Scrisoare deschisă Regelui Mihai

Sire,
Poate că dacă nu-i vedeam faţa schimonosită de ură, gestul mîrlănesc al mîinii care arăta cu degetul şi ochii asimetrici de om „însemnat“, dacă nu-i auzeam hohotul de rîs batjocoritor, semănînd cu gîlgîitul spurcat al apelor reziduale curgînd dintr-o ţeavă de canalizare, nu m-aş fi trezit brusc în dormitorul de pe Dinicu Golescu, de lîngă gară, unde-şi păstra cu sfinţenie mama-mare teancurile de ziare cu fotografiile familiei regale. Regina Maria cu principesele Elisabeta, Marioara şi Ileana, Micuţul Mircea cu boneţică, din care n-a mai rămas decît un bric sau „omul care rîde“ i-o fi făcut şi lui de petrecanie odată cu flota română. Văd acolo sus, în colţul din dreapta, pe pagina a doua a ziarului Universul, poza Regelui Ferdinand cu profilul lui vulturesc de pe Arcul de triumf, citesc: „prin sabia regelui Ferdinand şi gîndul reginei Maria…“. În stînga e Carol al II-lea cu mantia albă, călare pe calul alb; aventurierul şi protegiuitorul artiştilor care îşi iubea mai mult „libertatea“ personală decît tronul şi blînda Elena, sortită unei suferinţe mute, mama Voastră, cu nelipsitele ei perle prelungindu-i-se pe gîtul subţire ca nişte lacrimi… Şi, lîngă ea, Patriarhul Miron Cristea şi poza cu Majestatea Voastră în uniformă de cercetaş din ziarul Curentul, aceea pe care o mărise tata-mare şi mi-o dăruise cînd am împlinit 8 ani; mi-am agăţat-o pe perete lîngă pat. V-am văzut şi în realitate, aţi asistat odată la „ridicarea pavilionului“ în curtea şcolii „Regina Maria“ din Giuleşti, cînd eu cîntam „solo“ ultima strofă a imnului Trei culori : „Iar cînd fraţilor m-oi duce/ de la voi…“ parcă era o premoniţie. Ţin minte ca acum, mergeam cu mama-mare la parăzile de la 10 Mai.

De fiecare dată mi-era frică să nu mă strivească mulţimea de oameni. Regina Maria şi Principesele erau în trăsuri, Carol al II-lea călare, şi voi, Majestate, într-o maşină decapotabilă. Am şi acum în urechi acel URA! Care dura ore în şir, de parcă însuşi aerul ovaţiona. Şi a venit acel 8 noiembrie, onomastica Majestăţii Voastre. Cu trei zile înainte Vă trimisesem, în numele clasei a VII-a B de la Iulia Haşdeu, o telegramă de felicitare: „Sire, tineretul e cu Voi!“. Aveam 16 ani şi ştiam, totdeauna am ştiut dinainte ca lucrurile să se întîmple. A doua zi, în faţa şcolii, la intrarea principală, stătea Andrei, un elev slab şi palid dintr-a VIII-a, de la Mihai Viteazul. Împărţea nişte foi rupte dintr-un caiet de dictando, pe care scria: „Mîine, 8 Noiembrie, veniţi în Piaţa Palatului la demonstraţia pentru rege!“. A doua zi dimineaţa toate ieşirile din şcoală au fost încuiate încă de la prima oră. La subsol, unde se aflau veceurile, ferestrele erau foarte sus şi aveau gratii de fier. Ne-am urcat una pe umerii celeilalte ca să ajungem la nivelul geamurilor şi, „scobitori“ cum eram, ne-am strecurat printre zăbrele şi-am luat-o la fugă spre Palat. Acolo tocmai îşi făceau intrarea două coloane cu tineri, ce păreau a nu se mai termina, cu pancarde, pe una scria: „Studenţii regelui“, pe cealaltă: „Băieţii lui Maniu“. Am simţit pentru prima oară că nu mai eram doar un trup, eram mii de trupuri, prinse în bătăile unei singure inimi. Nu ştiu de ce

