Victor Ponta: „23 august 1944 nu a fost nici un act de tradare și nici începutul comunizării României”

Victor Ponta: 23 august 1944 nu a fost nici un act de tradare și nici începutul comunizării României

Mesajul transmis de Victor Ponta, premierul României, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la 23 august 1944:

„Se împlinesc azi saptezeci de ani de la un act istoric, care a servit in cel mai inalt grad interesul national si a adus Romania in tabara Natiunilor Unite, acolo unde traditia aliantelor sale o punea firesc.

23 august 1944 nu a fost nici un act de tradare si nici inceputul comunizarii Romaniei, asa cum se incearca sa fie prezentat. Este contributia noastra la scurtarea unui razboi distrugator, care a luat zeci de milioane de vieti!

Confiscata si denaturata de comunisti, trecuta sub tacere in epoca postrevolutionara, ziua de 23 august 1944 este o pagina majora de istorie nationala pe care trebuie sa o cunoastem, sa o intelegem si sa o asumam in toata complexitatea ei.

Atunci cand vorbim despre actul de la 23 august 1944 nu putem ignora rolul jucat de suveranul de atunci al Romaniei, Mihai I. Un gest major si decisiv al unui tanar de 23 de ani care a inteles pericolul in care se aflau tara si poporul sau si a actionat curajos si determinat. In mesajul citit de Maiestatea Sa Mihai I la radio in seara zilei de 23 august se spunea: „Romani, in ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit in deplina intelegere cu Poporul Meu ca nu este decat o singura cale pentru salvarea Tarii de la o catastrofa totala: iesirea noastra din alianta cu puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite...”

C[ istoria a decis altfel in ceea ce priveste soarta postbelica a Romaniei este altceva si trebuie sa ne aplecam cu onestitate si fara idei preconcepute asupra faptelor.

Dincolo de orice, sa cinstim memoria tuturor romanilor care si-au dat viata pentru tara lor, atat pe fronturile din Est, cat si pe cele din Vest! Ei au facut supremul sacrificiu pentru supravietuirea Romaniei.”

Niciun comentariu

Un produs Blogger.