Fericitul Anton Durcovici

Fericitul Anton Durcovici

Douăzeci și cinci de mii de persoane au luat parte la ceremoniile de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, la Iași. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 17 mai 2014, în prezența Eminenței Sale Cardinalului Angelo Amato, trimis al Sanctității Sale Papa Francisc, și a mai multor episcopi.

Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888, în Imperiul Austro-Ungar. La vârsta de 6 ani a emigrat cu mama și fratele său la Iași, unde a devenit episcop romano-catolic în anul 1947. A studiat la Roma între anii 1906-1911, obținând două doctorate, unul în filosofie și altul în teologie. A fost sfințit preot în ziua de 10 septembrie 1910. A fost rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif, în anii 1944-1945.

Monseniorul Anton Durcovici este beatificat la doar un an după Fericitul Vladimir Ghika. Anton Durcovici a fost episcop de Iași, iar în anul 1949 a fost arestat de regimul totalitar comunist. A murit la 10 decembrie 1951, din cauza torturilor bestiale, înfometării și frigului suferite la închisorile din Jilava și Sighet. Trupul său neînsuflețit a fost transportat cu o căruță de cărat gunoiul, iar locul unde a fost îngropat nu este cunoscut nici în prezent.

Tragedia și sacrificiul uman ale episcopului martir Anton Durcovici nu vor trebui niciodată uitate. Beatificarea sa de ieri este un pas important spre onorarea destinului excepțional al episcopului martir român.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.