Vă scriu toate astea, acum, după 65 de ani, Sire, cînd ştiu că rîndurile mele nu vor ajunge niciodată în mîinile Voastre, dar cînd l-am auzit pe omul „însemnat“, cioclul partidelor istorice, numindu-Vă „Slugă la ruşi“ şi „Trădător de ţară“, pe Voi, cel mai tînăr şi cel mai frumos dintre regi – silit să abdice şi să-şi părăsească ţara pentru a opri execuţia a o mie de tineri anticomunişti –, pe Voi, care aţi pus capăt războiului cu două luni mai devreme, am înţeles că întotdeauna o scrisoare îşi găseşte un destinatar. Şi deodată s-a pornit răpăitul mitralierelor de pe clădirea Ministerului de Interne, devenit mai tîrziu Comitetul Central, şi zeci de adolescenţi au căzut într-o baltă de sînge, numai fiindcă Vă iubeau. Sus, pe acoperiş, Steagul regal nu mai flutura. Fugeam spre casă ca un mic animal turbat de frică şi de mînie, strîngînd la piept un poster, aruncat din avion, cu poza Majestăţii Voastre, emis de ziarul Ardealul.

După două zile, la şcoală a sosit o telegramă pentru clasa a VII-a B, pe numele meu: „Majestatea Sa, Regele României, Mihai I, Vă mulţumeşte pentru urările…“ Semnat: Mareşalul Curţii Regale Negel. A doua zi am fost chemată la cancelarie. Profesorii erau la ore, eram singură cu directoarea şcolii, Olga Rhea Sylvia Popovici; m-a mîngîiat pe păr şi mi-a spus, cu o voce pe care n-o avea de obicei, să nu-mi mai dau pe faţă sentimentele, că am intrat într-un timp rău, în care sîntem pîndiţi şi vînaţi. Peste o lună a părăsit şcoala şi n-am aflat nici pînă azi, de ce n-a mai pomenit nimeni de ea. După 45 de ani abia V-am putut distinge în întunericul acelei maşini, îmbrăcată toată în flori, care înainta lent prin Piaţa Palatului. Am şi acum în urechi strigătul continuu „Regele Mihai!“. Eraţi din nou în România, în calitate de oaspete, de turist, de fiu rătăcitor? Printre oamenii de toate vîrstele, cu steaguri şi pancarde, era unu’ cu o prăjină de care atîrnau zeci de pantofi desperecheaţi. Au mai trecut 20 de ani. Voi, Majestate, locuiţi aici, în Bucureşti, în acelaşi oraş cu mine, respiraţi acelaşi aer poluat cu mine, într-o discreţie mai presus de orice coroană. Nu-mi iese din minte băieţaşul blond care nu se mai dezlipea de Majestatea Voastră. Vedeam în el copilul care aţi fost, parcă priveam lăstarul unui mesteacăn. De ce Vă urăşte omul „însemnat“ atît de mult, Majestate?

Cît aş vrea să mai pot spune: „Sire, tineretul e cu Voi!“.

Nora Iuga

7 comentarii:

 1. EMOTIONANT si trist in acelasi timp. Eu cred ca omului insemnat ii este frica. Frica, de dragostea si simpatia pe care o buna parte a populatiei o poarta M.S. Regelui. Si asta e bine! Poate si sper ca asa este, Omul Insemnat fara sa vrea, a declansat un proces de cristalizare a sentimentelor, a dorintelor unei bune parti a neamului romanesc. Si este bine ! Dumnezeu poate asa ne ajuta sa ne curatim sufletele de toata mizeria ideologica sedimentata in noi ani de-a randul. Doamne ajuta !

  RăspundețiȘtergere
 2. TRAIASCA REGELE. TRAIASCA MONARHIA. TRAIASCA DINASTIA.
  OMUL INSEMNAT ESTE UN NEINSEMNAT TRECATOR PRIN ISTORIE SI O PATA NEAGRA PENTRU TARA. SPURCAT SA-I FIE IN VECI NUMELE.

