Diversiune şi dezinformare

În emisiunea lui Cătălin Striblea, de aseară, am văzut cum mai funcţionează diversiunea şi dezinformarea la români. Îmi place Striblea, iar emisiunea lui e, în genere, ok. Cred, totuşi, că aseară a scăpat puţin hăţurile şi în felul ăsta am avut parte de un mic spectacol securistic de diversiune şi dezinformare. Haideţi să vedem cum am ajuns la concluzia asta.

Emisiunea de aseară i-a fost dedicată (dacă se poate spune astfel) Regelui Mihai. Toate bune şi frumoase până la un punct. Mai întâi premiza de la care s-a plecat. O pseudo-ştire cu greu parfum de dezinformare, conform căreia MS Regele Mihai ar urma ca în discursul pe care ar trebui să îl ţină în faţa Parlamentului să ceară reinstaurarea monarhiei. De ce ar face asta? Ei, bine, nici mai mult, nici mai puţin decât pentru că ar fi…. "supus unor presiuni" de catre Dan Voiculescu! De unde până unde? Nu importă. Ce fel ar putea profesorul Dan Voiculescu să pună presiunea asupra Majestăţii Sale? Nu contează. Că toată pseudo-ştirea are un aer de bazaconie e foarte puţin important. Important era altceva: ca numele regelui să fie legat de numele lui Dan Voiculescu şi toată mitologia construită în jurul acestuia. Altfel spus, în acest fel regele nu mai este mai presus de politică, ci un personaj oarecare implicat în cine ştie ce sforării.

Asta a fost premiza emisiunii. Nicio demonstraţie, niciun argument, doar un zvon fabricat în ateliere specializate. Doi iepuri loviţi dintr-un foc: Regele Mihai – care s-ar deda la şolticării ordinare - şi Dan Voiculescu – care, iată, e exact personajul diabolic de care se tot teme Băsescu.

Apoi a venit porcăria numărul doi. Instrumentată în cel mai securist mod de către Hurezeanu. O demonstraţie de jegoasă dezinformare de tip securist. La un moment da, Emil Hurezeanu se întreabă, pe un ton care se voia retoric, dacă nu cumva "din postura sa de şef al statului" Traian Băsescu are acces la cine ştie ce document obţinut "poate din arhivele de la Moscova" prin care cine ştie ce va fi aflat despre Regele Mihai şi tocmai de aceea a lansat acel imund atac la adresa regelui. La acest punct Hurezeanu abandonează retorica dubitativă şi trece hotărât în zona cealaltă, somându-l, chipurile, pe Băsescu să facă public acel document. Care document? În afară de Hurezeanu a mai pomenit cineva vreodată, fie şi Băsescu, despre un astfel de document?

Mai departe acelaşi Hurezeanu a continuat să toarcă din acelaşi fuior. Documentul în sus, documentul în jos. Fireşte, ceea ce fusese iniţial o supoziţie, o nălucire a lui Hurezeanu, a devenit, în emisiune, mai întâi ipoteză de lucru, apoi cvasi-certitudine. Misiune îndeplinită. Ideea fiind acum lansată, nu le va fi greu laboratoarelor securiste să fabrice un astfel de document, dacă situaţia o va impune.

Recunoaşteţi stilul? Se pricep băieţii, nu?

sursa: moshemordechai.wordpress.com

Un comentariu:

  1. Cititor 01
    O emisiune dedicata Regelui Mihai ar trebui sa inceapa cu istorie spusa de un istoric. Parerile Dlui Hurezeanu sunt de la un timp un fel de iesire in aratura, iar Dl Striblea se straduieste sa tina ratingul.
    Adevarul este ca imediat dupa 1990, s-a intamplat ce trebuia sa se intample si anume un Ion Iliescu la putere. Azi ne dam seama ca asa zisul popor este cu mult mai jos de pretentiile pe care le-am emis in 1990, cum ca ar fi vorba de un popor educat, muncitor, cinstit si cu drag de munca si mai ales de tara si istoria sa milenara.
    O monarhie este ceva cu mult mai serios decat o presedintie schimbabila din 4 in 4 ani. Dovada este perpetuarea fara mila de tara a Dlui Basescu in istoria recenta a Romaniei

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.