O republică de monarhişti

Da, suntem o republică de monarhişti, pentru că nu ne-a întrebat nimeni, în 1947, când Regele Mihai a fost obligat să abdice, dacă dorim să devenim republică ori să rămânem monarhie.

Chiar dacă în actul de abdicare, prezentat de Petru Groza pentru a fi semnat de Rege sub ameninţarea armelor şi a faptului că vor fi ucişi 1.000 de studenţi arestaţi pentru simpatiile lor monarhiste, este scris negru pe alb “Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de Stat”, nu ştiu să se fi făcut un referendum pe această temă. A fost doar voinţa lui Stalin ca România să devină republică, o provincie roşie a Uniunii Sovietice.

Da, suntem o republică de monarhişti, pentru că, de câteva luni, de când preşedintele Traian Băsescu aducea acuze grave la adresa Majestăţii Sale, tot vorbim despre Rege. Vorbim despre Anul Regelui, cartea scrisă de Principele Radu şi dedicată Regelui Mihai. Vorbim despre Ziua Regelui, care a împlinit, pe 25 octombrie, 90 de ani. Vorbim, mai nou, despre Discursul Regelui, considerat de către mulţi comentatori un eveniment istoric.

Da, suntem o republică de monarhişti, dacă până şi Ion Iliescu, cel mai antimonarhist dintre antimonarhişti, şi-a iertat păcatele prezidenţiale şi a ţinut să fie prezent la Gala Regală.

Da, suntem o republică de monarhişti, devreme ce avem un preşedinte vulgar şi mândru de jignirile sale mărunte şi un Rege viu, prin care vorbeşte nu doar istoria, ci şi viitorul ţării, care nu vede România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţi, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri, un Rege simplu, care a scris în Cărţile de onoare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor un singur cuvânt: Mihai.

Da, suntem o republică de monarhişti, pentru că numai aşa ne putem explica de ce ne-au trebuit 140 de ani să devenim o ţară şi doar 40 şi ceva de ani să dărâmăm totul.

Da, suntem o republică de monarhişti, adică nici una, nici alta. Şi mă gândesc că poate ar fi fost mai bine să fim o monarhie cu republicani. Dar la ce ne putem aştepta dacă nici măcar nu ştim ce vrem să fim.


ziarulactualitatea.ro

4 comentarii:

 1. Cine nu intelege necesitatea istorica prezenta, de a avea o noua ordine democratica cu un monarha la carma statului, este ori ignorant ori de rea credinta.Un referendum pentru optiunea republica - monarhie ar fi fraudat exact ca alegerile din 1946. Suntem in situatia grava de a nu ne putea pune in fruntea statului Regele nostru din cauza complotului politic care ne guverneaza. Nu intrevad solutia pentru revenirea la ordinea de drept si monarhie . Sunt cuprins de umilinta si disperare ! Tineretul sa decida si sa actioneze inteligent si ferm !

  RăspundețiȘtergere
 2. In 17,18 si 19 decembrie 1989 tineretul din orasul Timisoara ,,a decis si a actionat inteligent si ferm", dand romanilor sansa de a avea o noua ordine democratica cu o monarhie la carma tarii.
  In 21 si 22 decembrie 1989 tineretul din Bucuresti ,,a decis si a actionat inteligent si ferm", dand romanilor sansa de a avea o noua ordine democratica cu o monarhie la carma tarii.
  Drep recunostinta pentru drepturile castigate, bravul popor roman a decis si a ales sa dea cu piciorul, si nu numai cu piciorul, sa dea chiar cu ,,ciubota comunista" in sansa ce le-a fost oferita gratuit de ,,tineret", iar acum acest tineret care a ajuns intre timp la ,,majorat" in marea lui majoritate se afla in pribegie, impanzit prin aproape toate tarile acestui pamant, cautand sa-si faureasca un viitor, convins fiind ca in tara lor nu mai au nici o sansa, vazand ca drepturile le-au fost confiscate incetul cu incetul, iar la carma tarii sunt intr-o masura inspaimantator de mare copiii fostilor comunisti de ieri si chiar multi fosti activisti. Asta este, asa a ales poporul roman.
  Cu nerusinare vine acum ,,Diogene" si recomanda iar tineretului roman sa decida iar, adica sa mai moara iar vreo mie de tineri, sau cine stie, poate mai multi, de aceasta data poate chiar copiii tinerilor din 1989, care intre timp au ajuns ei tineri si si-asa nu au nici un viitor in ,,tara nimanui".
  Unde ai fost Diogene vreme de 22 de ani? Cati copii ai adus pe lume si cati dintre ei esti dispus sa-i oferi drept ,,eroi cazuti pentru drepturile democratiei acestui brav popor roman?
  Eu as propune sa mergi tu cu caciula-n mana si fruntea-ti transpirata de traversarea atator vremuri de istorie, la tovarasul Traian Basescu si cu lacrimi in ochi sa-i ceri sa te ierte pentru felul cum ai gandit si ai votat vreme de 22 de ani si sa organizeze pe banii poporului roman un REFERENDUM NATIONAL, referendum care sa cuprinda o singura intrebare, si nu cum vrea dansul, eu ti-as propune una, adica ti-as oferi gratuit o solutie, si anume:
  ,,Pentru redarea demnitatii poporului roman, si aducerea Romaniei in marea familie a tarilor monarhice ale lumii, sunteti de-acord cu modificarea Constitutiei Romaniei si trecerea de la forma de guvernamant actuala la forma de guvernamant MONARHIE CONSTITUTIONALA?"
  Dumnezeu sa iti ajute Diogene! Si TIE la fel bravule popor Roman, si sa nu mai faci greseli, ca greselile se platesc scump!

  RăspundețiȘtergere
 3. mare dreptate ai cel din postarea precedenta. Dureros este faptul ca acei bravi tineri care au murit la asa zisa Revolutie din 1989, au fost ucisi iar asasinii lor conduc tarisoara noastra acum. Pentru acesti tineri ar trebui ca poporul roman sa decida in cunostinta de cauza. Sa studieze putin istoria, sa separe minciuna de adevar. Am vazut la TV. ca se faceau liste de semnaturi pentru schimbarea constitutiei. Unde sunt acele liste !!? Bucurestenii faceau listele. Restul tarii ce face ?? Da Doamne romanului mintea cea de pe urma !! Lumineaza-ne Doamne si ajuta-ne !!

  RăspundețiȘtergere
 4. DA... Sa studieze istoria... Din pacate, ignoranta si indiferentismul sunt la mare pret in Romania, si asa cum a spus Majestatea Sa Regele Mihai intr-un interviu, nu ne-am desteptat inca de tot.Am avut o sansa in 1989, mai avem una data de Dumnezeu , de a fi contemporani inca multi ani cu Regele nostru. Sa speram ca ceasul desteptarii nu va veni prea tarziu.

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.