Despre regalitate


Aniversarea Majestatii Sale Regele Mihai a trecut. Spiritele s-au calmat si altii au intrat in vizorul presei. Si totusi aceasta aniversare a adus Casa Regala in atentia romanilor. Surprinzator pentru mine, mediul online a reactionat pozitiv si chiar laudativ! Se pare ca romanii incep sa vada avantajele Monarhiei Constitutionale. Si eu sunt adeptul acestui sistem. Care sunt in opinia mea avantajele instaurarii Monarhiei? Pai hai sa vedem...

In primul rand lupta pentru putere absoluta intr-un stat s-ar transforma in lupta pentru majoritate in parlament. Ce inseamna asta? Pai reprezentativitatea in parlament este strict legata de incredearea unui numar de oameni intr-un reprezentatnt ales direct, avand in vedere ca votul este uninominal. Acest parlament este deci reprezentativ (cel putin teoretic). Ei bine acest parlament propune primul-ministru pe care Regele/Ducele/Principele il numeste. Intr-un cuvant lupta pentru putere se transforma in lupta pentru guvernare. Ei bine aceasta guvernare nu poate merge oricum pentru ca are un supervizor caruia ii pasa ce se intampla.

In al doilea rand monarhia e mai ieftina. De ce? Simplu, pentru ca nu ar mai fi o cohorta de trepadusi care s-ar schimba la fiecare 4 ani. Nu ar mai fi numiri pe criterii politice care sa se sfarseasca cu despagubiri platite celor concediati. Deasemenea nu s-ar mai crea posturi de frecatori de menta politici. In plus, companiile nationale vor fi fortate sa devina eficiente.

In al treilea rand vom avea niste scopuri si proiecte pe termen mediu si lung. In prezent proiectele tintesc termene scurte de genul scoaterilor de ochi "uite ce lucru bun (dar marunt) am facut".

Si nu in ultimul rand, responsabilul nu isi ia jucariile si pleaca dupa 4-5 ani. Casa Regala ar trebui sa fie interesata de dezvoltarea durabila pentru ca asa cum iti conduci poporul, asa il ai acum, peste 5 ani, peste 20 de ani...

Ca sunt si dezavantaje stiu. Dar momentan, personal, vad Monarhia ca singura scapare pentru Romania. Cu cat mai repede cu atat mai bine!

Blog de emigrant

3 comentarii:

  1. Asa este !!! Bun articolul. Foarte buna analiza. Cu cit mai repede cu atit mai bine pentru popor. Scapam de cohorta de furaciosi care se schimba din 4 in 4 ani. Doamne ajuta ! NIHIL SINE DEO! Multi Ani cu Sanatate Majestate !

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca bine-mi aduc aminte, atunci cind M.S. Regele Mihai a fost intimpinat in Bucuresti de o mare de oameni, iar masina in care se afla, era acoperita cu flori, s-a scandat: Majestate nu uita, Romania-i tara Ta ! Si asa este. Numai Moharhia salveaza Romania. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. am urmarit discursurile de Ziua Nationala a Romaniei. M-a intristat faptul ca toti, dar absoluti toti vorbitorii au facut eforturi sa nu cumva sa pronunte cuvinte ca: rege, regalitate, imnul regal. S-a vorbit mult de Marea Unire dar tocmai pe parintii acelei Uniri, pe conducatorii inteligenti si plini de curaj, marii ginditori si patrioti, au fost lasati cu grija la o parte. Apoi dineul oferit de presedintele Basescu unde, doamne ce greseala (unii spun ca a fost greseala de protocol) l-a invitat pe pseudo Principele Paul si l-ar fi invitat si pe M.S. Regele Mihai. Dupa ce o vara intreaga l-a ponegrit in cel mai josnic mod pe Rege, acum il invita la dineu. No coment ! LA MULTI ANI ROMANIA ! LA MULTI ANI MAJESTATE alaturi de toata recunostinta si respectul cuvenit.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.