Rolul monarhiei în România modernă. Aniversarea regelui aduce problema monarhică în agenda publică

Dezbaterea "Rolul Monarhiei în România Modernă" organizată de Jockey Club, Fundaţia Horia Rusu,Institutul Român de Istorie Recentă şi Institutul pentru Liberă Iniţiativă a adus în discuţie rolul modernizator al instituţiei monarhice pentru România şi relevanţa pe care modelul acestei instituţii încă o mai are pentru societatea noastră contemporană, aflată în eternă tranziţie.

Dezbatarea s-a desfăşurat în ambianţa Jockey Club, instituţie cu tradiţie şi prestigiu, al cărei preşedinte este chiar Majestatea Sa Regele Mihai.

Vicepreşedintele Jockey Club, Constantin Avramescu, a deschis şi a încheiat dezbaterea cu câte o mărturisire. Prima, legată de Imnul Regal, ascultat în deschiderea evenimentului, care îl emoţionează şi astăzi la fel ca în copilărie.

A doua, legată de 30 decembrie 1947, momentul abdicării Regelui. „În seara zilei de 30 decembrie, eram cu prietenii, ne pregăteam să mergem la un ceai, când a venit cineva şi ne-a spus: " A abdicat Regele". Am simţit cum mi-a trecut un fior de gheaţă prin ceafă şi mi-am dat seama că am rămas ai nimănui, că nu mai putem avea niciun sprijin şi nicio speranţă", a spus Constantin Avramescu.

Dincolo de încărcătura simbolică, momentul aniversării regale reprezintă şi un prilej pentru ca ca problema monarhică să fie pusă pe agenda publică, a spus Radu Călin Cristea, la dezbaterea „Rolul monarhiei în România modernă". Jurnalistul susţine că există un electorat care se află în aşteptarea unei alte oferte politice, iar monarhia ar putea reprezenta această alternativă.

Istoricul Dinu C. Giurescua declarat că trebuie iniţiată o dezbatere publică privind regimul monarhic, pentru că oamenii ştiu foarte puţin despre rolul monarhiei în istoria României. Cărţile de istorie sunt cenzurate, iar astfel oamenii nu pot afla că în România tradiţia republicană s-a format aruncând asupra monarhiei hârdaie de lături, a mai spus Dinu Giurescu.

Există tot mai mulţi oameni care se gândesc că regimul republican nu e potrivit pentru România şi că monarhia ar fi mai potrivită. De aici pornind, putem vedea cum această idee poate deveni eficientă, a spus şi istoricul Vlad Nistor.

Adevărul

6 comentarii:

 1. Decit un presedinte prost ales din 5 in 5 ani cu multa cheltuiala,mai bine un rege si o familie regala care sa-si cunoasca locul si rolul in societate....!

  RăspundețiȘtergere
 2. Gina Anton-pictor23 octombrie 2011, 00:31

  Doresc din suflet ca,odata cu implinirea a cei 90 de ani ai Majestatii Sale Regele Mihai 1 al Romaniei,revenirea monarhiei asa cum se cuvine pentru Romania,aceasta tara chinuita de toti cei ce vor sa incerce sa o conduca.
  Doar un Rege care a fost educat din fasa si care are singe regesc poate conduce o tara.Sa privim in urma si sa ne amintim cate a facut monarhia pentru Romania.Multi au uitat sau nu stiu.
  La multi ani,Rege al Romaniei!

  RăspundețiȘtergere
 3. La multi ani, Majestate!
  Sunt o simpla Romanca ce a dat doi cetateni care fac onoare Romaniei. Suferintele Romanilor adevarati nu au margini si nu mai putem suporta acest jug al politrucilor netrebnici care ne ia painea de la gurile copiilor.
  V-am urmarit astazi si a fost una din cele 3 mari zile fericite din viata mea. Am crezut ca nu voi mai apuca aceasta zi, acesti netrebnici care se pun cu sila sa ne "conduca" ne sfarsesc cu zile chiar daca nu suntem batrani. Divinitatea este singura care acorda dreptul unui cetatean sa poarte coroana si sa conduca un popor. Sunteti singura autoritate LEGALA investita de Divinitate sa conduca acest popor sfasiat de hiene fara moralitate. V-am asteptat cu sinceritate, v-am sustinut si va sustinem. Regele Romaniei, dintre toate neamurile pamantesti a fost si este cel care a reflectat Moralitatea, Puterea, Sfintenia, Unitatea Statului, Suveranitatea. Multi patrioti Romani din institutiile statului va vor.
  Noua mamelor, ne plang inimile pentru tot necazul suferit si nemeritat. Nu suntem un popor blestemat, ci ticalosii profita de blandetea romanului care nu a luat dreptul nimanui niciodata. Muncim in zadar sa tinem o gasca ticaloasa, sa le dam painea muncita de noi, ca ei sa-si rada in pumni, sa ne denigreze, sa ne ucida in afara Romaniei, sa ne bata in sectiile de politie pana la ultima suflare, sa ne ia drepturile in instantele de judecata, sa profite de copiii inocenti si oamenii fara de aparare, sa batjocoreasca institutiile statului si sa le tradeze dusmanilor, sa expuna oprobiului public pe functionarii patrioti.
  Cred in Dumnezeu Unicul si cred ca aceste vremuri sunt de chemare, sunt de trezire a tuturor stapanelor acestor tinuturi sfinte.
  Fiti alaturi de noi si intrati in drepturile Voastre LEGALE, sunt vremuri de chemare pentru Majestatea Voastra si stiu ca ma intelegeti.
  Nicoleta Ahmed

  RăspundețiȘtergere
 4. AM LACRIMAT LA MOARTEA SENIORULUI COPOSU,DE TRISTETE SI DURERE.
  AZI AM LACRIMAT DE MANDRIE,CA AM FOST CONTEMPORAN CU ACEST EVENIMENT, CA AM PUTU VEDEA ACEST MOMENT MARET SI UNIC IN ISTORIA ROMANIEI SI A EUROPEI.CATA NEVOIE ARE ROMANIA DE NORMALITATE,DE DEMNITATE, DE DECENTA, CATA NEVOIE ARE ROMANIA DE REGELE SAU LEGITIM.
  LA MULTI ANI MAJESTATE!!!

  Gabi Dumitru

  RăspundețiȘtergere
 5. Am fost si sunt pentru monarhie constitutionala!

  RăspundețiȘtergere
 6. preda mihail dan26 octombrie 2011, 00:22

  La multi ani !
  Lamuriti-ne totusi daca ati semnat decrete de condamnare ale generalilor romani ai armatei regale! Lamuriti-ne daca dumneavoastra l-ati arestat pe Maresalul Antonescu cand domnia sa negocia o capitulare demna cu rusii!Lamuriti-ne daca casa regala face afaceri cu paduri retrocedate! Lamuriti-ne daca ati luat din tara tablourile! Ati fost de acord cu arestarea si deportarea a sute de militari romani?

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.