Proiectul „România 2039”

Asociația Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României, aflată sub înaltul patronaj al Principelui Radu, a lansat proiectul „România 2039”.

Proiectul Romania 2039

România 2039 este un demers naţional lansat de către Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României, împreună cu Arhivele Naţionale ale României, Asociaţia Pro Democraţia şi Sindicatul Studenţilor din Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, cu scopul de a marca împlinirea a 25 de ani de libertate şi democraţie în România.

În decursul acestui sfert de secol, România a evoluat dinspre totalitarism şi sărăcie generalizată înspre libertate, democraţie şi un început de prosperitate. În ciuda unor realizări notabile (aderarea la NATO şi UE, avansul tehnologic ş.a.), societatea românească percepe tranziţia, în ansamblul ei, ca fiind mai curând insuficientă din perspectiva aşteptărilor pe care românii le aveau în decembrie 1989, la răsturnarea regimului ceauşist.

Rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în decembrie 2013 de către INSCOP arată, de pildă, că 44,7% dintre români consideră că „regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România” iar 44,4% sunt de părere că „înainte de 1989 se trăia mai bine decât astăzi” (la care se adaugă 15,6% care consideră că „se trăia la fel”). Dincolo de transfigurarea trecutului comunist într-o formă mai blândă, pesemne nejustificată istoric, aceste cifre ilustrează mai degrabă slaba performanţă a democraţiei postdecembriste prin raportare la speranţele pe care românii şi le-au pus în viitorul capitalist.

Cum se explică deficitul de realism politic de la începutul anilor 1990?
Cât de matură este astăzi societatea românească în înţelegerea propriului trecut şi cum se înfăţişează, în imaginarul colectiv, România următoarelor decenii?
Ce lecţii pot fi trase din ultimii 25 de ani pentru următorii 25 de ani?

În căutarea unor răspunsuri la aceste întrebări, proiectul România 2039 îşi propune să atragă cât mai mulţi tineri într-un amplu exerciţiu de reflecţie şi imaginaţie, orientat deopotrivă către trecut (1989) şi viitor (2039).

ITMR colectează texte succinte care conţin aprecieri individuale asupra felului în care va arăta România în anul 2039, la sărbătorirea a jumătate de veac de la căderea regimului comunist. Materialele colectate vor fi compilate sub forma unui dosar care va fi predat Arhivelor Naţionale pentru păstrare până în 16 decembrie 2039, dată la care dosarul va fi redeschis publicului şi mass-media. Proiectul România 2039 nu este un concurs; ca atare, el nu implică premii şi câştigători.
Acţiunea este deschisă tuturor celor care doresc să îşi imortalizeze preocuparea faţă de România.

Site-ul poate fi accesat la http://romania2039.itmr.ro/.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.