Familia Regală la aniversarea Încoronării de la Alba Iulia

Familia Regală la aniversarea Încoronării de la Alba Iulia

"Duminică, 14 octombrie 2012, Principesa Moștenitoare și cu mine, însoțiți de Principele Nicolae, am efectuat o vizită de două zile cu mari semnificații pentru Familia Regală și pentru dezvoltarea statului român modern din ultimul secol și jumătate.

Pentru prima oară după anul 1948, Familia Regală a călătorit cu Trenul Regal, pentru a participa la ceremonii de importanță pentru întreaga societate românească. Trenul Regal a fost inaugurat în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Fabricat în Italia la solicitarea statului român, el a ajuns în depourile bucureștene la un an după moartea regelui. Primii zece ani din istoria trenului sunt legați de Regina Maria, de Regele Mihai, de Principesa Mamă Elena și, desigur, de Regele Carol al II-lea.

Cu Trenul Regal s-au efectuat vizite de Stat în țările vecine, s-au vizitat comunități urbane și rurale. Trenul a fost, de atunci încoace, un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.

În anii 1940, Regele Mihai, alături de Regina Elena, a folosit Trenul Regal în foarte multe ocazii. Al Doilea Război Mondial a făcut ca Suveranul, alături de Regina-mamă, să petreacă nenumărate clipe alături de oameni, de comunități, de familii românești.

Un gol profund s-a așternut apoi, începând cu noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1948, până în anii noștri. Deși complet diferite între ele din punct de vedere democratic, perioadele 1948-1989 și 1990-2012 au rezervat Trenului Regal aceleași indiferență și reticență.

Duminică, 14 octombrie 2012, cu o zi înainte de sărbătoarea minunată a 90 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria, Trenul Regal a pornit la drum, de la București la Blaj, cu întreaga sa legitimitate istorică, grație unui număr de oameni din administrația locală și centrală care au dat dovadă de patriotism, viziune, generozitate și profesionalism.

Principesa Moștenitoare și cu mine am fost mișcați să vedem cum celebrarea Încoronării de la Alba Iulia din 15 octombrie 2012 a adus întreg spectrul politic românesc la unison. A fost admirabil să vedem cum, cu câteva săptămâni înainte de o profundă confruntare democratică a clasei politice, toți cei care o compun s-au unit în jurul simbolului Coroanei și al suveranității întregite la 1922.

Trenul Regal a parcurs, încă de duminică, o mare parte din traseul București – Alba Iulia, dat fiind numărul de ore necesar deplasării unui tren vârstnic, a cărui viteză nu poate depăși 70 de kilometri pe oră. Acest segment al călătoriei nu a avut caracter public. El a oferit însă ocazia Familiei Regale să omagieze activitatea de 23 de ani a multor membri fideli ai Casei Majestății Sale, tineri și mai puțin tineri, precum și a unor apropiați colaboratori, ale căror râvnă și răbdare au făcut posibilă o zi precum cea de astăzi.

Luni, 15 octombrie, Trenul Regal a pornit din gara Blaj spre Alba Iulia la ora 10.45. A avut la bord personalități ale culturii române și o serie de jurnaliști.

Prima importantă ceremonie a zilei a avut loc la ora 11.30, la sosirea Trenului Regal pe prima linie a Gării Alba Iulia, întocmai ca în ziua de 15 octombrie 1922. Acolo, Principesa Moștenitoare și cu mine, alături de Principele Nicolae, am fost întâmpinați de autoritățile locale și de reprezentanți ai Armatei României, aidoma zilei de acum 90 de ani. Autoritățile locale din Alba Iulia, Primăria, Consiliul Județean, Prefectura, ca și Arhiepiscopia ortodoxă și întreaga societate civilă au dorit ca evenimentul de luni, 15 octombrie, să semene cât mai mult cu marea zi de acum nouă decenii. Ceremonia s-a desfășurat la înalte cote de profesionalism și a mișcat profund pe toți cei prezenți.

La ora 12, Catedrala Încoronării a găzduit un Te Deum, oficiat de Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscopului Irineu al Albei. A fost un moment înălțător.

