Vzită regală în Israel - 29 aprilie

Principesa Margareta, principele Radu in Israel

Marti, 29 aprilie, prima zi a vizitei publice a Altetelor Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu in Israel, a debutat cu vizitarea parcului tehnologic de la Har-Hotzvim Mobileye și Ophir Optronics.

Intalnirea, la care a participat Principele Radu, a fost realizata la sediul Ophir Optronics în Ierusalim cu participarea Vice-Presedintelui si a altor cativa membri din conducerea companiei. Ophir Optronics este un lider global în optica infraroșu, instrumentatie fotonica si echipamente de măsurare non-contact 3D. Compania infiintata in 1976 dezvolta, produce si comercializeaza produse de calitate superioară, care se bazează pe cele mai avansate tehnologii și fiind renumite pentru calitatea și fiabilitatea lor. Ophir este este o parte din Newport Corporation (NASDAQ: NEWP) Irvine, California avand filiale in SUA (Massachusetts și Utah) și Israel, precum și birouri de vânzări în SUA, Japonia și Europa. Compania are un personal format din 615 angajati o parte dintre acestia activand si in Romania unde compania a investit pana in prezent o suma cuprinsa intre 3 si 4 mil $ cu intentia ca in viitor sa atinga pracul de 12 mil $.

Dorinta aceste companii este de a transmite know-how-ul catre Romania si de a accesa totodata piata U.E.

Tot marti, Altetele Lor Regale au avut o intrevedere cu doamna Ruth Calderon, vicepreședintele Parlamentului israelian (Knesset).

Intalnirea a fost deschisa printr-o prezentare succinta a relatiilor de colaborare intre Knesset si Parlamentul Romaniei fiind subliniat faptul ca in 2013 un numar de parlamentari israelieni au vizitat Romania cu ocazia unui eveniment organizat de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Ruth Calderon este o sustinatoare a culturii europene in general. Avand o formare pedagocica considera ca functia de Parlamentar reprezinta o forma de educare continua a adultilor; totodata a subliniat dorinta de a stabili relatii mai stranse cu Romania, tara pe care a vizitat-o in trecut, vorbind de o legatura sufleteasca intre Israel si tara noastra. Altetele Lor Regale au punctat in cadrul discutiei influenta pozitiva a populatiei evreiesti in contextul culturii europene.

Printre temele discutate in cadrul intalnirii s-au numarat teme referitoare la agricultura, atat Vice-Presedinta Knesset-ului cat si Alteta Sa Principele Radu exprimandu-si dorinta de a dezvolta o colaborare activa intre cele doua tari atat prin proiecte de comert cat si know-how in domeniul agriculturii. In cadrul discutiei Principele Radu a precizat ca in prezent pe Domeniul Regal de la Savarsin se realizeaza la o scara redusa o agricultura ecologica.

Casa Regala are o colaborare cu Ministerul Agriculturii si promoveaza interesele de colaborare ale Romaniei in toate vizitele efectuate asigurand partea israeliana de sustinerea directa a Familiei Regale de intregul suport pentru realizarea de noi proiecte bilaterale. Totodata a asigurat partenerii israelieni ca va promova activ o viitoare colaborare atat catre Ministrul Agriculturii roman, domnul Daniel Constantin cat si in mediul privat din Romania.

In continuarea vizitei, Altetele Lor Regale au avut o intalnire cu doamna Yael German, Ministrul Sănătății.

Intalnirea avuta cu doamna Yael German a inceput cu discursul Principesei Mostenitoare ce a facut o scurta prezentare a istoriei Familiei Regale a Romaniei explicand totodata pe parcursul intalnirii rolul Fundatiei pe care o patroneaza dedicata persoanelor singure. Principele Radu a subliniat importanta covarsitoare a monarhiei in dezvoltarea Romaniei moderne si in cea a progresului tarii noastre.

Ministerul si-a exprimat dorinta de a realiza un schimb de experienta bilateral in radio-terapie, Israel fiind detinator de know-how in acest domeniu cat si in cercetarea medicala avansata.

Doamna Ambasador Andreea Pastarnac a propus partii israeliene promovarea unui tip de turism medical ca urmare a resurselor de ape termale si a statiunilor balneoclimaterice aflate pe teritoriul Romaniei.

Ministerul israelian si-a aratat interesul in a crea impreuna cu partea romana cadrul legislativ adecvat realizarii transplanturilor de organe din dorinta de a putea raspunde cat mai multor cereri in aceasta zona.

In seara zilei de 29 aprilie, Principesa Mostenitoare si Principele Radu au avut o intalnire de lucru cu domnul Zeev Elkin, ministrul adjunct al Afacerilor Externe.

Ministrul israelian a dorit sa evidentieze relatiile foarte bune dintre Romania si Israel considerand tara noastra ca fiind un partener de incredere in cadrul discutiilor dintre U.E. si Israel.

Principele Radu a subliniat in cadrul intalnirii relatiile foarte bune ale Familiei Regale si comunitatea evreiasca. Totodata a facut referire la rolul pozitiv jucat de Casa Regala a Romaniei in promovarea intereselor tarii noastre pe plan extern inca din perioada anilor ’90 mai precis incepand cu anul 1997 .

In regiunea Orientului Mijlociu Familia Regala doreste, pe langa promovarea Romaniei, si stabilirii unei cooperari economice sustinute cu Israel dar si cu Iordania. In cadrul vizitei prevazute cu oficialii Camerei de Comert in zilele urmatoare Alteta Sa Regala doreste sa propuna realizarea unei misiuni si sedinte comune la care se doresc a lua parte reprezentanti ai celor trei tari.

Relatia dintre Romania si Israel a fost evidentiata inca odata de Ministrul Elkin ce considera oportun ca Romania sa sustina punctul de vedere al Israelului la nivelul Uniunii Europene si sa promoveze astfel situatia statului israelian.

Tot marti, 29 aprilie, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei a sustinut conferinta "Democrația și instituțiile publice" la Hebrew University of Israel. Alteta Sa Regala a raspuns intrebarilor celor prezenti. Principesa Mostenitoare si Principele Radu au vizitat fondul de carte despre istoria evreilor din România.

Principele Radu a incheiat ziua cu o intalnire cu reprezentantii organizației B'nai B'rit, alaturi de care a discutat despre proiecte educative, culturale si religioase ce ar putea fi dezvoltate de Romania si Israel, alaturi de alte state ale Europei Orientale și Orientului Mijlociu.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.