Proclamația Regelui Mihai I către țară, 23 august 1944

Proclamația Regelui Mihai I către țară, 23 august 1944

Români,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite.

Români,

Un nou guvern de uniune naţională a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voinţa hotărâtă a ţării de a încheia pacea cu Naţiunile Unite. România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta şi orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum şi starea de război cu Marea Britanie şi Statele Unite. Primiţi pe soldaţii acestor armate cu încredere. Naţiunile ne-au garantat independenţa ţării şi neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.

Români,

Poporul nostru înţelege să fie stăpân pe soarta sa. Oricine s-ar împotrivi hotărârii noastre libere luate şi care nu atinge drepturile nimănui este un duşman al neamului nostru. Ordon armatei şi chem poporul să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii împotriva lui. Toţi cetăţenii să se strângă în jurul tronului şi al guvernului pentru salvarea Patriei. Cel care nu va da ascultare guvernului se opune voinţei poporului şi este un trădător de ţară.

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină.

Români,

De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independenţa împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul ţării noastre. Cu deplină încredere în viitorul neamului românesc, să păşim hotărâţi pe drumul înfăptuirii României de mâine, a unei Românii libere, puternice şi fericite.

2 comentarii:

  1. Pacat ca nu citesc aceste randuri toti cetatenii tarii, mai cu seama toti neavenitii care au iubit partidul unic, si in care au avut incredere oarba, ajungand pana acolo incat au inghitit toate gogosile invatate la scoala, cum ca partidul a facut insurectia, ca Regele ar fi plecat din tara cu "vagoane pline cu aur" (sic!), si mai cu seama ca fiind fortat sa abdice, Regele ar fi un tradator.
    Este pacat ca in mainile unor astfel de oameni care nu cunosc istoria tarii, sta stampila de vot alegand in fruntea tarii tot pe fostii comunisti, oftand dupa vechiul regim care a adus tara aici unde este: la coada Europei!

    MONARHIA SALVEAZA ROMANIA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumiri eterne, Maiestate! Pentru mine 23 August reprezinta o zi in care trebuiesc comemorati toti soldatii romani morti in Al Doilea Razboi Mondial, atat cei care au luptat in Est cat si in Vest, morti pe campul de lupta sau in prizonierat, pe uscat, in aer sau pe apa. Dumnezeu sa-i ierte pe toti! Si eu cred ca M.S.Regela a fost un erou, nu e vina lui ca rusii au invadat tara. Regele a facut acest act patriotic tocmai pentru a feri tara de rusi. El saracul credea ca Aliatii vor debarca in Balcani si astfel Romania va fi salvata. Din pacate rusii au facut praf tot Estul Europei.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.