Republica regilor şi a reginelor

Trăim într-o republică în care la putere sunt regii şi reginele. Nu ştim dacă monarhia salvează România, dar e sigur că românii ridiculizează monarhia, clonând-o până când o transformă în cel mai veritabil kitsch.

Majestăţii Sale Mihai I de România îi zicem ex-rege (nu eu, nu tu, ci 80% din populaţie), dar n-avem nicio reţinere să înscăunăm regi – atenţie, regi în exerciţiu, nu foşti sau ecşi! – în şatră, la mezelărie, la ţambal sau în industria cosmeticelor.

Există regi pe toate etajele societăţii, de la cea mai prăpădită mahala până la bambooiştii din Dorobanţi. Regi şi regine au şi animalele, dar şi categorii diverse de homo sapiens.

Avem dinastii întregi de regi ai asfaltului, dar şi un prinţ neîncoronat al bordurilor. Iar până de curând am avut şi un rege al mezelurilor.

Urechile ne sunt torturate de regele manelelor, ochii – de regina telenovelelor, iar nasul – de regele gunoaielor.

Din toate revistele aflăm, prezentată ca noutate absolută, vestea că o româncă este regina sprâncenelor de la Holywood. În acest timp, suntem invadaţi de hartişti de sânge-albastru: regele hip-hop, regina R&B şi prinţesa reggae.

Trăim într-o republică în care fac bani frumoşi regele cartofului şi regina vinului, regele mobilei şi regina confecţiilor, regele cimentului şi regina imobiliarelor, regele apelor minerale şi regina dopurilor de plută.

Îi avem pe regele fotbalului (Hagi), dar şi pe regina gimnasticii (Nadia) şi pe prinţul rebel al terenurilor de tenis (Ilie Năstase).

Jucăm şah apărându-ne regele şi atacând cu regina, iar la hotarele patriei dăm şpagă ca să ajungă la regina vămilor.

Viitorul ne este dezlegat la televizor de regina horoscoapelor, iar prin palate ţigăneşti – de numeroasele regine ale magiei negre.

În reclame convieţuiesc regele berii şi regina biscuiţilor. Un anume tip de radiator este regele confortului termic, iar o lobodă cu personalitate a devenit regina pieţelor.

Ziarele tabloide fac personaje mondene din regele maidanelor şi din regina trotuarelor; tot ce mai lipseşte este o prinţesă a amorului liber din cabinele de TIR. La Jilava, regele spargerilor de locuinţe face casă bună cu regina ţepelor imobiliare.

Un anume tip de termopan este prezentat ca fiind regele termopanelor, iar un anume tip de ţiglă – regina ţiglelor.

În munţii Hunedoarei îşi face veacul regele ciobanilor, dar nici în turmă lucrurile nu sunt lăsate la voia întâmplării, căci există şi un rege al berbecilor. Despre regina-oaie încă n-am auzit.

Cineaştii de mall au de ales între regele Holywood-ului şi regina Bollywood-ului. Leul este regele animalelor, iar literatura pentru copii ni l-a dăruit pe Regele Leu.

Nimeni nu vrea să fie împărat sau preşedinte. Doar rege sau regină, cu ereditatea sub-înţeleasă: prinţ, prinţesă, prinţişor, prinţesică.

Doar ţiganii au ceva mai multă imaginaţie, consfinţind existenţa simultană, în cadrul unei etnii minoritare, a unui rege (Cioabă), a unui împărat (Iulian) şi a unui preşedinte (Stănescu). Cu atâtea capete încoronate, nici nu mai ştii cui să-i spui Majestate şi cui gagiule!

Grigore Cartianu

3 comentarii:

 1. Dle Cartianu,
  Frumos expozeu, minunata tara, halal popor!
  Repet acum un lucru pe care l-am mai scris pe un blog.
  In anii '50 cand eram in clasa 4-a, mai precis in 1953, invatatorul nostru ne prezenta o anume prelegere despre oamenii care ne fac tara de ras, un anume Brancusi si un alt terchea-berchea pe nume Enescu, care au fugit din tara si ne ponegresc neamul.
  Dar, ATENTIE !!!, cel mai mare dusman al tarii este fostul rege al Romaniei, pe nume Mihai, care a fost cel mai mare exploatator al tarii si a plecat din tara cu un tren plin cu aur si bijuterii, tablouri si lucruri de valoare.
  In alta zi ne-a explicat cum ne-a facut de ras sistemul socialist mondial, domnul Păstârnac, pe numele adevarat Boris Pasternak, care a fost invitat in Suedia pentru a primi un premiu numit Nobel, pentru literatura. Literatura de doi bani, romane trimise pe furis peste granita.
  Aceste povesti sunt absolut adevarate.
  Astazi, nepoata mea care invata la Scoala "Principesa Margareta", (care a donat o suma de bani pentru reparatii si refunctionalizare), mi-a raspuns zilele trecute la intrebarea: - Stii cine este Principesa Margareta ?, cu: - Nu stiu, a murit, nu mai traieste !?
  - Dar la scoala, va spune cineva vreodata cine este Principesa Margareta?
  - Nu, nu ne-a spus nimeni.
  Este in clasa a III-a.
  Tronul Romaniei trebuie redat urmasilor Regelui Mihai, cu multa truda, cu grija si cu maxima sinceritate, adevar si argumente istorice, zi de zi.

  RăspundețiȘtergere
 2. de citeva zile incerc sa postez dar ..imi sterge textul. Pesemne Cooperativa Ochiul si Timpanul lucreaza cu vigilenta maxima. Dar, incerc din nou. Referitor la comentariul anterior. Intr-adevar, urit lucru sa nu faci gestul minim de a vorbi despre binefacatoarea ta careia ii datorezi existenta. Pentru ca, a face functionala o scoala, implicit asiguri si locuri de munca cadrelor didactice care cu un minim de efort ar trebui sa educe copiii corect.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt de acord ca Regele Mihai I si implicit Casa Regala a Romaniei sa fie pusa in drepturile ce i se cuvin. Adica, trebuie sa fie facuta acea reparatie morala prin aratarea adevarului despre realizarile si nivelul de cultura si civilizatie la care a ajuns poporul roman in timpul Moharhiei. Poate oamenii de buna credinta vor avea curiozitatea si curajul sa studieze imprejurarile si adevarata istorie a Romaniei moderne dusa pe culmi de civilizatie de Casa Regala, iar mai apoi sa-si spuna parerea in mod pertinent. Doamne ajuta ! Nihil sine Deo !

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.