Angela Gheorghiu, Oana Pellea şi Mugur Isărescu, decoraţi de Regele Mihai I, de ziua sa

Angela Gheorghiu, Oana Pellea şi Mugur Isărescu, decoraţi de Regele Mihai I, de ziua sa

Soprana Angela Gheorghiu, actriţa Oana Pellea, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, au fost decoraţi de regele Mihai I într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta din Capitală, joi, în ziua în care a împlinit 91 de ani.

În total, 14 personalităţi din diverse domenii de activitate au fost decorate de Regele Mihai I, chiar de ziua acestuia.

Astfel, şapte personalităţi au primit Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate", patru personalităţi au primit medalia "Crucea Casei Regale a României", iar alte trei personalităţi au primit decoraţia "Nihil Sine Deo".

Medaliile "Regele Mihai I pentru Loialitate" au fost acordate de principesa moştenitoare Margareta în numele Regelui Mihai I. Au primit această distincţie Andreea Buga, Paulina Popoiu, directorul Muzeului Satului din Bucureşti, Lucian Indrieş, Iren Arsene, managerul editurii Curtea Veche, Radu Coroamă, istoric şi muzeograf, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, şi actorul Andras Istvan Demeter, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Medalia "Crucea Casei Regale a României" a fost acordată următoarelor patru personalităţi - Simon Berry, Danielle Maillefer, Henri Paul, fostul ambasador al Franţei la Bucureşti, şi actriţa Oana Pellea -, fiind înmânate chiar de către Regele Mihai I.

Şi Medaliile "Nihil Sine Deo" au fost înmânate de către Regele Mihai I lui Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, şi sopranei Angela Gheorghiu.

Angela Gheorghiu a fost decorată "pentru că reprezintă un simbol al valorilor culturale perene ale operei mondiale, al devenirii prin educaţie şi cultură şi al României peste hotare", "pentru cariera sa bogată, pentru talentul său exemplar şi pentru măreţia reprezentaţiilor sale scenice", "pentru bogăţia rolurilor interpretate", dar şi "pentru că prin activitatea sa publică promovează profesionalismul şi demnitatea omului de cultură".

Totodată, soprana a primit medalia "Nihil Sine Deo" pentru susţinerea publică a Familiei Regale a României şi "pentru întărirea legăturii dintre România şi familiile regale ale lumii, prin reprezentaţiile sale internaţionale".

La rândul său, Angela Gheorghiu a declarat că este "foarte emoţionată". "Cunosc Familia Regală şi pe Majestatea Sa de foarte mulţi ani", a spus soprana. De asemenea, Angela Gheorghiu a amintit că marţea viitoare va cânta la Londra pentru regina Elizabeth a II-a.

"Aşa cum Majestatea Sa a înţeles că are o misiune, aşa şi eu am avut o misiune prin artă şi prin cultură să aduc aminte (...) că există în România oameni talentaţi, care îşi dăruiesc viaţa pentru cultură, pentru artă şi pentru ţara lor", a spus Angela Gheorghiu. "Nu se poate face acest lucru decât dăruindu-te. Eu mi-am dăruit viaţa, de 20 de ani şi ceva, pentru ceea ce Dumnezeu mi-a hărăzit", a mai spus soprana.

De asemenea, Angela Gheorghiu a spus că este fericită să fie prezentă la o astfel de ceremonie, la care a participat "lumea cea mai bună din Bucureşti". Soprana a amintit şi de legătura strânsă pe care o are cu Principele Radu, pe care îl cunoaşte din studenţie.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a primit Medalia "Nihil Sine Deo" pentru "măiestria cu care conduce Banca Naţională a României, instituţie fundamentală a statului român şi a sistemului european, apărându-i independenţa şi prerogativele într-un context politic tensionat", pentru "exemplul de profesionalism şi continuitate pe care îl oferă atât pe plan intern, conducând una dintre puţinele instituţii stabile şi eficiente româneşti, cât şi pe plan internaţional, prin politica monetară exemplară pe care a adoptat-o în momente dificile ale trecutului recent".

De asemenea, Mugur Isărescu a primit această distincţie "pentru exemplul său personal de demnitate, echidistanţă şi lucru de calitate pe care îl dă zilnic angajaţilor săi, dar şi tuturor celor care aspiră la profesionalizarea vieţii publice româneşti" şi "pentru susţinerea publică a valorilor" Familiei Regale a României.

Actriţa Oana Pellea a fost decorată cu Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" pentru "întreaga sa carieră în teatru şi cinematografie, prin care a dus numele României peste hotare", pentru "dedicaţia cu care duce mai departe pasiunea şi măiestria părinţilor săi, dovedind că talentul şi priceperea artistică pot răzbate chiar şi în condiţii grele" şi pentru "implicarea sa socială, prin care susţine valorile perene ale culturii".

"Este pe departe cea mai mare onoare pe care am primit-o în viaţa mea", a declarat Oana Pellea. Foarte emoţionată, actriţa a mai spus că această medalie reprezintă pentru ea "o enormă responsabilitate".

Pe de altă parte, Henri Paul, fostul ambasador al Franţei la Bucureşti, a primit Medalia "Crucea Casei Regale a României" pentru "întreaga sa activitate politică, administrativă şi diplomatică pusă în slujba dezvoltării relaţiilor tradiţionale dintre România şi Franţa", dar şi pentru că, "prin profesionalismul şi dedicaţia sa, a reuşit să continue bunele relaţii diplomatice dintre cele două ţări, în ciuda impacturilor atinse în perioada mandatului său". De asemenea, Henri Paul a fost decorat pentru "buna colaborare şi sprijinul generos" oferit Familiei Regale, "atât privat, cât şi în cadrul evenimentelor publice comune".

