VIDEO Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai, de Bobotează, la Chișinău, în anul 1940

Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai, de Bobotează, la Chișinău, în anul 1940

În ianuarie 1940, Regele Carol al II-lea a vizitat Chișinăul, însoțit de Principele Moștenitor Mihai, pentru a fi alături de basarabeni în ziua sărbătorii Botezului Domnului. La 74 de ani de la eveniment vă invităm să vizionați acest scurt film, o însemnată mărturie istorică.

Filmul a fost realizat cu opt luni înainte de plecarea definitivă din România a Regelui Carol al II-lea, în septembrie 1940. Majestatea Sa Regele Mihai I nu și-a mai văzut, de atunci încoace, niciodată tatăl.

Cel de-Al Doilea Război Mondial începuse cu numai patru luni în urmă, la 1 septembrie 1939. A fost să fie cea mai răspândită conflagrație din istoria umanității, implicând 100 de milioane de combatanți din 30 de țări ale lumii. Numărul victimelor acestei orori a secolului al XX-lea (nu singura) sunt estimate a fi între 50 și 85 de milioane.

Filmul pe care vă invităm să-l vizionați are o semnificație puternică. Privind imaginile, se poate înțelege ceva din dramatismul și suferința acestei părți de lume în care trăiesc români. Pelicula arată, de asemenea, indestructibila legătură identitară, culturală, istorică și geopolitică dintre cele două țări românești, separate astăzi politico-administrativ. La 74 de ani de la realizarea lui, filmul subliniază unicitatea Coroanei, ca factor de uniune între cele două entități statale de astăzi.

Regele Carol al II-lea de Bobotează, la Chișinău, 1940:


Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai, de Bobotează, la Chișinău, în anul 1940

Un comentariu:

  1. IORDACHESCU GHE. CURTEA DE ARGES3 mai 2014, 23:18

    MARI AM FOST SI MICI AM AJUNS.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.