La ora 12.30, Familia Regală a avut o întâlnire cu Înalt Preasfinția Sa la reședința arhiepiscopală. La întâlnire au luat parte autoritățile locale și reprezentanți ai Casei Majestății Sale.

La ora 12.45, Principesa Moștenitoare și cu mine, însoțiți de Principele Nicolae, am mers la Sala Unirii, unde am avut întâlnirea oficială cu autoritățile locale, am inaugurat expoziția bucureșteană oferită generos de Muzeul Național de Istorie a României și am participat la o recepție în onoarea zilei de 15 octombrie. Cu această ocazie, locuitorii județului Alba pot admira, pentru câteva zile, simbolurile Statului român modern care sunt coroanele regale, sceptrul și mantiile Încoronării.

La ora 13.30 a avut loc Parada costumelor populare, în fața Sălii Unirii. Parada a fost acompaniată de Muzica Reprezentativă a Armatei care, alături de Regimentul 30 de Gardă Mihai Viteazul, a fost prezentă la Alba Iulia. Ceremonialul militar s-a desfășurat cu perfect profesionalism, cu dăruire și cu demnitate. Întreaga suflare a participanților a fost emoționată și mândră.

Trenul Regal a părăsit Gara Alba Iulia la ora 14.30, având la bord reprezentanți ai autorității politice și ai societății civile. În a doua parte a călătoriei au fost invitați în Trenul Regal reprezentanți de frunte ai societății românești din domeniile economic, științific, cultural și diplomatic.

Trenul Regal a efectuat, până la București, patru opriri: în gara Blaj la ora 14.44, în gara Sighișoara la ora 16.37, în gara Brașov la ora 19.12 și în gara Predeal la ora 19.53."

Principele Radu al României / princeradublog.ro

2 comentarii:

 1. Afara de proiectul modernizarii lui Carol I,Romania n-a avut si nu si-a mai construit niciodata un "proiect national".
  Proiectul "pasoptist" a fost copia(romaneasca) a revolutiei franceze,proiectul comunismului a fost al lui Stalin...,in rest,nimic.
  Romania nu are nici astazi un "proiect national",politic,economic si social,miscindu-se haotic,dupa cum bate vintul de la UE sau dupa cum fabuleaza asupra viitorului,cutare partide si lideri.
  Regalitatea poate fi solutia Romaniei,numai si numai,daca va construi un astfel de proiect national si va fi capabila sa-l implementeze.
  Aceasta este LECTIA CAROL I,si in primul rind familia regala trebuie sa si-o INSUSEASCA SI URMEZE.
  Poate ca a fi monarh-tehnocrat este ceva necunoscut in terminologia regalitatii,dar epoca globalizarii il impune oricarei entitati politice,care aspira sau astepta(pasiv) sa revina la functia politica conducatoare.
  In caz contrar,regalitatea ramine mereu SEPARATA de viitorul nostru,doar ca o "mare familie",ca o lectie de demnitate istorica,etc.,cum a fost in ultimii 22 de ani si atit...
  cu stima si pretuire,
  Caliman Eugen - analist de provincie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte frumos tot acest periplu dela Bucuresti la Alba Iulia si vice-versa. Totul este foarte elocvent prezentat si este meritul AS Regale Principele Radu ca a avut amabilitatea de a prezenta totul filmic, scurt si foarte concis, fara adaosuri parazite.
  Dar este o realitate imaginata, nu sunt imagini, secvente filmate, dovezi document atat de necesare unei natiuni amortite.
  Sunt foarte nemultumit de lipsa de participare a unor persoane dornice sa faca acest lucru - eu pot sa ma ofer in mod onest si absolut gratuit, sa fac aceste lucruri in viitor si am cu ce, eventual pot sa cooptez mai multi voluntari cu aceeasi dorinta de a face un tablou complet al prezentei Familiei Regale a Romaniei in istoria trecuta, prezenta si viitoare.
  Toata problema sta in a avea un dialog pertinent cu cineva din Familia Regala cu ceva timp in avans, pentru a pregati toate cele necesare unui eveniment.

  Cu respect,

  Arhitect Victor MODORAN - Bucuresti, tel: 0722.319.214 Email: casaconda@gmail.com

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.