"Este foarte frumos că îşi amintesc de mine. Eu îmi amintesc cu afecţiune de România", a declarat Henri Paul. Acesta a mai spus că are "tot respectul" pentru Regele Mihai I, pentru "înţelepciunea, curajul său şi eleganţa sa". Totodată, fostul ambasador al Franţei la Bucureşti i-a urat Regelui Mihai I, în limba română, "La Mulţi Ani!".

Academicianul Ionel Haiduc a primit Medalia "Nihil Sine Deo" pentru "întreaga sa activitate ştiinţifică şi publicistică, prin care a susţinut constant calitatea cercetării şi promovarea publică a acesteia", pentru "activitatea sa în fruntea Academiei Române, instituţie cu tradiţie şi demnitate", care a susţinut public valorile Familiei Regale, pentru "recunoaşterea publică" arătată faţă de Familia Regală şi pentru "încercarea constantă de a duce mai departe misiunea publică a Academiei Române".

La ceremonie au asistat membri ai familiei regale - Principesa Margareta şi principii Radu şi Nicolae -, dar şi actriţa Mariana Mihuţ, pianistul Dan Grigore şi actorul şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti Ion Caramitru.

Ceremonia de înmânare a acestor distincţii a fost foarte riguroasă, regele oferind toate decoraţiile după intonarea Imnului regal.

Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" a fost instituită pe 10 mai 2008 prin ordinul Regelui Mihai I. Medalia se acordă membrilor merituoşi ai Casei Regale sau colaboratorilor de peste cinci ani ai acesteia, din toată ţara şi din străinătate. Medalia poate fi oferită, de asemenea, unor personalităţi din România şi din lume.

Medalia "Crucea Casei Regale a României" a fost instituită pe 10 mai 2008, prin ordinul Regelui Mihai I. Decernarea "Crucii Casei Regale a României" poate fi făcută unor personalităţi în poziţii importante în Casa Regală. Se poate decerna unor colaboratori ai Casei Regale care se bucură de prestigiu în societatea românească, reprezentând societatea civilă, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomaţiei, precum şi organizaţii naţionale sau internaţionale. Totodată, decoraţia poate fi acordată unor personalităţi care au sprijinit activitatea Familiei Regale în mod continuu sau care au făcut o faptă importantă faţă de Casa Regală.

Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo" a fost instituită pe 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I. Decoraţia regală "Nihil Sine Deo" poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, şiinţfic, educaţonal, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.

Mediafax.ro

2 comentarii:

 1. FELICITARI tuturor personalitatilor decorate si LA MULTI ANI Majestatii sale, Regele Mihai I!

  RăspundețiȘtergere
 2. La Multi Ani Majestate!

  Gestul de a se inmana anumite decoratii si onoruri unor personalitati deosebite cu prilejul unor evenimente importante, este foarte reconfortant in primul rand pentru cei care primesc aceste insemne, apoi pentru viata publica romaneasca ce are prilejul sa mai afle si lucruri de mare bucurie si pretuire, macar atat de rar, dar binevenite si bineprimite si unanim apreciate.
  Chiar daca aceste lucruri se intampla, raman la parerea ca felul in care sunt aratate pe saitul oficial al Casei Regale aceste evenimente, este mai mult decat dezamagitor.
  De ce fac aceste afirmatii?
  Ma refer la zgarcenia cu care se face o trecere in revista a evenimentului, modul absolut neprofesionist si revoltator in care sunt puse in valoare aceste intamplari reale din viata publica - decorarea unor personalitati importante de catre Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei.
  1. In primul rand, era absolut obligatoriu sa se prezinte o suita completa a imaginilor fotografice cu fiecare personalitate in momentul primirii acestor insemne regale. Este indicat sa se faca publica prin imagine persoana respectiva, pentru a fi o dovada palpabila, vie, autentica, mai ales pentru cei care nu cunosc foarte bine despre cine este vorba. Bisericile pictate din Bucovina joaca rolul unei carti deschise, in culori vii, pe care sa o citeasca cei ce o privesc incantati si afectati momentului ritual.
  2. In al doilea rand, este absolut obligatoriu sa se faca o prezentare foarte succinta si completa a fiecarei persoane decorate, astfel incat valoarea de simbol a momentului sa fie perfect intregita si cunoscuta publicului larg.
  3. Aceste completari obligatorii se pot considera pe de o parte, o atentie speciala de respect a Casei Regale fata de Opinia Publica si pe de alta parte, o punere in valoare a gestului oficial, a atitudinii generale a Casei Regale fata de cultura, arta, stiinta, industrie, armata, diplomatie, etc. - pe scurt, valorile de exceptie din tara si din lume din toate domeniile.
  4. Fotografia prezentata este facuta de MEDIAFAX, ceea ce dovedeste ca nu exista o institutie oficiala in Casa Regala a Romaniei a unui domeniu legat strict de activitatile Media - foto, film, video. Este evident ca lipsa acestui segment de marketing minim acceptat de o firma medie oarecare poate fi inteleasa, dar lipsa acuta din Administratia Casei Regale este cel putin bizara.
  Prin abordarea in acest stil descris pe scurt mai sus, s-ar putea spune ca un mesaj venit de la Casa Regala a Romaniei, este cu adevarat un Act de Cultura si Educatie Civica asteptate cu sufletul la gura de atata lume insetata de evenimente inaltatoare si absolut reconfortante pentru spritul romanesc.

  Imi cer scuze pentru lungimea discursului si poate, a inoportunitatii sale.
  Cu respect,
  arh. Victor MODORAN
  2012.10.26

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.