  RăspundețiȘtergere
 3. Stimata,
  Nora Iuga,
  Cit va exista Casa Regala,exista(inca)posibilitatea ca sa puteti spune:"Sire,tineretul e cu Voi!" Ea este un simbol durabil,dincolo de persoanele care o reprezinta in timp !
  Pentru asta insa,este nevoie ca MONARHIA sa vina cu un "proiect politic,economic si social" anticriza - pe care nu l-au putut inca realiza partidele politice.
  In politica,puterea se cistiga numai in urma unui "examen" dur,in care regalitatea poate sa-si redobindeasca locul pierdut,numai pe fundamentul unui astfel de "proiect national".
  Din pacate ,poate mai crede ca se poate ajunge la conducerea tarii de la "sine",fara un efort programatic imens - pe care Criza poate sa-l ofere Regelui in acest moment de esuare a natiunii.
  Privind doar de la inaltimea trecutului,nimeni nu poate face,ceeace sta numai in puterea Regelui !Proiectul exista si este disponibil la tel. 0761/196940,dar probabil ca nu doar neincrederea ,dar si inertia acumulata in cei aproape 70 de ani de asteptare de pe margine,face ca niciunul din consilierii Casei Regale sa nu inteleaga,ori sa nu initieze pasii necesari asumarii unui astfel de PROIECT NATIONAL!

  Cu stima,
  pentru autor si regret pentru Casa Regala,ca nu-si asuma proiectul
  oferit !

  RăspundețiȘtergere
 4. Cred si sper ca Casa Regala are proiecte anticriza. Insa, acestea vor fi aplicate si operabile doar in situatia concreta de revenire la monarhia constituionala. E logic !! NIHIL SINE DEO ! Traiasca Regele !

  RăspundețiȘtergere
 5. TRAIASCA REGELE SI PATRIA !!!!!
  REGELE E UNSUL DOMNULUI PE PAMANT !!!
  SI CAND ACEST PAMANT SE NUMESTE ROMANIA, MAI EXISTA UN PIC DE SPERANTA!!!!
  DESTEAPTATE ROMANE CU TOT RESPECTUL PANA LA UN PUNCT AR TREBUI SA SE NUMEASCA DESTEAPTATE "PROSTIME", AM FOLOSIT GHILIMELELE PT CA ASA CUM SA SPUS CANDVA CITEZ:"PROSTI DAR MULTI", POPORUL ARE ELITELE SALE, POPORUL ESTE CEL CARE A LUPTAT DE RASBELU DE INDEPENDENTA SI TERMINAND CU CEL DE-AL DOILEA RASBOI MONDIAL,S-A RIDICAT IMPOTRIVA NEDREPTATILOR ABATUTE ASUPRA NEAMULUI, DIN INCHISORI, DIN LAGARE, DIN DEPORTARI.
  E TIMPUL SA ASEZAM ROMANIA IN FAGASUL NORMAL AL CIVILIZATIEI EUROPENE!!!
  TRAIASCA REGELE SI PATRIA!!!!!
  NIHIL SINE DEO!!!!!!!
  NIMIC FARA DUMNEZEU, ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU
  TRAIASCA REGELE!!!
  TRAIASCA MONARHIA!!!!
  MONARHIA SALVEAZA ROMANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Majestatea Voastra
  Anul care vine este crucial pentru Romania.Sa stiti ca in cercurile studentesti monarhia devine unica solutie pentru o Romanie de Bun simt.Va rugam in numele cetatenilor acestei tari asa cum a-ti fost un ambasador bun sa ne fiti un conducator bun.
  Majestatea Voastra nu trebuie sa taca pentru ca noi tinerii si o parte a oamenilor de cultura dorim un conducator de bun simt si cu integritate morala.Sa stiti moral Romania se afla in pericol si aici rugam divinitatea sa va ajute sa nu lasati prada mediocritatii acest sfant pamant
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 7. Sunt doar un tanar de 24 ani.De cand am implinit varsta de 18 ani si am drept de vot,nu am votat niciodata.Stati voi cei varstnici si analizati,ce ati schimbat din '89 pana acum ? Tot aceeasi ''comunisti'' si ex securisti ne conduc si acum.Ne-au vandut tara bucata cu bucata sa isi umple buzunarele.Eu sincer pana nu va aparea un referendum in care sa fie instaurata Monarhia nu voi participa la nici un vor.Monarhia inseamna onoare si demnitate,ce noi romanii am pierdut demult.

  Cu Respect.
  Traiasca Regele Mihai I si Familia Regala

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.