trebuie sa faca o restaurare a Bisericii Ortodoxe in care bolsevicii basescu pdl,psd,udmr,pnl sa fie suprimati ,ei se reprwezinta pe ei si nu pe romani afara de ;imgaii cunoscuti care lucreaza la inghesuiala si la bovinism

  RăspundețiȘtergere
 9. biserica deci mari magnati cum se vede sunt lipsiti de smerenie care li se pare o prostie ,desi citesc uneori din scriptura dar se plictisesc si exista si biserici care le urmeaza exemplul si astfel au ajuns la starea de a-l dispretui pe rege cum au facut intotdeauna si gandesc pena la genunchiul broastei ,si mai zic ca sunt destepti si o schimba ,caci exista si asemenea biserici pe aici prin capitala si mai zic care rug aprins ce este aia ? deci falsi si mincinosi apostoli ,si pariez ca daca ii intrebi ce este cu apostolii Petru si Pavel ,o sa inceapa sa ingaime sau bolboroseasca tot felul

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.