Ora Regelui XCVIII - 28 iunie 2014

Elisabeta și George ai Greciei

Sâmbătă, 28 iunie 2014, Televiziunea Națională a prezentat a nouăzeci și opta ediție a emisiunii „Ora Regelui”. Realizator, Camelia Csiki, producător, Lidia Voicu

Sumarul emisiunii:

- S-au împlinit 130 de ani de la înfiinţarea Domeniului Coroanei, o instituţie care asigura sumele necesare funcţionării şefului statului fără a îngreuna bugetul. Istoria “Domeniilor Coroanei”, desprinsă din documente şi fotografii inedite din arhive, a fost reconstituită într-un volum de colecţie, lansat în prezenţa Alteței Sale Regale Principelui Radu. Nicolae Noica, unul dintre autorii volumului „Domeniul Coroanei – instituția model a lui Carol I, după 130 de ani”, povestește cum a influențat Casa Regală agricultura, industria și economia țării, prin modul exemplar în care a știut să administreze terenurile primite în administrare de la stat.

- Cel de-al doilea copil al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, Principesa Elisabeta a ajuns regină a Greciei în urma căsătoriei. După ce a divorţat, misterioasa regină s-a întors în România și s-a retras în Banat, unde a cumpărat Castelul Banloc. Doi localnici, astăzi în vârstă de 92 de ani, respectiv 86 de ani, își amintesc cu emoție de Regina Elisabeta care a trăit în satul lor până când a plecat în exil. Imediat după plecarea prințesei, comuniștii au devastat domeniul. Deși este monument istoric, castelul a fost distrus de jafuri și de nepăsarea autorităților.

- Eleganţă, lux, rochii de basm, caleşti, pălării, transmisiuni televizate şi reguli de fier sunt doar câteva caracteristici ale nunţilor regale din Europa care au făcut istorie. Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu povestesc în documentarul „Nunţi Regale” la ce evenimente a fost prezentă Casa Regală a României de-a lungul istoriei.

Ora Regelui XCVIII poate fi vizionată pe Internet la adresa http://www.tvrplus.ro//editie-ora-regelui-233087.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.