VIDEO Comemorarea primului Rege al românilor. 100 de ani de la moartea Suveranului Carol I

Se împlinesc 100 de ani de la moartea Regelui Carol I. Timp de 3 zile, Casa Regală şi câteva instituţii importante ale statului vor reînvia spiritul primului Rege al românilor, cel care a modernizat ţara. Manifestările au debutat la Academia Română şi continuă la Castelul Peleş.Academicieni, diplomaţi străini acreditaţi la Bucureşti, membri ai guvernului, dar şi alte personalităţi din viaţa publică au evocat figura lui Carol I, primul Rege al românilor, cel care a modernizat ţara de la infrastructură până la Constituţie.

Carol I a murit pe 10 octombrie 1914, în urma unui infarct. Boala Suveranului a fost grăbită de decizia Consiliului de Coroană de la Peleş, care a decis neutralitatea României. O decizie luată de miniştrii aflaţi la guvernare. Regele s-a supus, deşi ar fi dorit ca poporul lui să intre în război de partea Germaniei, ţara natală a Suveranului. La două luni după Consiliul de Coroană, Regele Carol s-a stins în dormitorul regal de la Castelul Peleş, la vârsta de 75 de ani.

Evenimentul de luni s-a încheiat cu inaugurarea unei expoziţii care cuprinde fotografii originale, semnate de mari fotografi care au lucrat în România, precum Carol Popp de Szathmári şi Franz Mandy.

O ceremonie religioasă va avea loc marţi la Catedrala Arhiepiscopală a Mănăstirii Curtea de Argeș, în locul unde odihnesc Regii și Reginele României.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.